Fietspompen test
Geplaatst: 15 sep 2008 21:21
N.B. Deze tekst wordt door mij bijgewerkt met www verwijzingen, meer details en plaatjes, afhankelijk van mijn zin en ook of er interesse is (tot nu toe is de respons erbarmelijk!). Mocht er iemand een pompje willen uitlenen (even langskomen voor een test, Alphen a.d. Rijn), zou ik de resultaten daarvan kunnen toevoegen. Of meet de de binnendiameter van de zuiger en meldt de resultaten! Daarmee is ook al de haalbare druk bij gegeven maximale kracht te bepalen (buitendiameter kan evt. ook). I.h.b. de pompen genoemd aan het einde van dit verhaal zou ik wel willen testen. Opmerkingen, suggesties, etc. als commentaar of PM welkom.
N.B. 2: Ik plaats deze test en de komenden in de afdeling racefietsen hoewel ze voor alle soorten fietsen van interesse zijn.
Mijn fietspompen test:
Dit is een test van fietspompen en aanverwante zaken die ik ben tegengekomen, behandeld op een manier zoals hij zou moeten, met zaken die ik nergens in testen en i.h.b. in het blad 'Fiets' tegenkom (b.v. de krachten die spelen en plaatjes van de pompen op de fiets). Ik wilde er nog een paar doen, met de volgende 'Fietsverlichting' (met i.h.b. de Schmidt Edelux LED lamp met Cree Q5 en Schmidt naafdynamo) maar gezien de desinteresse zal ik dat mogelijk niet doen en het elders publiceren. Let wel dat ik tot nu toe alleen heb getest wat ik zelf ben tegengekomen! Als ik hier voor betaald zou worden, dan zou ik alle pompen die mij interessant lijken testen, de meetmethodes beter doen (met echt geijkte apparatuur danwel zelf wat bouwen om te ijken, niet al te moeilijk voor luchtdruk, licht is een stuk ingewikkelder).
Goed, allereerst bespreek ik de SKS airchecker die ik gebruikt heb om de luchtdruk redelijk nauwkeurig te bepalen. Volgens SKS wijkt de weergegeven luchtdruk maximaal +/- 0,1 bar af van de echte. Het apparaat geeft druk in stappen van 0,05 bar weer, wat in ieder geval (ondanks +/- 0,1 bar mogelijke afwijking van de echte druk) een tamelijk nauwkeurige vergelijking geeft (hier neem ik aan dat de +/- 0,1 bar niet in kleine stappen verandert, d.w.z. als 2,60 bar als 2,50 bar gemeten wordt, dat dan niet 2,70 bar als 2,80 bar gemeten wordt; hier ga ik verder niet op in behalve te zeggen dat zulke schommelingen onwaarschijnlijk zijn).
Dan een test van pompen die ik ben tegengekomen, met de druk die ik ermee kan behalen, en bij een paar heb ik de druk bepaald die mijn zus ermee kan halen. Dit om een beetje een beeld te krijgen hoeveel armkracht je nodig hebt en wat redelijkerwijs voor een gemiddeld persoon te halen is.
Vervolgens een lijstje pompen die mogelijk aan te raden zijn. Dit heb ik bepaald met informatie van andere testen van internet/tijdschriften en ervaringen op forums.
Dan nog een voorbeeld berekening met de krachten benodigd om een bepaalde druk te halen.
1. De SKS Airchecker:
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... cker-1.jpg]
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... cker-2.jpg]
SKS Airchecker (groot plaatje 1)
SKS Airchecker (groot plaatje 2)
De instructies zijn erbarmelijk slecht. Ik dacht dat mijn exemplaar defect was omdat hij alleen 0,00 bar aangaf, maar je moet het volgende doen: Aandoen, wachten tot het scherm 0,00 bar aangeeft (dit wordt ook gesignaleerd met een piepje). Dan pas de airchecker op het ventiel zetten. In het begin zette ik de Airchecker direct na het aanzetten (voordat hij 0,00 bar toonde en piepte) of zelfs voor het aanzetten op het ventiel, en dat werkt dus niet. Hierna moest ik nog wat experimenteren z.d.d. de druk gemeten wordt zonder dat de band leegloopt (bij Presta ventielen tenminste). Je moet de Airchecker hard op het ventiel drukken en gedrukt houden. Bij de SKS Rennkompressor hoef je de slang met rubbertje maar op het ventiel te drukken en hij blijft zitten, hier is dat niet zo. Als je dit hebt gedaan krijg je na korte tijd een piepje en de druk wordt getoond. Meermaals erafhalen en opnieuw meten liet zien dat het drukverlies bij goed gebruik verwaarloosbaar is (vele keren meten geeft elke keer dezelfde druk).
Ik heb hiermee gekeken hoe de druk op mijn SKS Rennkompressor en een Profil staande pomp (type/plaatje volgt nog) afwijken. De Rennkompressor gaf de druk met 0,35 bar te hoog aan (gemeten bij 2,0 / 3,0 / 4,0 / 5,0 bar, waar de Airchecker 1,65 bar / 2,65 bar etc. aangaf), de Profil gaf de druk met 0,7 bar te hoog aan (ook bij lage drukken), wat een erg grote afwijking is.
2. Pompen: Ik begin met de beste pompen en eindig met wat pompen die ik ook gebruikt heb maar niet aanraad. Ik geef ieder pomp ook een LKF waardering (Larie Koek Factor) die aangeeft hoe onzinnig de beweringen over de pomp met betrekking tot haalbare druk zijn.
2.1 Quickex: Quicker pro: 180 g, 200 g met frame clips. Grootte: 18,7 cm lang x 3,5 cm. Prijs: ca. 30 euro
Diameter binnenste cylinder: ?
Constructie kwaliteit: 9/10
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... _pro-1.jpg]
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... _pro-2.jpg]
Quickex quicker pro (groot plaatje 1)
Quickex quicker pro (groot plaatje 2)
De druk is af te lezen in de binnenste cylinder, wat je moet doen bij het uittrekken, dit geeft een kort moment waarop je de druk kunt aflezen, maar het werkt best goed. Je moet wel het wiel/ventiel zo positioneren dat je de bar en niet PSI te zien krijgt (wanneer worden we nou eens verlost van die 19e eeuwse engelse eenheden?)
Ik heb op mijn racefiets een aantal keer tot ca. 7,50 a 7,65 bar opgepompt (gestopt toen de drukmeter van de Quicker pro een druk aangaf die ik hoog genoeg vond). Dit was zo eenvoudig, dat ik de instructies (die nu zeggen dat de pomp 12 bar kan halen, dat was met een vorige versie 11 bar) een LKF = 0 geef.
Maximaal haalbare druk voor gewone man?: Een echt idee heb ik niet want ik heb geen banden die tot 12 bar gaan, maar de benodigde kracht bij bijna 8 bar is zo laag, dat 12 bar me haalbaar lijkt zonder absurde krachtinspanning.
Mijn zus heb ik een band laten oppompen en zij kwam tot 4,70 bar. Meer was mogelijk (ze vond het nog gemakkelijk gaan) maar ze had last van de test met de Lezyne pressure drive dus zijn we hier gestopt. Wordt volgende keer vervolgd.
Conclusie: Fantastische pomp voor ieder type fiets. Tamelijk klein (kort, wel redelijk dik) maar wel wat zwaarder dan de superlichte pompen.
2.2 Lezyne: Pressure drive S: 89 g, 99 g met frame clip. Grootte: 18,5 cm x 2,65 cm. Prijs: ca. 25 euro.
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... ve_s-1.jpg]
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... ve_s-2.jpg]
Lezyne pressure drive s (groot plaatje 1)
Lezyne pressure drive s (groot plaatje 2)
Diameter binnenste cylinder: 19,5 mm
Constructie kwaliteit: 9/10
Tot ca. 4,5 bar is gemakkelijk pompen, daarna wordt het moeilijker bij 6 bar houdt het eigenlijk wel op zonder extreme inspanning. Wat betreft de haalbaarheid van 8 bar die Lezyne noemt: De afdichtingen zullen het wel houden, maar dan moet je ofwel Arnold Schwarzenegger zijn om dat te halen of oppassen dat je geen last van je schouders krijgt o.i.d.
LKF = 5 (reden hiervoor ondanks dat 6 bar dicht bij 8 bar zit: 8 bar is voor de racefiets gewenst, maar dat haal je normaliter niet, en voor andere fietsen is 8 bar niet nodig. Hiermee zegt Lezyne dat deze pomp prima geschikt is voor de racefiets, maar dat is hij slechts in beperkte mate)
Maximaal haalbare druk voor gewone man?: 6 bar.
Mijn zus kreeg met deze pomp een band tot 4,15 bar opgepompt, maar ze had daarna wel last van haar schouder. Ik ook overigens toen ik een raceband tot 6,10 bar had opgepompt. Je moet enorm oppassen dat je niet iets verkeerd beweegt bij deze krachten.
Conclusie: Uitstekend voor mountainbike of stadsfiets (mits met Presta of Schraeder ventiel). Op een racefiets bruikbaar (ik heb ruim 10 jaar met 6 bar in de 23 mm Conti grand prix gereden, meer vond ik op de fiets die ik toen gebruikte niet comfortabel. 6 bar is ruim genoeg om niet lek te rijden door snakebite) maar als je geen weight weenie bent moet je gewoon een Quicker pro nemen dan kun je ook gemakkelijk 8 bar pompen.
2.3 BBB BMP-17 Windgun: 130 g, 143 g met frame clip. Prijs: 20 euro.
Continental Top touring 30 mm: 170 slagen om tot 2,65 bar te komen, na 200 was de druk 2,95 bar.
3,15 bar is heel moeilijk en zeer oncomfortabel. Dit komt gedeeltelijk omdat bij 36 spaaks wielen je je de pomp niet goed kunt tegenhouden. (zie plaatje)
Diameter binnenste cylinder: 22,9 mm
Constructie kwaliteit: 7/10
Je kunt de druk alleen aflezen tijdens het pompen, en dat gaat niet zo gemakkelijk. De rode streep die de druk aangeeft verdween na korte tijd na gewoon schoonmaken met zeep.
De instructies zeggen dat je tot 7 bar kan pompen... Ja ja, de afdichtingen lijken hier prima toe in staat, maar er zullen bijna geen mensen zijn die dat met deze pomp kunnen, zonder trucs uit halen (ik heb gelezen dat sommigen het wiel zo leggen dat het pomp einde op een steen kan rusten z.d.d. je met je gewicht op de pomp kan drukken. Dat zijn nogal absurde capriolen om de beperkingen in een pomp te omzeilen. Dan moet je ook oppassen dat je je ventiel niet beschadigt).
LKF = 9
Maximaal haalbare druk voor gewone man?: 3,0 bar.
Conclusie: Weggooien, zoals ik heb gedaan. Evt. weggeven voor noodgebruik bij een stadsfiets.
2.4 Zefal Mini double shot: 92 g, 104 g met frame clips. Prijs: Niet meer leverbaar, ik neem deze mee in de test puur omdat dit de eerste was die ik had.
Diameter binnenste cylinder: 22,7 mm (17,7 van de kleinste)
Constructie kwaliteit: 4/10
Ik kan hiermee tot ca. 3,15 bar pompen. Meer is niet mogelijk want de afdichting/pomp rubber slaat door bij hogere druk. Deze pomp kreeg ik bij een abbonement bij Fiets, in 1992 (of misschien 1993). Leuk dacht ik, maar hij bleek nutteloos bij het gebruik van racebanden... Ik dacht niet dat dat werd vermeld. Wie heeft de desbetreffende uitgave van Fiets nog? Het zou leuk zijn het zeker te weten...
Maximaal haalbare druk voor gewone man?: 3,15 bar (meer is onmogelijk).
LKF: kweenie, heb de instructies niet meer
Conclusie: Weggooien, of weggeven voor noodgebruik bij een stadsfiets (voor gevallen zoals wanneer idioten voor de lol de lucht uit je banden laten). Daarvoor is het nog wel een aardig apparaat, lekker licht, kun je in een tasje wegstoppen.
3. Andere pompen die ik niet heb (gezien/getest) maar wel veel aangeraden worden en/of interessant lijken:
Lezyne Road drive: Aha, Lezyne heeft gemerkt dat de 8 bar die ze opgeven voor de pressure drive toch niet haalbaar is zonder absurde krachtinspanningen. De pomp ziet er goed uit. Kleinere diameter, maar welke druk is er redelijkerwijs mee te halen? Oftewel, wat is de binnenste diameter?
Topeak micro rocket: Sommigen schijnen er 8 bar mee te halen, maar met welke krachtinspanning? Oftewel, wat is de binnenste diameter?
Barbieri Carbone: (deze pomp wordt onder verschillende merknamen verkocht, b.v. ook Xtreme Carbolino van Rose Versand), ik schat dat deze pomp een buiten diameter van 18 mm of minder heeft. Je zou er dus zeker 6 bar of iets meer mee kunnen halen, maar heeft geen slangetje dus dat maakt dat je moeilijker veel kracht kunt zetten.
Topeak Road morph/Road morph G: Met slangetje, en de G versie heeft een drukmeter.Je kunt er waarschijnlijk dezelfde druk als een Quicker pro mee halen omdat je de pomp op de grond zet en er dus op kan leunen. Mogelijke nadelen: Het voetje breekt snel af heb ik gelezen. Verder is dit is een bakbeest van een pomp (35 cm x 5,7 x 2,8 cm), die ook nog eens zwaarder dan de Quicker pro is (220 g zonder frame clips). Deze pomp beschouw ik dan ook als inferieur.
Cyclaire plus: Een heel ander type pomp, die een slangetje heeft, en je pompt door aan een koord te trekken. Nadelen zijn: Groter en hoger gewicht dan de Quicker pro, niet zo goed op te bergen (frametasje zit er wel bij; dat gaat mogelijk rammelen of schuren aan je frame?), het koord geeft schijnbaar nogal sterke trillingen en er wordt zelfs aangeraden niet te lang te pompen! Tja, ik zie geen enkel voordeel t.o.v. de Quicker pro. Nou ja, de druk meter is beter (afleesbaar).
4.Berekeningen:
Om met de BBB Windgun een band tot 3 bar op te pompen, moet je de volgende kracht zetten: F = Pi * (0,0229 m/2)^2 *3,0 E5 Pa (1 bar = 1E5 Pa) = 124 N. Dit komt overeen met het optillen van een gewicht van 124/9.81 = 12,6 kg. Deze kracht moet je met beide handen uitoefenen! Om met een zelfde kracht 6 bar te kunnen pompen zou de binnenste diameter van de pomp 22,9 mm * SQRT(3,0/6,0) = 16,2 mm of minder moeten zijn. Met het slangetje van de Lezyne pomp kun je er meer uithalen doordat je beter kracht kunt zetten (voor 6,1 bar is de equivalente kracht het optillen van 18,6 kg). Om 8 bar te kunnen pompen met dezelfde inspanning (dus met een pomp die je direct op het ventiel zet zoals de BBB windgun), is een binnenste diameter van ca. 14 mm of minder vereist...
5. Verwijzingen: Wat betreft de Road drive en ander nieuwe spullen van lezyne, er is nog niet veel informatie maar zie hier eens:
http://addix.tistory.com/34?srchid=BR1h ... y.com%2F34
en hier:
http://addix.tistory.com/34?srchid=BR1h ... y.com%2F34
6. Verkrijgbaarheid:
Quicker pro: moeilijk te vinden, dit zijn 2 adressen die ik ken:
http://www.fietspret.nl/ en kies: Produkten -> Onderhoud
of
http://www.speelmans.com
Ik las ergens dat iedere Gazelle handelaar deze pompen kan bestellen, maar toen ik het probeerde bij 'Gek van fietsen' in Alphen a.d. Rijn, kreeg ik uiteindelijk te horen dat het mogelijk was, maar minimale afname was 10 stuks (wilden ze niet doen omdat ze de Topeaks verkopen (begrijpelijk, maar die zijn wat mij betreft inferieur aan Lezyne (klein/licht) en Quicker pro (hoge druk zonder veel pompslagen)).
Lezyne: is zonder problemen her en der te verkrijgen. Voor verzendhandel b.v. bike-components.de en chainreactioncycles.com
N.B. 2: Ik plaats deze test en de komenden in de afdeling racefietsen hoewel ze voor alle soorten fietsen van interesse zijn.
Mijn fietspompen test:
Dit is een test van fietspompen en aanverwante zaken die ik ben tegengekomen, behandeld op een manier zoals hij zou moeten, met zaken die ik nergens in testen en i.h.b. in het blad 'Fiets' tegenkom (b.v. de krachten die spelen en plaatjes van de pompen op de fiets). Ik wilde er nog een paar doen, met de volgende 'Fietsverlichting' (met i.h.b. de Schmidt Edelux LED lamp met Cree Q5 en Schmidt naafdynamo) maar gezien de desinteresse zal ik dat mogelijk niet doen en het elders publiceren. Let wel dat ik tot nu toe alleen heb getest wat ik zelf ben tegengekomen! Als ik hier voor betaald zou worden, dan zou ik alle pompen die mij interessant lijken testen, de meetmethodes beter doen (met echt geijkte apparatuur danwel zelf wat bouwen om te ijken, niet al te moeilijk voor luchtdruk, licht is een stuk ingewikkelder).
Goed, allereerst bespreek ik de SKS airchecker die ik gebruikt heb om de luchtdruk redelijk nauwkeurig te bepalen. Volgens SKS wijkt de weergegeven luchtdruk maximaal +/- 0,1 bar af van de echte. Het apparaat geeft druk in stappen van 0,05 bar weer, wat in ieder geval (ondanks +/- 0,1 bar mogelijke afwijking van de echte druk) een tamelijk nauwkeurige vergelijking geeft (hier neem ik aan dat de +/- 0,1 bar niet in kleine stappen verandert, d.w.z. als 2,60 bar als 2,50 bar gemeten wordt, dat dan niet 2,70 bar als 2,80 bar gemeten wordt; hier ga ik verder niet op in behalve te zeggen dat zulke schommelingen onwaarschijnlijk zijn).
Dan een test van pompen die ik ben tegengekomen, met de druk die ik ermee kan behalen, en bij een paar heb ik de druk bepaald die mijn zus ermee kan halen. Dit om een beetje een beeld te krijgen hoeveel armkracht je nodig hebt en wat redelijkerwijs voor een gemiddeld persoon te halen is.
Vervolgens een lijstje pompen die mogelijk aan te raden zijn. Dit heb ik bepaald met informatie van andere testen van internet/tijdschriften en ervaringen op forums.
Dan nog een voorbeeld berekening met de krachten benodigd om een bepaalde druk te halen.
1. De SKS Airchecker:
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... cker-1.jpg]
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... cker-2.jpg]
SKS Airchecker (groot plaatje 1)
SKS Airchecker (groot plaatje 2)
De instructies zijn erbarmelijk slecht. Ik dacht dat mijn exemplaar defect was omdat hij alleen 0,00 bar aangaf, maar je moet het volgende doen: Aandoen, wachten tot het scherm 0,00 bar aangeeft (dit wordt ook gesignaleerd met een piepje). Dan pas de airchecker op het ventiel zetten. In het begin zette ik de Airchecker direct na het aanzetten (voordat hij 0,00 bar toonde en piepte) of zelfs voor het aanzetten op het ventiel, en dat werkt dus niet. Hierna moest ik nog wat experimenteren z.d.d. de druk gemeten wordt zonder dat de band leegloopt (bij Presta ventielen tenminste). Je moet de Airchecker hard op het ventiel drukken en gedrukt houden. Bij de SKS Rennkompressor hoef je de slang met rubbertje maar op het ventiel te drukken en hij blijft zitten, hier is dat niet zo. Als je dit hebt gedaan krijg je na korte tijd een piepje en de druk wordt getoond. Meermaals erafhalen en opnieuw meten liet zien dat het drukverlies bij goed gebruik verwaarloosbaar is (vele keren meten geeft elke keer dezelfde druk).
Ik heb hiermee gekeken hoe de druk op mijn SKS Rennkompressor en een Profil staande pomp (type/plaatje volgt nog) afwijken. De Rennkompressor gaf de druk met 0,35 bar te hoog aan (gemeten bij 2,0 / 3,0 / 4,0 / 5,0 bar, waar de Airchecker 1,65 bar / 2,65 bar etc. aangaf), de Profil gaf de druk met 0,7 bar te hoog aan (ook bij lage drukken), wat een erg grote afwijking is.
2. Pompen: Ik begin met de beste pompen en eindig met wat pompen die ik ook gebruikt heb maar niet aanraad. Ik geef ieder pomp ook een LKF waardering (Larie Koek Factor) die aangeeft hoe onzinnig de beweringen over de pomp met betrekking tot haalbare druk zijn.
2.1 Quickex: Quicker pro: 180 g, 200 g met frame clips. Grootte: 18,7 cm lang x 3,5 cm. Prijs: ca. 30 euro
Diameter binnenste cylinder: ?
Constructie kwaliteit: 9/10
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... _pro-1.jpg]
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... _pro-2.jpg]
Quickex quicker pro (groot plaatje 1)
Quickex quicker pro (groot plaatje 2)
De druk is af te lezen in de binnenste cylinder, wat je moet doen bij het uittrekken, dit geeft een kort moment waarop je de druk kunt aflezen, maar het werkt best goed. Je moet wel het wiel/ventiel zo positioneren dat je de bar en niet PSI te zien krijgt (wanneer worden we nou eens verlost van die 19e eeuwse engelse eenheden?)
Ik heb op mijn racefiets een aantal keer tot ca. 7,50 a 7,65 bar opgepompt (gestopt toen de drukmeter van de Quicker pro een druk aangaf die ik hoog genoeg vond). Dit was zo eenvoudig, dat ik de instructies (die nu zeggen dat de pomp 12 bar kan halen, dat was met een vorige versie 11 bar) een LKF = 0 geef.
Maximaal haalbare druk voor gewone man?: Een echt idee heb ik niet want ik heb geen banden die tot 12 bar gaan, maar de benodigde kracht bij bijna 8 bar is zo laag, dat 12 bar me haalbaar lijkt zonder absurde krachtinspanning.
Mijn zus heb ik een band laten oppompen en zij kwam tot 4,70 bar. Meer was mogelijk (ze vond het nog gemakkelijk gaan) maar ze had last van de test met de Lezyne pressure drive dus zijn we hier gestopt. Wordt volgende keer vervolgd.
Conclusie: Fantastische pomp voor ieder type fiets. Tamelijk klein (kort, wel redelijk dik) maar wel wat zwaarder dan de superlichte pompen.
2.2 Lezyne: Pressure drive S: 89 g, 99 g met frame clip. Grootte: 18,5 cm x 2,65 cm. Prijs: ca. 25 euro.
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... ve_s-1.jpg]
[img=http://www.xs4all.nl/~swhs/fiets/pompen ... ve_s-2.jpg]
Lezyne pressure drive s (groot plaatje 1)
Lezyne pressure drive s (groot plaatje 2)
Diameter binnenste cylinder: 19,5 mm
Constructie kwaliteit: 9/10
Tot ca. 4,5 bar is gemakkelijk pompen, daarna wordt het moeilijker bij 6 bar houdt het eigenlijk wel op zonder extreme inspanning. Wat betreft de haalbaarheid van 8 bar die Lezyne noemt: De afdichtingen zullen het wel houden, maar dan moet je ofwel Arnold Schwarzenegger zijn om dat te halen of oppassen dat je geen last van je schouders krijgt o.i.d.
LKF = 5 (reden hiervoor ondanks dat 6 bar dicht bij 8 bar zit: 8 bar is voor de racefiets gewenst, maar dat haal je normaliter niet, en voor andere fietsen is 8 bar niet nodig. Hiermee zegt Lezyne dat deze pomp prima geschikt is voor de racefiets, maar dat is hij slechts in beperkte mate)
Maximaal haalbare druk voor gewone man?: 6 bar.
Mijn zus kreeg met deze pomp een band tot 4,15 bar opgepompt, maar ze had daarna wel last van haar schouder. Ik ook overigens toen ik een raceband tot 6,10 bar had opgepompt. Je moet enorm oppassen dat je niet iets verkeerd beweegt bij deze krachten.
Conclusie: Uitstekend voor mountainbike of stadsfiets (mits met Presta of Schraeder ventiel). Op een racefiets bruikbaar (ik heb ruim 10 jaar met 6 bar in de 23 mm Conti grand prix gereden, meer vond ik op de fiets die ik toen gebruikte niet comfortabel. 6 bar is ruim genoeg om niet lek te rijden door snakebite) maar als je geen weight weenie bent moet je gewoon een Quicker pro nemen dan kun je ook gemakkelijk 8 bar pompen.
2.3 BBB BMP-17 Windgun: 130 g, 143 g met frame clip. Prijs: 20 euro.
Continental Top touring 30 mm: 170 slagen om tot 2,65 bar te komen, na 200 was de druk 2,95 bar.
3,15 bar is heel moeilijk en zeer oncomfortabel. Dit komt gedeeltelijk omdat bij 36 spaaks wielen je je de pomp niet goed kunt tegenhouden. (zie plaatje)
Diameter binnenste cylinder: 22,9 mm
Constructie kwaliteit: 7/10
Je kunt de druk alleen aflezen tijdens het pompen, en dat gaat niet zo gemakkelijk. De rode streep die de druk aangeeft verdween na korte tijd na gewoon schoonmaken met zeep.
De instructies zeggen dat je tot 7 bar kan pompen... Ja ja, de afdichtingen lijken hier prima toe in staat, maar er zullen bijna geen mensen zijn die dat met deze pomp kunnen, zonder trucs uit halen (ik heb gelezen dat sommigen het wiel zo leggen dat het pomp einde op een steen kan rusten z.d.d. je met je gewicht op de pomp kan drukken. Dat zijn nogal absurde capriolen om de beperkingen in een pomp te omzeilen. Dan moet je ook oppassen dat je je ventiel niet beschadigt).
LKF = 9
Maximaal haalbare druk voor gewone man?: 3,0 bar.
Conclusie: Weggooien, zoals ik heb gedaan. Evt. weggeven voor noodgebruik bij een stadsfiets.
2.4 Zefal Mini double shot: 92 g, 104 g met frame clips. Prijs: Niet meer leverbaar, ik neem deze mee in de test puur omdat dit de eerste was die ik had.
Diameter binnenste cylinder: 22,7 mm (17,7 van de kleinste)
Constructie kwaliteit: 4/10
Ik kan hiermee tot ca. 3,15 bar pompen. Meer is niet mogelijk want de afdichting/pomp rubber slaat door bij hogere druk. Deze pomp kreeg ik bij een abbonement bij Fiets, in 1992 (of misschien 1993). Leuk dacht ik, maar hij bleek nutteloos bij het gebruik van racebanden... Ik dacht niet dat dat werd vermeld. Wie heeft de desbetreffende uitgave van Fiets nog? Het zou leuk zijn het zeker te weten...
Maximaal haalbare druk voor gewone man?: 3,15 bar (meer is onmogelijk).
LKF: kweenie, heb de instructies niet meer
Conclusie: Weggooien, of weggeven voor noodgebruik bij een stadsfiets (voor gevallen zoals wanneer idioten voor de lol de lucht uit je banden laten). Daarvoor is het nog wel een aardig apparaat, lekker licht, kun je in een tasje wegstoppen.
3. Andere pompen die ik niet heb (gezien/getest) maar wel veel aangeraden worden en/of interessant lijken:
Lezyne Road drive: Aha, Lezyne heeft gemerkt dat de 8 bar die ze opgeven voor de pressure drive toch niet haalbaar is zonder absurde krachtinspanningen. De pomp ziet er goed uit. Kleinere diameter, maar welke druk is er redelijkerwijs mee te halen? Oftewel, wat is de binnenste diameter?
Topeak micro rocket: Sommigen schijnen er 8 bar mee te halen, maar met welke krachtinspanning? Oftewel, wat is de binnenste diameter?
Barbieri Carbone: (deze pomp wordt onder verschillende merknamen verkocht, b.v. ook Xtreme Carbolino van Rose Versand), ik schat dat deze pomp een buiten diameter van 18 mm of minder heeft. Je zou er dus zeker 6 bar of iets meer mee kunnen halen, maar heeft geen slangetje dus dat maakt dat je moeilijker veel kracht kunt zetten.
Topeak Road morph/Road morph G: Met slangetje, en de G versie heeft een drukmeter.Je kunt er waarschijnlijk dezelfde druk als een Quicker pro mee halen omdat je de pomp op de grond zet en er dus op kan leunen. Mogelijke nadelen: Het voetje breekt snel af heb ik gelezen. Verder is dit is een bakbeest van een pomp (35 cm x 5,7 x 2,8 cm), die ook nog eens zwaarder dan de Quicker pro is (220 g zonder frame clips). Deze pomp beschouw ik dan ook als inferieur.
Cyclaire plus: Een heel ander type pomp, die een slangetje heeft, en je pompt door aan een koord te trekken. Nadelen zijn: Groter en hoger gewicht dan de Quicker pro, niet zo goed op te bergen (frametasje zit er wel bij; dat gaat mogelijk rammelen of schuren aan je frame?), het koord geeft schijnbaar nogal sterke trillingen en er wordt zelfs aangeraden niet te lang te pompen! Tja, ik zie geen enkel voordeel t.o.v. de Quicker pro. Nou ja, de druk meter is beter (afleesbaar).
4.Berekeningen:
Om met de BBB Windgun een band tot 3 bar op te pompen, moet je de volgende kracht zetten: F = Pi * (0,0229 m/2)^2 *3,0 E5 Pa (1 bar = 1E5 Pa) = 124 N. Dit komt overeen met het optillen van een gewicht van 124/9.81 = 12,6 kg. Deze kracht moet je met beide handen uitoefenen! Om met een zelfde kracht 6 bar te kunnen pompen zou de binnenste diameter van de pomp 22,9 mm * SQRT(3,0/6,0) = 16,2 mm of minder moeten zijn. Met het slangetje van de Lezyne pomp kun je er meer uithalen doordat je beter kracht kunt zetten (voor 6,1 bar is de equivalente kracht het optillen van 18,6 kg). Om 8 bar te kunnen pompen met dezelfde inspanning (dus met een pomp die je direct op het ventiel zet zoals de BBB windgun), is een binnenste diameter van ca. 14 mm of minder vereist...
5. Verwijzingen: Wat betreft de Road drive en ander nieuwe spullen van lezyne, er is nog niet veel informatie maar zie hier eens:
http://addix.tistory.com/34?srchid=BR1h ... y.com%2F34
en hier:
http://addix.tistory.com/34?srchid=BR1h ... y.com%2F34
6. Verkrijgbaarheid:
Quicker pro: moeilijk te vinden, dit zijn 2 adressen die ik ken:
http://www.fietspret.nl/ en kies: Produkten -> Onderhoud
of
http://www.speelmans.com
Ik las ergens dat iedere Gazelle handelaar deze pompen kan bestellen, maar toen ik het probeerde bij 'Gek van fietsen' in Alphen a.d. Rijn, kreeg ik uiteindelijk te horen dat het mogelijk was, maar minimale afname was 10 stuks (wilden ze niet doen omdat ze de Topeaks verkopen (begrijpelijk, maar die zijn wat mij betreft inferieur aan Lezyne (klein/licht) en Quicker pro (hoge druk zonder veel pompslagen)).
Lezyne: is zonder problemen her en der te verkrijgen. Voor verzendhandel b.v. bike-components.de en chainreactioncycles.com