Pagina 1 van 2

Training voor beginneling

Geplaatst: 11 feb 2008 13:57
door passero
Even situatieschets...
Ik heb hier al het een en ander gelezen op het forum en het ziet er allemaal zo professioneel uit waar jullie mee bezig zijn waarvoor mijn respect.
Met het goede weer is het weer wat beginnen kriebelen en wil ik een deftig trainigschema samenstellen om mijn conditie te verbeteren en eventueel gewicht wat naar beneden te krijgen.
Ik ben niet echt professioneel bezig met wielrennen maar wil het wel goed doen.
Ik heb geen racefiets maar een gewone fiets (ofxord met 21 versnellingen). Die rijdt wel goed en ik vind het aangenaam om erop te rijden.
Ik heb me ook een polar cs600 besteld zodat ik mijn ritten kan analyseren enzo. Misschien beetje overkill voor een beginneling ma bon :)

Nu wat ik me afvroeg. Wat is een goed trainingsprogramma voor een beginneling zonder conditie?
Momenteel heb ik mijn schema samengesteld om om de 2 dagen 20km te gaan rijden. Telkens dezelfde route zodat ik mijn snelheden en tijd kan vergelijken met elkaar. Momenteel na die 20km kan ik niet echt meer en ben uitgeput (ok conditie is slecht, ik weet het :) ). De bedoeling is wanneer die 20km goed gaat ik verder ga naar 25, wanneer dit goed gaat, 30,...

Dit is wat ik momenteel voor ogen heb maar ik vroeg me enkele zaken af met betrekking dit schema:
* Is het bijvoorbeeld beter om te zeggen dat ik 1 uur fiets in plaats van 20km en als dat uur goed gaat, 1.5 uur en zo telkens verder?
* Aangezien ik een polar cs600 ga hebben (in de loop van deze week) kan ik daar gebruik van maken om mijn schema samen te stellen? Zo ja, hoe? Moet ik dan bijvoorbeeld trainen naar mijn hartslag en minder kijken naar de afgelopen weg?

Ik weet wel dat het schema dat ik hierboven geschreven heb peanuts is met vergelijking wat jullie doen maar je moet ergens beginnen hé ;)

Globaal gezien zou ik dus beetje tips willen voor een beginnende wielrenner zonder conditie (om even te schetsen, nu doe ik over 20km 53min aan een gemiddelde van 22km/h).
Mijn bedoeling is eigenlijk om lange ritten te doen op termijn. Ik wil me niet specifiek toeleggen op klimmen ofzo maar meer op lange ritten. Dat ik zo echt een namiddag kan gaan rijden en bijvoorbeeld 100km of meer doen. Dan zou ik al zeer tevreden zijn.

Geplaatst: 11 feb 2008 14:30
door flexje954
Hoi Passero,

Ik ben vorig jaar begonnen met fietsen. Ik fietsde op een mtb. Nooit van mijn leven echt grote afstanden gefietst maar altijd gezegd dat ik een keer naar Hillegom zou fietsen (vanuit Voorburg). Vorig jaar maart onwijs mooi weer had ik besloten om zonder enige training is even aan iedereen te laten zien dat ik zo'n eind kon fietsen. Halverwege werd ik van achter aangereden door een vrachtwagen, sleutelbeen in drie stukken. Waar ik nog het meest van baalde was het feit dat ik de voorgenomen tocht niet had kunnen uitrijden. Drie weken na de aanrijding, net geopeerd en al ben ik weer op de fiets gestapt. Met angst en al heb ik iedereen doen verbazen want ik was naar Hillegom gefietst en weer terug.

Zonder conditie en/of training heb ik de tocht op pure wilskracht gereden. Het was zo'n geweldig gevoel van prestatie dat ik meer en meer ben gaan fietsen. In het begin helemaal dood na 50 km maar steeds vaker toch een stukje verder gaan. Wat op een gegeven moment resulteerde in zo'n 400 km in de week, verdeeld over 3 of 4 ritten.

In september heb ik racefiets aangeschaft. Het was even wennen maar uiteindelijk was het helemaal geweldig. Met als einddoel ben ik aan het einde van het seizoen in een keer naar Friesland gefietst, 190 km in een keer met als extra 170 km windkracht 4 tegen. Geweldig gevoel..

Ik snap al je vragen over trainingsschema's, opbouw van conditie etc. Er zijn hier genoeg dames en heren die je daar heel veel over kunnen vertellen maar vergeet niet het belangrijkste, HEB LOL EN GENIET, dan komt het allemaal vanzelf.

Rest mij niets anders dan je verder veel succes te wensen en vooral plezier!! :)
Hoop dat je al je antwoorden zult krijgen van de meer ervaren dames en heren van het forum. Verder zou je een keer kunnen google'e, dan rollen alle trainingschema' s je om de oren..

Gr. Flexje

Geplaatst: 11 feb 2008 14:31
door hansdarmstrong
zo voor de vuist weg:

- max 10% per week opbouwen
- in duur rekenen ipv afstand kan. Staar je niet blind op gem. snelheid. Rustig opbouwen op duur en later volgt de snelheid vanzelf wel.
- overweeg een racefiets :)
- eerst de regelmaat (2-3 keer week) zo in je leven inbouwen dat je eraan verslaafd raakt. Dat is een noodzaak wil je opbouwen naar langere afstanden.
- als je dit verstandig (=rustig aan) doet zit een lange rit deze zomer er zeker in. Je bouwt immers snel op
- wissel je route wel af. 3 keer per week hetzelfde stuk is niet echt motiverend op lange termijn!

Er zijn hier veel experts op het forum, ik laat de rest aan hen over. Zo ben ik begin 2003 begonnen. In januari racefiets gekocht en in september de Ventoux bedwongen (niet in stijl en met afstappen). Daarna doorgezet.


Geplaatst: 11 feb 2008 14:49
door passero
Welk voordeel biedt een racefiets dat een "gewone" fiets niet heeft? Het enige wat ik me kan inbeelden is dat je grotere afstanden aflegt op dezelfde tijd en je dus gemakkelijker vooruit gaat maar uiteindelijk fietsen blijft toch fietsen?
Ik vind het gewoon leuk om buiten te rijden en na afloop trots te zijn op het feit dat ik niet ben gestopt om uit te rusten of omdat ik een bepaalde afstand gehaald heb.

Geplaatst: 11 feb 2008 14:55
door 53x11
Hai Passero,

Het mooie van fietsen is dat het zo ongeveer de simpelste sport ter wereld is. Bij wijze van spreke bij iedere omwenteling die je maakt past je lichaam zich aan aan het fietsen.
In het begin is het vooral belangrijk dat je rustige duurtrainingen maakt (maak van 1 uur, 2 uur, en op mooie dagen 3). Je fietssnelheid is niet van belang (liever iets te rustig dan iets te hard). Je omwentelingssnelheid is WEL van belang! Probeer tussen de 90 en 105 omwentelingen per minuut te maken (je kan een cadansmeter kopen, maar tellen kan natuurlijk ook gewoon). Dat zal in het begin moeite genoeg kosten, maar je zal merken dat je coordinatie steeds beter gaat worden.

Tot slot een paar tips: Investeer in een fietsbroek en shirt, dat draagt zeker bij aan het fietsplezier!
Probeer een goedkope racefiets op de kop te tikken, of te lenen. Moet onder de 100 euro makkelijk lukken. Fiets op sportschoenen met toe-clips (riempjes over je voeten). Vind je het leuk, dan wordt je eerste investering een setje klikpedalen met bijbehorende fietsschoenen (die kan je namelijk altijd meenemen naar een volgende fiets)

EDIT: een racefiets stelt je makkelijker in staat om grotere afstanden af te leggen, dus je komt verder, ziet meer, etc. Als je de smaak te pakken hebt is het rijden in groepen ook heel leuk op een racefiets

Geplaatst: 11 feb 2008 15:06
door passero
Heb net deze link gevonden:
http://www.fietseling.org/start_to_bike50km.htm
Lijkt me wel een mooi schema om te beginnen. Momenteel heb ik zonder weten het schema gevolgd :)

Geplaatst: 11 feb 2008 17:36
door wouterf
Sowieso gewoon lekker fietsen. Op relatief korte afstanden wil je 'niet helemaal dood'. Maak niet elke tocht een martelgang, daar bouw je heel weinig mee op.

Geplaatst: 11 feb 2008 19:53
door peterj
Heel belangrijk zorg dat je goed op je fiets zit, juiste framemaat, afstellingen enz.
Hiermee kan je een hoop lichamelijke kwaaltjes voorkomen tijdens de wat langere tochten.

Geplaatst: 11 feb 2008 21:54
door jaapie91
het is misschien handig, als je toch met een hartslag meter rijd, om je omslagpunt te bepalen(weet ff niet precies hoe maar daar kunnen andere je misschien mee helpen). vanuit dit punt kan je je trainingszones bepalen, dit is handig omdat je het dan niet zo makkelijk te zwaar voor jezelf gaat maken in het begin als je in deze zones blijft rijden.

jaap

Geplaatst: 11 feb 2008 21:59
door passero
Omslagpunt? Wat is dat voor een beest? (ik zal ondertussen wel even googlen ernaar ;)).
Mijn hartslagmeter zou in de loop van deze week binnen moeten komen. Ik heb gezien op de site van polar dat je daar adhv een test ook ergens een coëffeciënt bepaald waarmee je uw training kunt samenstellen. Iemand die daar iets over weet?

Geplaatst: 11 feb 2008 22:08
door mao
Misschien brutaal maar wat is je leeftijd en gewicht , is namelijk niet geheel onbelangrijk.

Geplaatst: 11 feb 2008 22:14
door passero
is niet brutaal ;) Ik ben een open boek op dat vlak :)
Ben 25 jaar en weeg iets meer dan 100kg (lengte 1m78). Mijn gewicht weet ik niet precies aangezien ik nog geen weeggschaal heb thuis :) Het zal rond de 105 zijn denk ik.