Probleem bij die hartslagmeters is dat het bij de meeste mensen gewoon prima werkt.
Ook over Ciclosport zijn zeer veel klachten, maar toch hebben de meeste geen problemen.
Ze denken misschien dat ze geen probleem hebben, maar de meeste mensen zijn gewoon niet kritisch en letten niet echt op. Verder hebben veel mensen geen zin er moeite in te steken om te rapporteren als het 'goed genoeg' werkt. Dat de meeste mensen geen probleem hebben is in dat opzicht waar, maar dat die apparaten doen wat ze moeten, nee, dat is met sommige ciclosport en polars zeker niet zo.
Het is bijna onmogelijk om te testen zodat je wat over de kans kunt zeggen dat t mis gaat.
Wat een ongelofelijke lulkoek!
Natuurlijk kan dat wel. Wat betreft de borstband kun je testen doen met isolatoren om te zien hoe gevoelig de band is met meten van de electrische signalen. Wat betreft de draadloze signaal overdracht kun je de signaal sterkte meten (en dan ook de gevoeligheid van de ontvanger bepalen door de afstand te vergroten etc.) en je eigen stoorzender maken om te kijken of en hoe dit de communicatie beinvloedt. Daarbij kun je ook kijken of de fietscomputer/hartslagmeter valsspeelt, doordat hij b.v. dezelfde hartslag blijft aangeven terwijl er geen signaal is.
Dat duitse bladen grondiger zijn, ja, een beetje, maar niet echt veel en het is zeker niet wetenschappelijk/kritisch genoeg. Er lijkt hier op het forum ook geen enkele interesse in zo'n benadering gezien de nul respons op mijn bericht waarin ik een aantal fietspompen test zoals het moet. B.v. door een vrouw zo'n pomp te laten gebruiken. Je kan dan ook de benodigde kracht om op een bepaalde druk te pompen als standaard zetten en daaruit de maximaal haalbare druk bepalen met gegeven maximale kracht. Dan kan iedereen ook kijken wat voor pomp hij moet nemen door de binnendiameter van de pomp te vergelijken met die van andere pompen. Als je er al een hebt en je wilt een hogere druk kunnen halen, kan dit door simpelweg de diameter van de 2 pompen ver vergelijken (de haalbare druk is omgekeerd evenredig met de oppervlakte, dus omgekeerd evenredig met het kwadraat van de diameter).
Of iets anders, verlichting, ergens eind jaren 90 (als ik het me goed herinner), dacht ik er aan een roldynamo op mijn fiets te zetten. In Tour stond er nog een artikel over zelfbouw verlichting met accu o.i.d. en ook de roldynamo kwam aan bod waarbij werd gezegd dat er mensen zijn die dat ding zoveel gebruik dat het rolwieltje versleten was. Uiteindelijk nooit gekocht, maar vorig een bijna ongebruikte Koga WT met roldynamo tweedehands gekocht, en hij deed het best aardig. Behalve na regen en tijdens koude dagen (paar graden boven nul of minder). Na regen bleef allerlei rotzooi (zand/bladeren) aangekoekt aan het wieltje zitten wat ik er de volgende dag moeizaam af kon schrapen. Af
moest schrapen, want de trillingen daardoor gingen door heel het frame en waren zo groot dat het oncomfortabel fietsen was! Bij kou was het nog erger, op een rit van 10 km moest ik meerdere keren afstappen om het wieltje schoon te maken van zand en weet ik wat nog meer, dat er bij die kou direct lekker aan vast ging plakken. Oftewel, die mensen van Tour hebben zelf nog nooit een roldynamo onder alles behalve mooi weer gebruikt, en mensen die erover vertellen dat deze duynamo bevalt, ook niet. Diepgaand? Ik dacht het niet. Nog iets anders wat ik nog nooit ergens heb gelezen wat me doet denken dat iedereen gewoon half blind/doof/gevoelloos rondrijdt is de trillingen in de Schmidt naafdynamo (SON). Overal wordt hij de hemel in geprezen, dus dacht ik, laat ik meteen een goede kopen (ik had net een Edelux te pakken, zou er mooi bij passen), en niet wat goedkoops van Shimano. Nou, dat was een grote fout. Die SON veroorzaakt trillingen in mijn stuur die ik zeer irritant vind. Meer informatie hierover in mijn komende fietsverlichting artikeltje.
Fiets test op exact dezelfde wijze als Tour en Roadbike. Hier kun je zien hoe we dat doen:
http://www.fiets.nl/stijfheidsmetingen.asp. Alleen de comfortmeting laten we achterwege. Dit meten doen we al bijna 25 jaar, dus je kunt al heel lang fietsen vergelijken.
Dat er stijfheidsmetingen gedaan worden, betekent niet dat Fiets even grondig of zelfs wetenschappelijk te werk gaat. Zie b.v. het erbarmelijke artikel over fietsverlichting uit 2007 (september?) dat nauwelijks meer dan een opsomming van wat verkrijgbare lampen is. Kritiek hierover en wat er in een artikel hoort te staan heb ik al eens genoemd in een discussie over verlichting. Een kritische/wetenschappelijke houding houdt in dat je
alles zo benadert en niet af en toe.
Tour vind ik helemaal zo grondig niet bij allerlei zaken, het artikel over fietscomputers/hartslagmeters in mei 2008 b.v. was erbarmelijk. Oh ja, wat betreft fietscomputers die valsspelen, dit lijkt ook zo te zijn bij de Sigma BC2006 die waarschijnlijk snelheid/afstand 'gokt' als hij geen signaal meer krijgt. Er staat dan niet dat de snelheid nul is, of 'geen ontvagst', nee, de snelheid blijft dan gewoon constant terwijl ik langzamer/sneller ga, de afstand blijft stilstaan, etc. Wel honderden meters lang, en dan opeens wordt alles bijgewerkt. Dit zou ook de verschillende afstanden die ik soms krijg bij rijden van exact hetzelfde 10 km traject kunnen verklaren... Ik las een tijd geleden nog ergens een verhaal van iemand die op dezelfde route grote afwijkingen op een bepaalde route grote afwijkingen tussen verschillende fietscomputers kreeg. Dit kwam mogelijk ook door zulk 'gokken' van apparaten als hun ontvangst gestoord wordt.