Pagina 1 van 2

glacier de mont de lans - les 2 alpes

Geplaatst: 23 nov 2007 09:52
door hansdarmstrong
Ik zag in een ander topic hier iemand plannen om daar naar boven te rijden. Op het forum van grenoblecycling.com vond ik al een mooie beschrijving met foto's van deze monsterklim.

Het oordeel daar luidt dat bij droog weer een beklimming met gewone racefiets mogelijk is, maar dat de afdaling zeer moeilijk/gevaarlijk is. Is iemand op dit forum daar al omhoog geweest? Ervaringen?

Ik ben in juni in de buurt en zou wel eens een poging willen wagen.


Geplaatst: 23 nov 2007 13:01
door buzz
Ben wel benieuwd wie er op dit forum met dergelijke snode plannen rondloopt. (;-)
Maar onderaan op deze pagina... -- met links naar verslagen en foto's -- kun je in ieder geval lezen dat forummer Parpaillon op z'n racepaardje tot bijna 2600m hoogte heeft gereden. Kan me overigens niet voorstellen dat zo'n offroad-route in juni al sneeuwvrij is. Zeker niet tot de 3200m-hoge top.

Geplaatst: 26 nov 2007 00:47
door campaioen
Wanneer je nog is in de oostelijke pyreneeen (omgeving canigou) zit, ken ik ook nog wel een 'try before u die' route. Vanuit vernet les bains verhard naar col de jou (zuidelijke richting), dan onverhard via refuge de mariallas (17...m), naar pla guilem (22.. m), vanuit daar rij je heel surrealistisch over een soort verlaten hoogvlakte aka skipiste op een hoogte van ongeveer 2300 meter eindeloos in westelijke richting over de graat, aan je linkerzijde ligt spanje aan je voeten en aan de rechterzijde frankrijk, met achter je de spectaculaire pic du canigou (2700m). Dan ga je bij collade des roque blanches afdalen richting col de mantet, en vanuit daar verder naar beneden richting vernet les bains.
Ik moest mijn pogin jammer genoeg op pla guilem staken wegens zeer slecht zicht <40m, door enorme wolken partijen iets voorbij pla guilem.

by the way darmstrong, ik kan het desbetreffende verslag van de klim naar de glacier niet bekijken, zou je het willen sturen?? ik ben er dit jaar zeer waarschijnelijk ook een keer in de buurt. Welliswaar met de racefiets, maar dan gooi ik de moutainbike nog wel ergens tussen :)

Geplaatst: 26 nov 2007 07:22
door harrebas
[quote="hans darmstrong"]Ik zag in een ander topic hier iemand plannen om daar naar boven te rijden. Op het forum van grenoblecycling.com vond ik al een mooie beschrijving met foto's van deze monsterklim.

Het oordeel daar luidt dat bij droog weer een beklimming met gewone racefiets mogelijk is, maar dat de afdaling zeer moeilijk/gevaarlijk is. Is iemand op dit forum daar al omhoog geweest? Ervaringen?

Ik ben in juni in de buurt en zou wel eens een poging willen wagen.

[/quote]

Ik ben deze zomer in Duitsland de Nebelhorn met een racefiets opgereden. Hoewel, het was meer een combinatie van lopen en rijden.
Deze helling is niet te beklimmen en ook niet af te dalen met een racefiets. Ik ben in de afdaling dan ook flink gevallen.

Daarna heb ik me voorgenomen nooit meer zulke belachelijke hellingen af te dalen met een racefiets, veel te gevaarlijk. Als ik die Mont de Lans bekijk is het volslagen gekkenwerk om die met een racefiets te beklimmen en af te dalen.

Doe maar normaal en neem de mountainbike, voor zover je dat al normaal kan noemen ;-)

Geplaatst: 26 nov 2007 10:07
door edwin01
Doet me denken aan juli 98 toen ik met een bloedvaart in regenachtig weer van de 33% van de Wrynose Pass afdonderde. Letterlijk...... Ging niet helemaal goed.....

Geplaatst: 26 nov 2007 18:24
door parpaillon
Ik vond het klimmen tamelijk goed gaan, maar met bijna elke onverharde klim vormt de afdaling het grootste probleem. Ook al zou je traag willen gaan, je hebt echt geen zin om de gehele tijd de remmen dicht te trekken. Wanneer ik geen student meer ben, zal ik normaal gezien een crossfiets kopen voor in de winter en die gebruiken om onverharde klimmen op te rijden.

Ook dit jaar de onverharde Col d'Andrion afgedaald, was op sommige momenten tricky, maar in het algemeen te doen. In beide reizen had ik (toevallig) altijd een gebroken spaak? Maar als ik een dure fiets heb, zou ik het ook niet direct proberen. Ofwel oude (goedkope) wielen meenemen en daarmee de onverharde cols te lijf gaan.

@campaioen: Was die weg 'goed' berijdbaar?
Ook een uitdaging in de buurt is de klim naar Chalet des Cortalets (2150 meter). Beide kanten normaal gezien mogelijk, want er rijden ook jeeps naar boven.

Op www.grenoblecyclingpages.com moet je je registreren, op www.wielertoerist.be/forum/ vind je mijn zelfde verslag en moet je gewoon zoeken (en niet per se registreren)

De master van het onverharde cols op rijden met racefiets is Jerry Nilson: http://www.cycloclimbing.com/

Geplaatst: 26 nov 2007 21:42
door tinn
@Parpaillon: Ik heb 2 jaar geleden zowel de klim naar Chalet Cortalets als die zoals Campaioen beschrijft (maar dan in tegengestelde richting) gedaan.
Beiden zijn echt te aan te raden. Collade de Roques Blanches behoort tot mijn top 3 van fietsbeklimmingen.
Ze zijn echt te doen maar een MTB met goede brede (2.25) profielbanden en goede (schijf-)remmen is een must.

Chalet Cortalets

Collade de Roques Blanches

Geplaatst: 27 nov 2007 17:33
door campaioen
Ik pak altijd gewoon de franse michelingids en een vergrootglas om vervolgens een route over de kleine zwarte weggetjes te fietsen :) Col du pradel (iets ten weste van prades aan die rode weg) is trouwens ook onverhard en redelijk zwaar en erg mooi! Een stuk mooier dan die glacier van hierboven, die foto's zagen er erg 'skiachtig uit'. Cortalets heb ik idd ook gedaan. Rete mooi, wel af en toe stofhappen door die stomme 4x4 jeeps met touristen :S

Ik zal nog ff foto's posten van die geweldige trip naar Pla Guillem, de weg wordt alsmaar slechter, zeker naar refuge de maraillas. Daar begin je echter ook uit de bossen te komen en wordt het echt mooi. mountainbike is een must!

(ik vind het trouwens verbazingwekkend waar die fransen allemaal komen met een gewone auto. valt jullie dat ook op?)

Geplaatst: 27 nov 2007 18:05
door parpaillon
[quote="campaioen"]Ik pak altijd gewoon de franse michelingids en een vergrootglas om vervolgens een route over de kleine zwarte weggetjes te fietsen :) Col du pradel (iets ten weste van prades aan die rode weg) is trouwens ook onverhard en redelijk zwaar en erg mooi! Een stuk mooier dan die glacier van hierboven, die foto's zagen er erg 'skiachtig uit'. [/quote]
De klim is inderdaad door het skigebied van Les Deux Alpes naar de gletsjer waar de liften beginnnen op de gletsjer. De weg is zelfs grotendeels (of helemaal) een blauwe piste tijdens de witte maanden.

Moet de Col du Pradel niet de Col de Portus zijn via Nohèdes?

Geplaatst: 27 nov 2007 18:35
door campaioen
Moet de Col du Pradel niet de Col de Portus zijn via Nohèdes?

je hebt natuurlijk gelijk parpaillon.

over je nickname gesproken... die col staat inmiddels ook op het 'try before u die' lijstje :P
en dan vooral die leuke tunnel!!

oja, je schijnt trouwens bij vaujauny (ergens bij alpe ''dhuez) ook nog naar een leuke col te kunnen fietsen (onverhard wel te verstaan)

Geplaatst: 27 nov 2007 21:24
door hansdarmstrong
Bij Vaujany zijn er drie zeer aardige cols.
Net voor het dorp kun je links naar Le Collet. In een reeks haarspelden ga je naar 1707m. Zeer zwaar, steeds rond de 10%. Matig asfalt, wel goed te doen met Race. De beloning is een schitterend zicht op de Belledonne-keten. Echt zeer de moeite waard. Ook een mmoi zicht op de weg die naar de croix de fer leidt. Ik geloof dat deze weg is aangelegd voor de tour feminin.

Ga je door Vaujany, dan kun je de weg steeds volgen. Hou je links aan dan leidt de weg naar de Col Du Sabot. 2100 m en een zeer mooie klim, varierend van 7 naar 10%. Dit is een persoonlijke favoriet in de buurt. De asfalt weg (behoorlijke staat) stopt op de col, maar met een MTB kun je dalen naar de Barrage du grand Maison. Ik ken die weg niet, heb geen MTB ervaring.

Door Vaujany en aan de splitsing rechts dalen, leidt naar naar de Col du Couard. Ik heb geen ide of die met mtb te doen is, zeker en vast niet met een racefiets.

Drie prachtige cols, waar je alleen in alle rust en schoonheid naar boven gaat. Niet veel lichter dan de alp, maar zo veel mooier! Weet dat de weg ot vaujany een leuke opwarmer vormt voor alle drie de klimmen, met 4 km aan 10%.

Woeha! Ik weet meteen waarvoor ik train

Geplaatst: 27 nov 2007 21:30
door hansdarmstrong
En wat die mont de lans betreft: ik ben niet van plan te dalen. Je schijnt de fiets in de kabellift mee naar beneden te kunnen nemen. Dalen doe ik wel eens als ik een MTB huur en mee naar boven neem in dezelfde kabellift.

Maar gezien de sneeuw (terechte opmerking) en de sluiting van de kabelliften tot begin juli, zal het voor een andere keer zijn...