Pagina 1 van 6

Nut van een tacx

Geplaatst: 14 jan 2008 09:56
door mrbean
Beste ...,

Ik overweeg om een tacx (cosmos) aan te schaffen om, naast het gewone fietsen, makkelijker door de weeks een uurtje te trainen (met programma).

Is een tacx een nuttig cq effectief hulpmiddel voor het verbeteren van je prestaties (conditie / kracht / duurvermogen)? Of is het meer een leuke gadget?

Wie weet er antwoord!?

Alvast bedankt voor de moeite
:)

Geplaatst: 14 jan 2008 10:07
door amclassic-fan
Tja die vraag moet je voor jezelf beantwoorden. En dan dus vooral of je wel zin hebt om in de garage te gaan fietsen en naar een beeldscherm te zitten te kijken.

Geplaatst: 14 jan 2008 14:33
door jandoedel
[quote="mrbean"]Ik overweeg om een tacx (cosmos) aan te schaffen om, naast het gewone fietsen, makkelijker door de weeks een uurtje te trainen (met programma).

Is een tacx een nuttig cq effectief hulpmiddel voor het verbeteren van je prestaties (conditie / kracht / duurvermogen)? Of is het meer een leuke gadget?
[/quote]

Met de Cosmos heb je al een bewuste keuze gemaakt voor een ergotrainer. Daar heb je dus al over nagedacht.

Je kunt veel verschillende trainingen doen met de Cosmos. Kracht, klimmen, traptempo, interval, intensieve duurtraining. Tacx heeft ook veel trainingsschema's op de site staan die je (mbv tools van derden) in kunt voeren in de Cosmos. Maak daar gebruik van. In de schema's wordt ook altijd verzet en trapfrequentie aangegeven. Uiteraard kun je ook je eigen schema's samenstellen.
De Cosmos kan zeker een nuttig hulpmiddel zijn bij de trainingen. Je kunt de trainingsritten heel gemakkelijk overhalen naar de pc waarna je de ritten kunt analyseren en vergelijken met dezelfde trainingen die je eerder en onder dezelfde omstandigheden hebt gedaan.

Duurtraining op een Tacx kan saai zijn. Maar je geeft zelf al aan dat je de Cosmos naast het gewone fietsen wil gebruiken. Dan kun je buiten dus mooi de duurtrainingen doen, en op de Tacx de andere trainingen.

Ik vind de Cosmos zeker geen gadget. Wanneer je de Cosmos aanschaft dan moet je wel zsm alle updates installeren, en zeer zeker de update van de motorrem. En ik wil je ook wel een pakketje sturen met tools en trainingsschema's voor de Cosmos.

Geplaatst: 14 jan 2008 14:38
door bushwankaz
@jandoedel:

Welke extra tools en trainingsschema's zijn er dan nog meer? Ik ken alleen maar de schema's van de tacx-site en de standaard software die mee geleverd wordt.

Geplaatst: 14 jan 2008 14:50
door jandoedel
Kijk maar eens op Whitepeak.

En op http://www.carstenjost.de/dijg vind je een pgmf converter.

De trainingsschema's van Tacx voor de Cosmos zie ik als extra trainingsschema's omdat in de Cosmos standaard al trainingen zijn opgeslagen. Bovendien moet je voor die schema's naar de site van Tacx.

Geplaatst: 14 jan 2008 15:37
door Livio Livius
Of http://www.cykelmaraton.dk/index.htm. Ook veel tacx schema's!

Geplaatst: 14 jan 2008 15:46
door gzomer
Zoals al gezegd, het nut van een tacx moet (helaas) ieder voor zich bepalen. Een aantal mogelijke redenen om voor een tacx te kiezen (eigen ervaring):
- een hekel hebben aan regen en kou
- met name interval- en krachttrainingen steeds onder dezelfde omstandigheden met dezelfde intensiteit kunnen uitvoeren, waardoor vooruitgang (met name bij ergometers) zichtbaar wordt.
- privé kan het erg handig zijn om in de avond door de week thuis te kunnen trainen.

Zelf heb ik de tacx Flow. Destijds aangeschaft omdat ik net begon met fietsen en ik niet wist of ik het heel erg leuk zou blijven vinden. Inmiddels zou ik voor een Cosmos of Fortius gaan vanwege de sterke motorrem, omdat ik graag klimtrainingen doe.

Naast de genoemde praktische redenen blijven de fundamentele vragen over de motivatie om niet alsnog een miskoop te doen: zie ik mezelf in de winter een aantal malen per week binnen op de tacx zitten? Heb ik daar wel echt de discipline voor? Kan ik dat alleen of ga ik liever spinnen in een groep?

Kortom, als je gemotiveerd bent, is een tacx een heel praktisch hulpmiddel om te trainen. Succes met je overwegingen!



Geplaatst: 18 jan 2008 14:28
door rezne
Ik overweeg ook een Tacx (Flow) te kopen. Er zijn immers dagen dat het donker is als je thuis komt of dat het weer gewoon erg slecht is, maar dat je toch je training wilt afwerken.
Zijn de trainingen (met name D3) écht volwaardige fietstrainingen te noemen? Met andere woorden: is een intervaltraining op de Tacx even effectief als een intervaltraining op de weg?

Note 1: ik train uiteraard met hartrslagmeter
Note 2: het gaat puur om de conditie, dus verbeteren van sturen en wennen aan snelheid achterwege gelaten.

Geplaatst: 18 jan 2008 14:47
door bottecchia
Waarom zou het niet effectief zijn? Ik heb zelf geen Flow maar een Fortius en ik moet zeggen dat ik er erg tevreden mee ben. Ok, natuurlijk is het lekkerder om buiten te fietsen. Maar zoals jij ook al aangeeft zit dat er niet altijd in. En als je dan toch je trainingen wilt doen is het een prima alternatief.

Geplaatst: 18 jan 2008 15:18
door abacus
+1

Ik heb ook een flow en train daar een beetje op gevoel wat intervalletjes op, dus niet al te strak op een schema, maar ik verbaas me er iedere keer weer over hoe je je binnen 45-60 min. compleet leeg kan fietsen.

Ik wissel in de winter het tacxen af met hardlopen als duurtraining (duurtraining op de tacx vind ik te saai) en dat bevalt goed.

Je moet het zo zien: iedere keer dat je traint op de tacx is meegenomen, omdat je anders waarschijnlijk helemaal niets had gedaan door het slechte weer, of doordat het 's avonds al vroeg donker is.

Wat de effectiviteit tov een training buiten betreft: op de tacx heb je geen last drukke verkeerssituaties, stoplichten e.d. en de weerstand van een tacx is constant (dus niet even freewheelen als het heuvelaf gaat). Als je heel gericht wilt trainen kan training op de tacx zelfs effectiever zijn.

Of je dat ook leuker vindt is natuurlijk een tweede.

Geplaatst: 18 jan 2008 15:34
door bottecchia
Precies. Om het leuk te houden heb ik voor een Fortius gekozen en dat bevalt uitstekend. Even een een stukje real live video wegtrappen is zo gebeurd. En ook met de grafieken waarin snelheid, cadans, wattage en hartslag worden bijgehouden ben je wel even zoet.

Ik kan nu bijvoorbeeld zien dat ik op dezelfde trainingen nu al beter fiets dan halverwege maart van vorig jaar. Dat is toch wel grappig om zo een beetje bij te houden voor jezelf.

Geplaatst: 19 jan 2008 18:19
door dewitte
Heb van december een tacx satori pro tour(speciale versie int rood) en gebruik die meestal max een anderhalf uurtje.Veel te saai om er langer op te zitten maar wel effectief ook al is het maar een uurtje.
Het is ideaal om met hartslag te trainen want je hebt geen weerstanden zoals hierboven al genoemd!!

Ook is het gemakkelijk om los te rijden of in de zomer voor je vetrekt met je groepje al wat warm te rijden en extra kilometers te doen!
Interval doe ik meestal om de 5min. wisselen van weerstand ene keer zwaar andere keer minder weerstand en inderdaad op een uurtje kan je je volledig kapot rijden zoals abacus zegt!!

hopelijk heb je hier iets aan.........