Pagina 1 van 1

cassette draait door

Geplaatst: 01 aug 2007 17:31
door chingching
Dag allemaal,

Ik heb al gezocht op het forum, maar ik kon er niet wijzer uit worden. De cassette van mijn achterwiel draait door. Ik heb dus geen aandrijving op het wiel meer.

Wat is er mis en hoe kan ik dat de cassette er af krijgen?

Ik heb al een stuk gereedschap (zo'n ding met een stuk ketting er op) alleen omdat de cassette alle kanten opdraait kan ik er geen kracht op zetten. Nu kan ik hem naar de fietsenmaker brengen, maar ik heb geen geld en ik wil het zelf ook leren hoe dat allemaal werkt.

Heeft iemand een oplossing?

Met vriendelijke groet,

Johan Gast

Geplaatst: 01 aug 2007 17:39
door gillio
Hoi Chingching en welkom op het forum!

Het ligt er heel erg aan welke cassette je hebt! Kan je een foto posten? Dat is makkelijker.

Geplaatst: 01 aug 2007 19:51
door 53x11
Bij alle (moderne) cassettes heb je een blokje nodig om de sluitring los te draaien. Het gereedschap-met-ketting gebruik je om de cassette tegen te houden. Campagnolo en Shimano hebben verschillende passingen.

Jouw probleem zit echter waarschijnlijk in je body. Daarin zitten palletjes met veertjes die als weerhaakjes 'uitklappen' als je de cassette in de rijrichting draait, zodat je cassette niet draait t.o.v. je wiel. Als je cassette de andere kant opdraait, klappen de palletjes in, zodat de cassette onafhankelijk van het wiel kan draaien.

Als je body te vuil/vet wordt van binnen, of de veertjes lam, dan wil het wel eens gebeuren dat de palletjes niet goed meer uitklappen, en dan heb je dus een freewheel in 2 richtingen. Als je mazzel hebt kun je, na verwijderen van de cassette, de body vrij eenvoudig losmaken van de naaf (bijvoorbeeld bij alle nieuwe mavic wielen), zodat je de boel iig goed schoon kan maken van binnen.

Succes!

Geplaatst: 02 aug 2007 18:38
door tyrw
53x11 heeft gelijk dat het aan je palletjes ligt. Heb ik ooit gehad, halverwege een fietstocht. HEEL iritant! Je kan met goed gereedschap de boel openwerken, maar het is de vraag of je het zonder onderdelen kan verhelpen. Ik zou maar uitkijken naar een nieuwe body.

Het enige wat ik me zo bedenk dat nog wel eens wil helpen, is flink wat olie in de body laten lopen. Het geeft wat rotzooi, maar als het alternatief weggooien is, kun je het allicht proberen.

Geplaatst: 04 aug 2007 23:15
door Erik
Een nieuwe body is bij een 'palletjesprobleem' de oplossing niet omdat de palletjes de body en de naaf met elkaar verbinden. Je zult de cassette moeten verwijderen met een kettingzweep (da's dat ding met dat stuk ketting) en een lockringverwijdergereedschap. Vervolgens draai je de borgmoer en eventuele andere moeren van je as af (heb je conussleutels voor nodig) en dan kun je de body en de as uit het wiel halen en de body weer van de as. Mochten de lagers in de body wat klem op de as zitten dan kun je de as er met een rubber hamer uit tikken. Let er hierbij wel op dat de veertjes niet alle kanten op springen, want dan ben je wel ff aan het zoeken. :-)
Dan de boel goed schoonmaken, vet in de uitsparingen in de body doen, veertjes en palletje er in en de boel heel voorzichtig weer monteren. Dit laatste kan erg zenuwslopend zijn omdat de palletje nog wel eens wat anders willen dan jij. As er weer in, moeren erop, spelingsvrij afstellen, cassette monteren en hij doet het weer.
Overigens is het allemaal een beetje een kwestie van trial-and-error. Je kunt er niet veel aan verpesten, zolang je maar voorzichtig te werk gaat en alles op volgorde legt. Heb je trouwens Campa dan zijn de tekeningen op hun website erg handig. Succes!

Re: cassette draait door

Geplaatst: 09 sep 2015 21:40
door Barrel
Had hetzelfde probleem..... even uit elkaar halen en goed schoonmaken werkt bij mij....... nu weer in elkaar zetten.... heb alleen een ringetje over !

Re: cassette draait door

Geplaatst: 09 sep 2015 22:55
door klimmer
Of geld voor gereedschap of geld voor de fietsenmaker! Ook daarna heb je nog geld voor een nieuwe body nodig. Fietsen is duur.