Pagina 1 van 5

tubewielen

Geplaatst: 02 dec 2007 15:36
door joren
beste forumleden
ik ben dus vanplan om volgend jaar op tube wielen gaan te rijden .
nu is de vraag hoe zit het met het onderhoud van de wielen
hiermede bedoel ik tube lijmen , remblokjes vervangen , kitten, ...
ook wil ik weten is een tube nu echt zo veel beter als een band of kan een goede band evenveel als een tube.(ja ik weet dat een tube beter is maar dan toch zoveel beter).
ook welke tube's zijn de beste op bikemotion zag ik veel continental tuben.
en nu we toch bezig zijn (anders moet ik 2 topic's opendoen ).
welke wielen zou jij nemen en waarom ?
corima aero plus
campagnolo bora
most charisma carbon
(lighweight standaard)
ohja hiermede ook mijn fiets even melden een pinarello prince in de kleur red en replica.
groetjes joren

Geplaatst: 02 dec 2007 17:21
door evertdehandsch
Joren,

Dat zijn meteen een heleboel vragen die je stelt, maar toch zal ik m'n best doen om er zoveel mogelijk van te beantwoorden...

1) Over het lijmen van tubes, stuur me eens een mailtje en dan stuur ik je een word-bestandje door waar alles netjes in uitgelegd staat, inclusief foto's om het te vergemakkelijken.

2) Remblokjes vervangen: Tja, dat is een "op offering" die je moet maken voor je je wielen wilt inzetten in de wedstrijd. Het beste systeem is om een setje extra remschoentjes aan te schaffen(BBB bijvoorbeeld), zodat je indien de staat van het parcours toch te slecht is je nog gauw kan veranderen en met gewone wielen kan rijden. Dit is een klusje dat nog in 5 minuten van de wedstrijd kan veranderd worden, ik kan erover meespreken.

3) Over het verschil tussen tubes en bandjes kan ik me ook uitspreken. Welliswaar in het voordeel van de tube! Ik heb één maal een lekke band gehad dit seizoen en het was een wedstrijd waar ik met bandjes reed. Een goede kwaliteitstube (Vittoria, Continental, Veloflex,...) zal het toch halen van een goede band. Je heb meer comfort van een tube, je voelt dat je meer contact met het asfalt zal hebben. Alhoewel dat dit laatste een kwestie is van persoonlijke aanvoeling.

4) Over de beste tubes valt te discussieren. De ene wil een zeer lekbestendige tube, die dan wel een stukje meer rolweerstand zal hebben, terwijl de andere een superieure tube wil hebben op het vlak van rolweerstand die dan iets makkelijker lek gaat. Persoonlijk heb ik zeer goede ervaringen met de Vittoria CX tuben, ze slijten is sneller dan een andere tube maar ze zijn geweldig. Ook Veloflex tuben heb ik al bereden, ze zijn toch nog net iets anders, beter. Maar je betaalt er ook de prijs voor. Daarnaast is er nog de creme de la creme met Dugast, hier ligt nog een setje op een stel velgen klaar voor volgend seizoen. Deze tuben spannen toch de kroon! Ze zijn excellent op alle gebieden, de prijs is uiteraard navenant.

5) Over je wiel keuze, het is een schitterende lijst waaruit je te kiezen hebt! Maar denk eraan: Race what you can replace. OK, ik weet dat voor jouw het financiele aspect geen probleem is, maar toch het doet pijn om je mooie/dure materiaal naar de vaantjes te zien gaan door een valpartij. Mijn keuze zou uitgaan naar de Bora Ultra. Waarom? Deze wielen sluiten schitterend aan bij de fiets die je zal hebben. De Lightweight wielen zijn wel beter, maar qua looks zullen deze Bora's gewoon beter staan bij je fiets!

Succes volgend jaar en ik kom je zeker nog tegen in één of andere wedstrijd hier in de buurt!

Geplaatst: 02 dec 2007 17:40
door henkv
Voor onderweg in de training hebben jullie anti-lek en/of een reserve tube bij je? En als je dan gaat voor (ook) 'n reserve tube, is dat er dan een die je zo licht mogelijk hebt gekozen omdat ie toch niet gebruikt zou moeten worden en waarschijnlijk ook kleiner opgevouwt?

Ik ga binnenkort ook weer tube rijden maar heb de angst van 20 jaar geleden nog, toen ik op tubes reed die na max 250 km lek waren.

Geplaatst: 02 dec 2007 18:21
door henkv
@gastheerG, die laatste tubes waar ik toen mee reed had ik gekregen. 'n enorme stapel maar wat een ellende! Ik heb ze niet eens geplakt. Natuurlijk had ik ook goede tubes maar die van toen waren niet te vergelijken met de pro2race bandjes van nu. Ik begin me net een beetje in te lezen in de tubes dus alle info is meegenomen. Voorlopig heb ik de vittoria open corsa cx gepland. Dat anti-lek spul heb je dat ook gebruikt?

Geplaatst: 02 dec 2007 19:57
door edwin01
Ik heb zo'n 20 jaar geleden mijn laatste tube gebruikt. Toen de eerste fatsoenlijke buitenbandjes op de markt kwamen, ben ik meteen overgestapt. Wat een gedoe onderweg als je lekreed.... en een lange rit in de regen was helemaal een gok, ik heb het meer dan eens meegemaakt dat ik onderweg bij een fietsenmaker naar binnen moest voor een nieuwe tube, omdat mijn twee reserves al lek waren....
Een jaar of 5 geleden ben ik begonnen met koersen en ik zit toch wel na te denken over een deftig setje tubewielen voor op de weg en een goedkoop setje voor de cross. Maar voor de training zou ik ze nooit gebruiken om bovengenoemde redenen....

Geplaatst: 08 dec 2007 10:23
door joren
ik heb dus het besluit genomen om volgend jaar wedstrijden(goede weg) te rijden met carbon tubewielen maar welke ???
ik ben aan het twijfelen tussen.
campa bora
fulcrum racing speed (alla bora)
most charisma (1800 vind ik toch redelijk duur voor deze wielen die eig corima's van 1200€zijn)
welke wielen zouden jullie nemen ?
mijn keuze is gevallen op bora ??
groetjes joren

Geplaatst: 08 dec 2007 14:56
door edwin01
Ik zit voor de weg zelf te denken aan een handgespaakt setje met Dura Ace naven en 32 spaken voor en achter. De velg ben ik nog niet uit... Ambrosio Nemesis oid...

Geplaatst: 08 dec 2007 15:58
door evertdehandsch
@Edwin01

Dan kom je op een vergelijkbare set uit als die van mij: DA naven ism Mavic P-R velgen.
Afbeelding

Afbeelding

@ Joren

Zoals in m'n vorige post ik al zei, ga voor de Bora's. Ze zullen beslist het beste staan onder je Pinarello.

Geplaatst: 08 dec 2007 19:51
door edwin01
Dat zijn mooie criteriumwieltjes! lekker lopend, redelijk van gewicht, strak en het belangrijkste: Eenvoudig te repareren als je op een dot gelegen hebt....

Geplaatst: 11 dec 2007 10:03
door r3_velo
joren schreef:beste forumleden
ook wil ik weten is een tube nu echt zo veel beter als een band of kan een goede band evenveel als een tube.(ja ik weet dat een tube beter is maar dan toch zoveel beter).
groetjes joren


Ik zal heel wat conservatievelingen tegen de haren instrijken............maar tubes halen het tegenwoordig niet meer bij de combie goede buitenband/latex binnenband. Ik ben opgegroeid in het 'tube tijdperk' en dacht altijd dat draadbanden inferieur waren. De laatste jaren kwam ik er achter dat mijn trainingswielen lekkerder liepen dan mijn wedstrijdwielen............

Gelukkig werd mijn opinie gesteund door wat testen in de Tour van enkele maanden geleden. Op alle punten kwamen draadbanden er beter uit.

Tubes .........één van de laatste mythes in de wielrennerij.