Pagina 1 van 1

Losgeschoten binnenkabel

Geplaatst: 08 mar 2008 16:01
door rood002
De kabelhaak van de binnenkabel van mijn achterderailleur is binnen in de shifter losgeschoten (Dura Ace 10v.). Het kabelhhaakje zit los in de shifter en de kabel is er op geen enkele manier uit te trekken.
Wie heeft er een oplossing?

Geplaatst: 08 mar 2008 21:50
door tommasini
rood002 schreef:De kabelhaak van de binnenkabel van mijn achterderailleur is binnen in de shifter losgeschoten (Dura Ace 10v.). Het kabelhhaakje zit los in de shifter en de kabel is er op geen enkele manier uit te trekken.
Wie heeft er een oplossing?


Heb ik jaren geleden ook een keer gehad met een rechter Shimano 600 shifter.
Aangezien ik toen ook geen andere oplossing wist, gaatje geboord bovenaan in het huis van de shifter en met een fijn tangetje (of op een andere manier, maar dat kan ik me niet meer zo goed herinneren) kabel er uit getrokken. Shifters zijn nu nog gemonteerd op een oude stalen Rossin fiets, die best nog wel veel gebruikt wordt op de Tacx. Als je niet remt, zie je het gaatje niet (en op de Tacx hoef ik nooit te remmen). Maar ik ben niet zo handig, dus ik veronderstel dat er ongetwijfeld elegantere en minder drastische oplossingen zijn.

Geplaatst: 09 mar 2008 15:50
door rood002
Oplossing gevonden; gelukkig zonder boren.

Geplaatst: 09 mar 2008 16:48
door hendrikjan
als je die oplossing dan ook even wil posten, dan hebben we er allemaal wat aan...

Geplaatst: 09 mar 2008 18:38
door rood002
Tuurlijk. Was eigenlijk heel simpel (achteraf!).

Als je het zilverkleurige afdekkapje aan de voorzijde verwijderd, zie je een boutje met ring. Deze houdt de as met het schakelmechanisme bij elkaar.
Dit boutje + ring verwijderen en daarna het zwarte fixatieschroefje bovenop de handel losgemaakt.
Tegelijkertijd wel met je andere hand wel de boel fixeren, want anders springt het zaakje door de veerkracht die erin zit uitelkaar.
Nu kun je door voorzichtig iets los te laten de zwarte plastic kap over de as naar voren laten komen en ontstaat er ruimte om de kabelhaak door te trekken.
Daarna alles weer goed in elkaar drukken fixatieschroefje en boutje weer vastzetten.