Pagina 1 van 1

Beginnen met wielrennen?

Geplaatst: 23 mei 2008 20:53
door robbe
hallow iedereen,

Sinds enkele weken ben ik echt serieus bezig met trainen op de fiets. Ik doe het gewoon zo graag, maar ik vraag mij af ofdat het de moeite is om een koersfiets te kopen en aan wedstrijden mee te doen. Ik vraag mij vooral af wanneer je goed genoeg bent om aan wedstrijden serieus deel te nemen. Over enkele maanden word ik 16 en met mijn gewone schoolfiets (om en bij de 24kg) doe ik zo'n 25km met een gemiddelde van 27km/u zonder echt moe helemaal uitgeput te zijn. En met wat wind in de rug kan ik in een spurtje op platte weg de 50 halen. Hoeveel moet ik nog verbeteren?

,bedankt

Geplaatst: 23 mei 2008 21:06
door de zwarten
Als je kan, leen een fietsje voor die eerste keer (wel aan wennen op voorhand). Hoeft niet duur te zijn, maar is wel een voordeel tov een fiets van 24kg (en nu overdrijf je, want enkel deze):
Afbeelding
wegen nog meer dan 20 kg. Richt je op trainingen van om en bij de 60km. Je kan immers niet zomaar ervan uitgaan dat, als je na 30km nog niet moe bent, dat ook niet bent na 60km. Toen ik serieus begon te fietsen, kon ik als de beste mee op training tot km 80. Een training duurde rond de 100km, en de laatste 20 zag ik dus gewoon zwart voor de ogen (neen, niet vandaar mijn nickname!). Dus leer eten en drinken op de fiets. Je kan stoer doen en zeggen dat je dat niet nodig hebt, maar doe het toch maar. Wees eigenzinnig en koppig, maar ga niet aan de logische dingen voorbij: rij met een groep mee, je snelheid zal serieus verbeteren. Zorg dat de contactpunten goed zitten: stuur, zadel (na 60km doet het meer pijn dan na 30), pedalen (klikpedalen zijn een must als je serieus begint te fietsen).
Je kan wel zeggen dat je enorm veel potentieel hebt, maar haal het er dan ook liefst zo goed mogelijk uit: laat zo weinig mogelijk aan het toeval over...
En heb er lol in. Er zijn mannetjes van 16 die een pokkedure fiets van de papa krijgen (of er zelf voor werken, dus wees niet bevooroordeeld!), en die heel hard gaan (of net niet). Leer al die dingen relativeren, en concentreer je op je eigen kunnen.

Geplaatst: 23 mei 2008 21:40
door edwin01
Ik kan me hier als nieuwelingen-begeleider van mijn vereniging alleen maar bij aansluiten. Zoek een vereniging met goede jeugd-afdeling, train zoveel mogelijk met de andere renners en ga koersen! En inderdaad, al dat dure materiaal is echt geen vereiste. Met een stevig alu frame met Shimano 105 of Campa Veloce en een paar idiot proof wielen kun je prima koersen en als er brokken van komen, is het voor relatief weinig geld te vervangen.

Succes en veel plezier!

Geplaatst: 24 mei 2008 00:25
door maurice
Neem er vooral de tijd voor!! Probeer niet te gehaast de top te bereiken. Das beter voor je. Mentaal als fysiek.

Geplaatst: 24 mei 2008 00:38
door kaj1500
De wielervereniging kan veel betekenen voor je. Denk aan advies over materiaal, rijtechniek, training etc. Als je competetief in een groep rijdt, leer je veel over je zwakke en je sterke punten. En je maakt nog eens nieuwe vrienden ook.
Bij veel clubs kun je met een daglicentie meerijden. Kan je gewoon eens proberen, zonder gelijk een jaarlidmaatschap.

Succes, enne, hou ons op de hoogte!

Geplaatst: 24 mei 2008 16:56
door bas45
ik zelf ben 17jaar (2e jaar junior) en nu 2 maand met een club aan het meefietsen
vanaf 1 julie begin ik ook met koersen.
In belgië (in nederland misschien ook) kan je een zomervakantie licentie nemen voor 2 maand julie en augustus. Als je met een paar koersen hebt meegedaan kan het al zijn dat een club aan je vraagt of je geen zin hebt om bij hen te komen fietsen.

Voor een koersfiets te kopen ga je gewoon naar een plaatselijke fietsenmaker, die bieden je meestal prijs kwaliteit het beste voor je aan. Ze meten je op en na een weekje heb je een heel degelijke racefiets die geschikt is voor wedstrijden van rond de 1000€.

succes!