Pagina 1 van 2

wielrennen en hardlopen

Geplaatst: 28 feb 2011 21:09
door v1993
hey,



Ik wil niets liever dan wielrennen en hardlopen combineren. Maar mijn spieren kunnen zich maar op 1 ding focussen. Ik wielren in de zomer en heb deze winter alleen aan hardlopen gedaan en heb donderdag een fietstraining gedaan van 2 uur. Nu heb ik niet echt spierpijn maar ik heb nog steeds benen die erg moe zijn zeg maar pap in de benen. Ik ben donderdag ook nog gaan hardlopen een half uur en dat heb ik puur op doorzettingsvermogen op tempo gelopen. Ik had echt zere benen zeg maar.

Mijn vraag is is het mogelijk om wielrennen op wedstrijdniveau (42km/H) te combineren met hardlopen?

en zo ja hoe moet je dan trainen? Veel wielrennen en weinig hardlopen of andersom? Hoe krijg je je spieren zo gestaald dat ze beide goed aankunnen naast elkaar??

groetjes Corné

Geplaatst: 28 feb 2011 21:13
door dual
Ga eens kijken bij een triathlon club en vraag de snellere mannen/dames eens hoe zij trainen etc.

Geplaatst: 28 feb 2011 21:17
door v1993
al geprobeerd een club te vinden maar is helaas in de weide omgeving niet te bekennen. vandaar dat ik het hier maar vraag D:

Geplaatst: 28 feb 2011 21:17
door bull
Ik combineer zelf ook beide, zij het hardlopen recreatief en max. 45 minuten....
Als het echt goed te combineren zou zijn op wedstrijdniveau zouden de profs of semi-profs het denk ik ook wel doen.

Ik denk dat een van de sporten prima is ter ondersteuning. Namelijk de concentrische beweging (fiets) tegen de excentrische van het hardlopen.

Geplaatst: 28 feb 2011 21:28
door v1993
ok ik loop ook niet veel langer maar toch wennen je spieren er aan nu je een tijdje niet hard en veel hebt gefietst.

Hoe kan ik het het best combineren denk je?

Geplaatst: 28 feb 2011 21:35
door bull
Ik denk door de ene sport ondergeschikt te maken aan de ander. In mijn geval het lopen als ondersteuning aan het fietsen. Ik loop twee tot drie keer per week en max. 45 minuten met gemiddeld zo'n 12 km per uur. Door het lopen versterk je je botten en skeletspieren.
Het is niet voor niets een lichaamsgedragen sport. Hier heb je m.i. profijt van tijdens het fietsen.
Je gebruikt andere spieren die je tijdens fietsen helpen een betere core stability te handhaven.

Mijn advies zou zijn, doe het hardlopen op souplesse en niet te lang. Dan is het volgens mij een goede aanvulling op het fietsen.

Geplaatst: 28 feb 2011 21:37
door v1993
wat jij beschrijft die snelheid en lengte houd ik ook aan. Als ik nu dus met mijn fietstraining ga beginnen zullen mijn benen dus vanzelf weer gaan wennen aan beide en zal ik niet een paar dagen spierpijn krijgen zoals het normaal is als je veel fietst en dan een keer gaat hardlopen?

Geplaatst: 28 feb 2011 21:57
door bull
Heb je een tijd niet gefietst dan? Ik fiets eigenlijk elke dag (woon-werk), weer of geen weer en ken het probleem eigenlijk niet zo. Sterker nog, als ik mijn benen voel van een looptraining vind ik het fietsen wel een lekker afwisseling en heb ik het idee dat ik mijn benen juist weer lekker lostrap.

Geplaatst: 28 feb 2011 22:20
door v1993
ik fiets elke dag hard op mijn mtb naar school dat is 25 m heen en 25 terug het probleem komt pas als ik lange trainingsdagen op de racefiets ga maken of zo hard ga rijden dat ik mijn benen de verzuring in rijdt. Toch hebben triatleten ook deze trainingsidentiteit en moeten ook nog lopen...

Geplaatst: 01 mar 2011 10:17
door fiedoo
Volgens mij kun je nooit in alle twee top zijn! Zelfs de beste du- en triathleten zijn maar maximum in één van de twee disciplines top. Als je maanden niet meer gefietst hebt is het normaal dat je na twee uur "pap in de benen hebt".
Het fietsen en lopen combineren vraagt aanpassing en veel oefenen en de "overstap" van het ene naar het andere zal altijd wat pijn doen.
Een hulpmiddel om de overgang beter te verteren is langzaam beginnen bij het lopen en op een kleiner verzet beginnen bij het fietsen.

Geplaatst: 01 mar 2011 14:59
door v1993
ik denk dat je gelijk hebt in het punt dat ik pap voel na 2 uur fietsen. Ik ben gewend 2x 25 minuten per dag te fietsen en 2 uur is dus een stuk meer.

Het probleem is echter dat als je gaat fietsen en lopen en je pijn krijgt je niet meer hard kan fietsen en ook niet soepel loopt. Maar jij denkt dus dat dit met training vanzelf goed komt??:D

Geplaatst: 01 mar 2011 21:41
door jonasdb
in voorbereiding op het weg of cross seizoen en in het cross seizoen combineer ik ook beide.
Had dit jaar hetzelfde probleem toen ik na nieuwjaar begon te fietsen op de weg, na een hele tijd mtbn afgewisseld te hebben met duurlopen (ong. 1,5u). mijn benen begonnen echter pas echt terug te draaien bij het fietsen als ik ging trainen zoals ik dat voor de cross deed (door net voor het lopen 15 a 30min heel rustig doch soepel op de rollen te fietsen , dan te lopen en erna terug op de rollen te fietsen). Anders had ik ook het pap gevoel en het niet echt in een soepele tred komen.
bij combinatie trainingen (smorgens lopen, smidags fietsen) had ik in het begin ook wel mindere benen bij het fietsen. maar na een periode lukte dit wel bij mij. Maar als je vlot loopt is dit echt een heel makelijke manier om conditie op te doen (op korte tijd).
Mocht je toch wedstrijden gaan rijden en je rijdt bv. op zondag wedstrijd zou ik ten laatste woensdag of donderdag de laatste keer lopen, en daarna bij het fietsen nog een aantal keer goed prikkelen, snelheid en souplesse opdoen.