Pagina 1 van 1

Strandverzet

Geplaatst: 02 feb 2011 14:59
door jasperhentzen
Heb mezelf net een nieuwe wielset aangeschaft voor de MTB. M'n oude wielset wil ik gaan gebruiken als setje voor op het strand. Liggen al BA banden op. Nu is alleen de vraag welk verzet handig is. Ik heb een normale MTB-triple voorliggen. Ik zit te twijfelen tussen een 12-28 SLX cassette of een "gewone" Ultegra 9 speed 12-23 cassette.

Wat ik hekel aan de MTB vertandingen is dat ze veels te snel oplopen t.o.v race cassettes. Je mist je verzet vaak. Daardoor raak je niet snel in een echt lekker ritme zoals bij tijdrijden het geval is. Dat je nog net dat ene tandje erbij weet te schakelen en niet ineens 3 tanden zwaarder moet. Wat wel het voordeel is dat die MTB cassettes helemaal open gewerkt zijn.

Iemand ervaring met een 9 speed cassette op het strand? werkt dat of staat dat alleen maar zand te happen.

Alvast bedankt voor de antwoorden!

Geplaatst: 02 feb 2011 15:43
door klimmer
Geen strandervaring maar wel een ander aandachtspunt. Ik betwijfel of je achterderailleur wel goed schakelt op de 12-23t. De derailleur levert de ketting als het ware te hoog af en de ketting "valt" dan op het kransje. Dit leidt tot traag en hakerig schakelen. 12-25t werkt nog net wel (bij XT RD). Bij 12-23t zou ik kiezen voor een wegderailleur, het beste een dubbele, omdat je de 22t voor toch niet zult gebruiken, mag ik aannemen. Wegderailleurs bewegen in een vlakker parallellogram dan ATB derailleurs die ontworpen zijn voor "steil" oplopende cassettes.

Geplaatst: 02 feb 2011 16:36
door bartv
Ik rij al jaren met 12-23 op m'n ATB (9 speed Ultegra). Inderdaad veel meer geschikt voor rijden op vlakke parcoursen, de weg en het strand als een MTB casette. Qua schakelen gaat dat prima, ook op het strand.

Geplaatst: 02 feb 2011 17:59
door jasperhentzen
Het gaat mij er inderdaad om dat ik dus niks hoef te veranderen aan mn MTB en dat ik toch goed uit de voeten kan op het strand. Dus nieuwe wielen steken en even de bijbehorende ketting er opleggen en dat ik dan van huis af kan gaan.

Ik gebruik mijn MTB voor 95% in de bossen en heuvels in Nederland. Dus een normaal MTB verzet is sowieso noodzakelijk dan. Ik zou alleen graag willen horen of het haalbaar is om een wat snellere cassette te monteren dan de 12-28 voor op het strand. Ik zal nooit die 28 wegtrappen op het strand. Dus zou liefst een kleinere vertanding steken alleen zit je dan dus vast aan de race cassettes die niet helemaal opengewerkt zijn.