Pagina 1 van 1

[Aankoop] Beginnersfiets

Geplaatst: 14 jun 2007 17:04
door robertros
Beste fietsliefhebbers,

Afgelopen maand ben ik ook aangestoken door het fietsvirus, en daarom ben ik op zoek gegaan naar een leuke fiets om mee te beginnen. Een leuke fiets van ongeveer 750 euro (inclusief pedalen en schoenen).
Ik ben niet van plan om gelijk enorme tochten te maken aangezien mijn conditie dat (nog) niet toelaat ;)
De afgelopen weken ben ik verschillende zaken afgelopen (oa. hopmans en biketotal), webshops en heb ik mezelf op laten meten. Ook heb ik het halve forum hier al gelezen :)
Verschillende modellen ben ik tegengekomen:

* Giant OCR 3.0 Model 2006 - € 600,- (exclusief pedalen/schoenen) (Sora/Tiagra)
* Trek 1000 Model 2007? - € 599,- (exclusief pedalen/schoenen) (Sora/Tiagra)
* Rock Machine Race Ride 800 Model 2005 - € 775,- (inclusief pedalen/nike schoenen) (full 105 op voorblad na (Tiagra)).
* Target Full 105 - € 699,- (Exclusief pedalen/schoenen) (full 105)

Nu is mijn vraag als volgt: Is het verstandig om een fiets te kopen van een minder bekend merk? Het scheelt namelijk behoorlijk in prijs als je kijkt wat je er voor krijgt. En is het echt waard om 105 te kopen ipv tiagra/sora?
En is het aan te raden een fiets toch bij een dealer te kopen? of is het tegenwoordig ook goed via het internet te doen?

En als jullie nog leuke tips hebben voor fietsen binnen mijn budget, die zijn altijd welkom natuurlijk :)

Geplaatst: 14 jun 2007 17:19
door specliffeddes
Hier is, zoals je zelf al stelt, natuurlijk al ongelooflijk veel over gezegd op dit forum. Uit je verhaal maak ik op dat je reeds op een gebruikte fiets rondrijdt. Als je budget het toelaat zou ik altijd 105 verkiezen boven Tiagra. Sora zou ik niet doen; dat lijkt aanvankelijk best aardig, maar is in vergelijking met 105 en zelfs Tiagra een stuk minder duurzaam. Op middellange termijn zul je veel meer plezier hebben van de accuratesse van 105, helemaal als het fietsvirus je conditie en moraal opstuwen naar grotere hoogten. Overigens is de combinatie Tiagra-crank met rest 105 ook prima - ik herinner me de Stevens San Remo van een aantal jaren terug.

In de prijsklasse waarin jij zoekt zegt de merknaam van het frame niet veel. De frames zijn welhaast inwisselbaar qua kwaliteit en ook qua gewicht zullen de fietsen elkaar weinig ontlopen (ca. 9-10.5 kg). Wellicht dat de stijfheidswaarden wat verschillen, maar dat zal bij jou denk ik niet de doorslag geven bij aanschaf van een nieuwe fiets. Afhankelijk van je gewicht, zul je nog een blik op de wielen moeten werpen. Probeer de instapwielen van Shimano te vermijden. Voor een kleine meerprijs kun je vast ook superdegelijke Rigida-velgen of Mavics regelen.

Onderschat niet wat je nog aan accessoires kwijt zult zijn: compu, bidonhouder, wat basisgereedschap, binnenbandjes voor onderweg etc. Of heb je die al

Ik ben een aantal jaren geleden begonnen op een Tiagra, maar had na een jaar spijt dat ik niet voor 105 of Ultegra was gegaan (met wat beter speurwerk had dat met E850,- wel gekund destijds). Ik was ook een absolute beginner. Nu heb ik een Ultegra-fietsje, waarvan de groep eigenlijk het enige onderscheidende element is ten opzichte van mijn vorige fiets. Met andere woorden: beter in één keer goed en beetje over je budget, dan relatief kleine vooruitgang bij je tweede of derde aanschaf (uiteraard afhankelijk van je financiële middelen).
Succes!

P.S. Wellicht een tip: vraag bij je FM naar overjarige modellen. Een ongebruikte 105-fiets uit 2005 kan dan wel eens tot je mogelijkheden behoren - beetje mazzel hebben met de maat.

Geplaatst: 14 jun 2007 17:31
door robertros
Bedankt voor je snelle reactie!

Ik heb nog maar 2 keer gefietst (op een racefiets dan). En dat was op een Koga van ... ik denk zo'n 20 jaar oud.

Van de extra kosten voor accessoires ben ik me bewust, dat is gewoon niet anders.

Ik heb nog een vraagje, op die Rock Machine zitten (maar) 2 bladen voor, ik had begrepen dat als je niet hele stijle bergen gaat beklimmen dit voldoende zou moeten zijn?

In ieder geval bedankt voor je reactie

Geplaatst: 14 jun 2007 17:37
door specliffeddes
Kijk nog even goed wat voor crank er op de Rock Machine zit dan. Wanneer je in de polder blijft heb je genoeg aan een dubbel (vaak 52-39 of 53-39). Mocht er een compact (ook twee bladen, maar met een ander verzet: 50-34 of 50-36) op gemonteerd zijn, dan is dat ook geen probleem. Als je wat sterker wordt, zul je wellicht behoefte krijgen aan een wat groter binnenblad bij een compact (van 34 naar 39 of hoger). Maar dat is misschien voor later zorg. Voor een afweging dubbel/compact/triple kijk even naar de recente discussie daar over op het forum.

Geplaatst: 14 jun 2007 21:59
door robertros
Ik zal morgen even bellen om te horen wat er op zit. Op internet kan ik namelijk de specificaties niet meer vinden van het 2005 model.

Zou iemand me nog wat meer kunnen vertellen over de voor- en nadelen van verschillende cranks (grootte), en de verschillen tussen dubbel, compact en triple?

Geplaatst: 14 jun 2007 23:12
door bull
Ik rijd ook nog steeds op een beginnersfiets (Gitane Mach 1500) en ben na twee jaar en zo'n 5 dkm nog erg tevreden over het materiaal. Ik heb voornamelijk Tiagra met 105, ook de tiagra houd zich nog prima . Belangrijke zwakke schakel bij dit soort instapfietsen zijn vaak de wielen en naven. Deze heb ik inmiddels opgewaardeerd door Rigida's met goede shimano naven.

Geplaatst: 15 jun 2007 00:49
door klanderman
Ben nu sinds een paar weken ook begonnen met fietsen. Ik heb een target full tiagra 2007 gekocht. Ik fiets tot nu toe gemiddeld maar 60km per week. Hij bevalt me tot nu toe prima, zeker als je bekijkt dat de fiets maar 499 euro kost!! Tiagra is toch wel het minimum wat je moet nemen en ik had ook begrepen dat je tiagra goed kan combineren met de betere groepen van shimano dat is dan weer handig voor de toekomst. De fiets was overigens zonder pedalen, maar ik heb bij mijn fm pedalen en schoenen gekocht die in de aanbieding waren, de fm heeft vaak wel aanbiedingen van schoenen in combinatie met pedalen.

Geplaatst: 15 jun 2007 01:21
door dizzz
Beste...

Als je vanplan bent een fiets aan te schaffen met een iets mindere groep. Dan is het belangrijk te weten dat een sora,tiagra .... materialen zijn van mindere kwalit. Dit wil echter niet zeggen dat ze slecht zijn. Maar het is wel zo dat als je zelf zwaar bent dat deze veel meer te verwerken krijgen.
Ik ben eens op een testdag geweest van verschilende groepen. Alle matriaalen werden daar getest aan een slijtage van 2000km overeen komende met een pers van 80 kg. De mindere groepen vertoonde speling en afgeslete tandwielen. Goed onderh doet natuurlijk wondere. Maak je tandwielen en ketting na elke rit zuiver. Zandresten zijn moordend. Have fun !! the dizzz.

Ps ridley heeft een actie lopen . een fiets voor ongev 900€ met 105 groep.Allé hier in belgie toch. En daarbij gratis een uitrusting.

Geplaatst: 15 jun 2007 11:35
door dario
Huh, mij dunkt dat de Ridley zomerpromotie (met 105 of Veloce, dus die keuze is rap gemaakt ;) ) 1299,- was?!
Maar los daarvan: hoedanook lijkt me wel dat je in die prijsklasse best af bent met een iets minder bekende merknaam (kijk eens bij Duitse merken als Cube, Bulls, Canyon, Red Bull...): daar heb je, op een evenwaardig kader, een betere groep voor dezelfde prijs.

Geplaatst: 16 jun 2007 12:17
door dizzz
Hoi..

Yes ik weer . Wil je nog laten weten dat www.salden.nl mooie fietsen heeft aan die prijs.
Zijn eigen huismerk bv. zie maar ens op zen site onder webshop, racefietsen het merk messini
greetz