Pagina 1 van 1
ervaringen met GPS ontvangers
Geplaatst: 08 nov 2006 23:03
door petrel
In dit forum ben ik nog geen gebruikservaringen, tips en wetenswaardigheden tegengekomen die het sporten met een GPS ontvanger nog leuker maken.
Ik vraag mij af:
-Welke GPS heb je?
-Welke software gebruik je daar voor?
-Kun je hiermee je trainingen goed analyseren?
-Hoe is het gebruik in de praktijk van je GPS? (ik denk aan bijvoorbeeld stuurbevestiging, accuduur,uitlezing van display, verbinding met PC, duidelijkheid van de manual en dergelijke
- Is het een gimmick of volwaardige trainingpartner?
-Heb je tips die je wilt delen?
Wellicht is het zinvol om je bericht de titel te geven van de fabrikant van je GPS (zie hierboven mijn bericht over de Garmin edge 350) zodat er een duidelijk overzichtje ontstaat?
ervaringen met GPS ontvangers
Geplaatst: 08 nov 2006 23:55
door jehe
volgens mij zijn er nog niet zo heel veel fietsers met een GPS, dus ik vrees eigenlijk weinig posts. Het is mss handig om slechts 1 topic over GPS te houden, lijkt mij overzichtelijker dan voor elk type een ander topic.
Zo'n GPS lijkt me wel een leuk hebbedingetje, maar ik spendeer mijn geld liever aan andere zaken.
ervaringen met GPS ontvangers
Geplaatst: 09 nov 2006 00:19
door ted038
Quoten: Origineel geplaatst door petrel op 08 November 2006
-Welke GPS heb je?-Welke software gebruik je daar voor?-Kun je hiermee je trainingen goed analyseren?-Hoe is het gebruik in de praktijk van je GPS? (ik denk aan bijvoorbeeld stuurbevestiging, accuduur,uitlezing van display, verbinding met PC, duidelijkheid van de manual en dergelijke- Is het een gimmick of volwaardige trainingpartner?-Heb je tips die je wilt delen?
- Garmin Quest2, een schaap met 5 poten (alleskunner dus), welke ik gebruik voor in de auto, op de motor, wandelen en met racefietsen en mtb-en
- Mapsource / CN 8NT van Garmin
- nauwelijks analyse op zich, alleen vastlegging gereden route
- In de praktijk vooral handig buiten bekend gebied om dan bijv. mooie routes te kunnen rijden (deze zijn goed te downloaden en in de gps te zetten). Heb er een fietshouder bij gekocht, kan deze nu zowel op de ATB als racefiets gebruiken, en tot nu toe blijft deze zitten. In de zuinigste stand zou 20 uur kunnen, maar bij normaal gebruik kan ik er minimaal 8 uur mee doen, lang genoeg voor bijna iedere rit. Via usb eenvoudig met pc te verbinden en uit te lezen in mapsource.
- Voor gebruik op eigen terrein in het een leuke gimmick, pas in onbekend gebied of het vastleggen van een bijzondere route is het echt handig. Zo zijn er bijv routes te bekijken in google earth, kijk hier maar voor een voorbeeld :
http://trail.motionbased.com/trail/kml/ ... es=1535405
Tips : belangrijk is dat je duidelijk weet waarvoor je een gps koopt voordat je naar de winkel gaat. De speciale fietssport-gps-sen (garmin edge etc) staan nog in de kinderschoenen, ontwikkeling zal hopelijk erg snel gaan dus wees niet te gehaast met kopen. Ook zullen navenant hieraan de prijzen nog wat kunnen zakken, al gaat dat bij garmins nooit zo hard als bijv. tomtom's. Tip voor aankoop "algemene"gps : ga voor eentje met sirf-III chip, deze heeft een veel betere ontvangst, wat zich vooral laat zien in bijv. een bebosd gebied waar je dan (een veel beter) bereik hebt.
En als onderstaande als spam oid beschouwd wordt door de moderators, dan graag weghalen aub:
http://forum.gps.nl/ is een heel goed forum mbt gps-zaken, wellicht handig om ook hier eens in te lezen.
postamble();
ervaringen met GPS ontvangers
Geplaatst: 09 nov 2006 02:04
door amclassic-fan
Sirf III is stukken beter dan Sirf II inderdaad, maar het stroomverbruik van die Sirf III is nog altijd 4 keer zo hoog dan de zuinigste modules die nauwlijks onderdoen qua nauwkeurigheid.
ervaringen met GPS ontvangers
Geplaatst: 09 nov 2006 08:00
door wfvn
Ik vraag me dat toch af over dat verschil in energieverbruik bij SirfIII en andere chipsets.
Garmin heeft 2 voor mij interessante modellen:
Quest met SirfII (volgens mij; in ieder geval NIET met SirfIII) en de Map60Cs die wel SirfIII heeft.
De laatste doet énorm lang op 2 penlites!!! De Quest doet het volgens specs iets minder lang met een ingebouwde Li-Ion accu.
ervaringen met GPS ontvangers
Geplaatst: 09 nov 2006 10:42
door bandit
Het lijkt mij ook verstandiger één topic hierover te houden.
Ik heb zelf de Garmin Edge 305 (350?) bundel, sind begin september. Ik ben er dik tevreden mee, voldoende analysemogelijkheden en met de export naar Motionbased een perfecte aanvulling voor mijn website.
Routes plan ik met Mapsource (icm GpsBabel en gpx2crs). De navigatiemogelijkheden vond ik super tijdens Parijs-Tours en Parijs-Brussel, werkte perfect.
Levensduur van de batterij is voor mij voldoende, ik hang hem toch iedere keer na gebruik aan de prik om de gegevens uit te lezen.
ervaringen met GPS ontvangers
Geplaatst: 09 nov 2006 10:48
door amclassic-fan
GPS receivers:
Tracking
Acquisition
Aantal sats:
mA
V
WD-G-ZX4120
-152dBm
-139dBm
16
27
3,3
Copernicus
-152dBm
-142dBm
12
28,5
3,3
Lassen IQ
12
26
3,3
EM-406 SiRF III
-159dBm
20
70
5
ET-301 SiRF III
-159dBm
20
70
3,3
Even opgezocht SiRF II gebruikt 80 mA en kan maar 12 satelieten te gelijk zien waardoor de nauwkeurigheid veel minder is.
ervaringen met GPS ontvangers
Geplaatst: 09 nov 2006 14:15
door soloist
Ik heb zelf de Garmin Edge 305 Bundel (HR+Cad-meting).
Analyzeren van de trainingen is voor mij voldoende met de bijgeleverde software. Motionbased is een mooie aanvulling hierop.
Heb hem niet echt gekocht voor de navigatie-mogelijkheden, zijn ook wel beperkt maar voor mij voldoende: ik kan nu vooraf een route inplannen en met een beetje opletten onderweg die ook volgen. En verdwalen is er niet meer bij, gewoon de weg terug volgen op het schermpje.
Bevestiging is geen probleem. Alles is draadloos, ook cadans-sensor. Deze sensor is wel een groot, lomp ding helaas, alsof er een klont bagger op je achtervork plakt.
Batterij-levensduur is wel een probleem vind ik. Mijn eerste exemplaar ging maar 6 uur mee (ipv gespecificeerde 12 uur). Heb nu een nieuwe gekregen, maar die haalt toch ook maar 10 uur. Meestal wel voldoende, maar toch minder dan gespecificeerd... De Edge gebruikt dacht ik de SirfIII-chip, wat het stroomverbruik wel kan verklaren.
En ik heb gelezen dat dit soort accu's na een jaar al zo'n 20 minder capaciteit hebben!
Verder heeft het apparaat leuke features; je kunt tegen jezelf rijden (je ziet dan je vorige tocht ahw in je schermpje). Plus nog een functie voor het houden van intervaltrainingen e.d. Deze is erg handig!!!
Het apparaat is ook behoorlijk nauwkeurig. Hoogtemeting is ook ok (gebaseerd op satelliet en barometer), zelfs viaducten schat hij goed in. Alleen irritant dat je na een vlakke rit volgens de edge soms wel 200 hoogtemeters hebt gemaakt. Schijnt te worden veroorzaakt door constante kleine correcties in de metingen.
Al met al een mooi, alles in 1 apparaat (hartslagmeting, cadansmeting, navigatie plus alle gangbare fietscomputer-functies)
ervaringen met GPS ontvangers
Geplaatst: 09 nov 2006 23:39
door t.trapper
Ik heb een tijdje gereden met de Garmin Etrex Legend C, was er in 't begin heel tevreden over. Gebruikte hem vooral op de MTB (fully). De Etrexen hebben geen Sirf antenne maar toch viel de ontvangst maar weinig weg, ook onder bladerdak. Ik was veel minder tevreden met 't gebruik op de racefiets, heel veel uitval. Batterijverbruik was dan weer wel prima. Steeds reservebatterijtjes meegehad maar nooit moeten vervangen.
Het ding is ondertussen wijlen, uit houder gevallen en de volgwagen eroverheen. (Slecht ingeklikt, eigen schuld).
Als de Etrexen een Sirf III zouden hebben zou ik er mij onmiddelijk eentje aanschaffen. Nu zal 't waarschijnlijk de Map 60 Cx worden, maar eerst nog ff sparen... De map 60's zijn ook wel onderhevig aan uitval maar daar kan blijkbaar een aanpassing aan gebeuren om dat te verbeteren.
Deze toestellen zijn wel enkel navigatietoestellen en geen trainingsapparaten zoals de Edge. De Polar gaat dus ook nog mee op elke rit.
Software : enkel mapsource. Ik vind wel dat het tijd wordt dat Garmin conversiemogelijkheden toevoegt aan Mapsource om alle bestandsformaten te kunnen lezen én de mogelijkheid om makkelijk tracks om te zetten in routes.
@ Amclassic : je hoeft echt geen 20 satellieten te ontvangen. Met een 4-tal heb je al voldoende, zeker als je EGNOS ontvangst hebt.
ervaringen met GPS ontvangers
Geplaatst: 09 nov 2006 23:48
door ericpeters
IK heba al een aantal maanden een EDGE 305 en vind het een super apparaat.
Zie hier wat meer info