Pagina 1 van 2

sleutelbeenbreuk

Geplaatst: 15 feb 2011 21:33
door degroote
Ik heb afgelopen zondag bij een val helaas zowaar mijn sleutelbeen vakkundig naar de filistijnen geholpen. Gisteren direct geopereerd, plaatje en 5 bouten bijgekregen, nu vooral geduld oefenen. Ik had graag mij een beetje een vooruitzicht willen stellen rond doorsnee tempo van herstel, hervatten van tacxen, weg, etc. Hier hoop ik me dan ook te kunnen beroepen op de 'ervaringsdeskundigen ' hier. Iemand tips, weetjes, soortgelijke ervaring gehad, vuur maar af!

Geplaatst: 15 feb 2011 23:48
door plantagenet
Gelukkig geen ervaring met breuken. Maar in ieder geval beterschap!

Geplaatst: 16 feb 2011 00:32
door lavsson
Tja, je mag het belasten binnen de pijngrens, dus je zal zelf het beste aanvoelen wat toelaatbaar is. Besef je alleen wel dat je schouder langer mee moet dan je fietscarrière en dat rust dus geen overbodige luxe is (bij teveel en te snel belasten kan er pseudo-artrose ontstaan, en dat wil je niet). Daarnaast moet je ook weer niet helemaal stil gaan zitten want dan kan je weer een frozen shoulder krijgen.

Zorg de eerste week vooral dat je de nachten een beetje normaal doorkomt, want dat vond ik nog het meeste afzien. Zittend slapen (of eigenlijk wachten totdat het weer licht wordt) werd redelijk vermoeiend.

Ik ben na 4 dagen weer op de spinner gaan zitten. Ik werd echt gek van het niks doen.

Qua medicatie moet je de eerste 4 of 5 dagen gewoon het maximale innemen. Daarna kon ik het al vrij snel afbouwen.

Ik was na zo'n 15 dagen uit de mitella en ben na zo'n 20 dagen weer begonnen met lichte oefeningetjes voor mn arm/schouder. Als je het kan opbrengen, hoeven je benen nauwelijks trainingsachterstand op te lopen. Ik had overigens wel de mazzel dat ik viel in september en kon dus lekker veel gaan legpressen enzo. Jij zal het nu veel van de Tacx moeten hebben (gewoon met je goede hand je andere hand op het stuur leggen en rustig filmpjes wegtrappen).

Nou, veel succes met de revalidatie. Zijn er nog andere dingen stuk (heup, hoofd, fiets, helm)?

Geplaatst: 16 feb 2011 00:44
door stokie
Als je wedstrijden wil koersen is het noodzakelijk om toch proberen te trainen (op tacx). Je wil immers niet een te grote achterstand oplopen op de concurrentie. Als dit niet het geval is zou ik de blessure niet gaan overhaasten en gewoon eerst goed laten genezen.

Als je de tacx op gaat proberen rustige training te doen. Beginnen met kort en rustig en naarmate het geneest de duur verlengen. Vaak kan je na twee weken alweer meer dan een uur op de tacx zitten zonder dat het echt pijn doet...

Geplaatst: 16 feb 2011 10:11
door aristos
Bij een goede fysio heb je ook mitella's die je tegen je lichaam aan kan binden. Die zijn wel handig tijdens het tacxen, dan schudt je arm niet heen en weer.

Geplaatst: 16 feb 2011 12:17
door amclassic-fan
[quote="Stokie"]Als je wedstrijden wil koersen is het noodzakelijk om toch proberen te trainen (op tacx). Je wil immers niet een te grote achterstand oplopen op de concurrentie. Als dit niet het geval is zou ik de blessure niet gaan overhaasten en gewoon eerst goed laten genezen.

Als je de tacx op gaat proberen rustige training te doen. Beginnen met kort en rustig en naarmate het geneest de duur verlengen. Vaak kan je na twee weken alweer meer dan een uur op de tacx zitten zonder dat het echt pijn doet...[/quote]

Van 1,5 week tot 2 weken trainen wordt niemand slechter. Door direct op de Tacx te gaan zitten loop je een aanzienlijk risico om van je schouders/nek/rug/bekken last te krijgen omdat je scheef gaat zitten.

Geplaatst: 16 feb 2011 12:36
door fiedoo
Een 15 tot 20 min op de tacx zonder gevaar voor een verkeerde houding of dergelijke moet toch kunnen? En zelfs met zo weinig oefening heb je veel minder spierverlies.

Geplaatst: 16 feb 2011 12:53
door aristos
Ik had bij mijn fitness-school in Den Haag ook veel baat bij de fietsen waarop je als het ware ligt. Lekker televisie kijken, arm op de schoot, flesje water en je trapt makkelijk een uurtje weg...

Geplaatst: 16 feb 2011 12:57
door ponsteen
Ik had een vrij eenvoudige breuk. Geen operatie of bouten nodig. Alleen een soort brace die ik een maandje heb omgehad. Na een kleine 6 weken slechts ben ik weer op de racefiets gestapt voor een weekje Alpen (niet te zwaar allemaal). Het fietsen ging goed. Mijn conditie was wel duidelijk wat minder en ik had na een uur last van mijn arm en schouder. Het duurde uiteindelijk toch wel 3 maanden voordat de spieren in mijn arm en schouder helemaal hersteld waren. De spieren waren dus meer een probleem dan het bot zelf.

Geplaatst: 16 feb 2011 13:00
door stokie
[quote="Amclassic-fan"][quote="Stokie"]Als je wedstrijden wil koersen is het noodzakelijk om toch proberen te trainen (op tacx). Je wil immers niet een te grote achterstand oplopen op de concurrentie. Als dit niet het geval is zou ik de blessure niet gaan overhaasten en gewoon eerst goed laten genezen.

Als je de tacx op gaat proberen rustige training te doen. Beginnen met kort en rustig en naarmate het geneest de duur verlengen. Vaak kan je na twee weken alweer meer dan een uur op de tacx zitten zonder dat het echt pijn doet...[/quote]

Van 1,5 week tot 2 weken trainen wordt niemand slechter. Door direct op de Tacx te gaan zitten loop je een aanzienlijk risico om van je schouders/nek/rug/bekken last te krijgen omdat je scheef gaat zitten. [/quote]

Als je nu 2 weken niets gaat zitten doen, dan kan je wel een streep door de voorjaarsklassiekers halen. Je vormpiek komt heel anders te liggen, terwijl als je direct probeert te trainen of in beweging blijft, dan hoef je niet alles direct te missen. Dan kan je met een week of vier alweer aan koersen denken.
Daarom zeg ik.. als je niet moet koersen kan je beter gaan rusten en genezen. Dan heb je niets te verliezen. Als je wel moet koersen, snap ik dat je je conditie iets moet bijhouden.

Geplaatst: 16 feb 2011 13:06
door metor
Zelf na een week op de Tacx gekropen. De 1e dagen had ik rust nodig om de lastige nachten aan te kunnen.
Na 4 weken reed ik weer buiten, wel gevoelig in het begin maar niet pijnlijk. Heb zelfs de Marmotte gereden na 8 weken sinds de breuk, en nergens echt last van gehad. Je merkt wel dat de schouder wat vermoeider wordt maar zolang het geen pijn doet is er niks aan de hand.

Geplaatst: 16 feb 2011 13:30
door degroote
@ Lavsson: Gelukkig is het bij de breuk gebleven. slapen is inderdaad balen, vooral omdat ik op mijn zij slaap normaal, wat nu uitgesloten is. Dat spinnen na 4 dagen, ging dit zonder stijfheid in de nek of pijn?

Overigens staat (stond) de eerste cyclo gepland over goed 5 weken, waarna quasi wekelijks wel iets op de kalender staat. Mits dit mijn laatste werkvrije (fulltime werk dan) jaar is, is het de bedoeling om dit jaar te kijken hoever het talent reikt, en zit de fietsagenda dan ook barstensvol.