Pagina 1 van 1

slechte rug en racefietsen

Geplaatst: 18 jul 2006 00:07
door kaat
Ik zou heel graag willen fietsen op een racefiets, maar ben bang dat ik erg last krijg van mijn rug: ik heb een holle rug, en bij lang staan krijg ik vaak last van mijn onderrug. Hoe zijn jullie ervaringen met de voorovergebogen houding die je aanneemt op een sportieve fiets als een racefiets? Of zou ik het maar beter kunnen laten er een aan te schaffen dan?
Alvast bedankt!
Groet Anne
 

slechte rug en racefietsen

Geplaatst: 18 jul 2006 11:42
door alpdhuez53:15
Nou, tis best een zware belasting voor je rug hoor op de racefiets zitten, voorals als je in de beugels gaat hangen. Je kan als je al last hebt van je rug misschien ook wel kijken naar een racefiets met een mtb stuur zodat je iig wat hoger zit. Of natuurlijk gewoon een mtb. Misschien kun je eens wat uitproberen bij een lokale FM

slechte rug en racefietsen

Geplaatst: 18 jul 2006 12:38
door t.trapper
Als je behoorlijk wilt doorraggen op de racer, of een steile helling op fietst dan trek je aan je stuur en dat is ongunstig voor de rug. Doe je het wat rustiger aan, dan is fietsen zelfs heel prima voor de rug. Ik moet fietsen om pijnvrij te blijven, want je traint je rugspieren en die vangen dan een deel van de normale belasting van de ruggegraat op. Zogauw je goed getraind bent doet ook dat trekken aan je stuur je niks meer.
De gebogen houding haalt ook de druk van de wervelsvan de onderrug, net waar je met een holle rug er last van hebt. Dus : fietsen!!

slechte rug en racefietsen

Geplaatst: 19 jul 2006 00:39
door alpdhuez53:15
aan dat antwoord heb je meer aan! Sorry voor mijn reactie, die blijkt dus helemaal fout te zijn!

slechte rug en racefietsen

Geplaatst: 19 jul 2006 02:18
door kaat
Okee! Dat geeft weer wat hoop om het toch te gaan proberen! Dank jullie wel! Wellicht lijkt het me dan van belang de fiets heel goed af te laten stellen ??

slechte rug en racefietsen

Geplaatst: 19 jul 2006 12:40
door alpdhuez53:15
dat is altijd van belang, ook als je geen slechte rug hebt (om te voorkomen dat je juist rugklachten gaat krijgen). Wellicht dat T. Trapper wat nuttige tips heeft voor je!

slechte rug en racefietsen

Geplaatst: 19 jul 2006 22:26
door t.trapper
Een goede afstelling start met een goede opmeting. Als beginnend (race)fietser schaf je best  uw fiets aan bij een betrouwbare fietsenzaak in uw buurt. Als dat bekwame mensen zijn, dan zullen ze zeker eerst jouw maten nemen en de juiste framegrootte, crancklengte, zadelpenhoogte, zadelpositie, stuurbreedte, stuurpenlengte adviseren. Dan is 't enkel nog proberen en hier en daar misschien nog een ietsje wijzigen. Tip : zadel is heel belangrijk om comfortabel te fietsen, dus zeker vragen om eerst te proberen. En ook niet beknibbelen op de kwaliteit van de fietsbroek.
De vraag naar een goede fietsenzaak kan je op dit forum ook stellen.
Veel fietsplezier,  

slechte rug en racefietsen

Geplaatst: 19 jul 2006 22:52
door whocares
Ik heb ook een holle rug . Ik verander regelmatig wat van zithouding en daar waar het kan even de rug een keer ontspannen. Het is over de jaren geleidelijk aan beter geworden , het is zelden dat ik nog last heb van mijn rug.
Alleen bij het ATB wil hij op het einde nog wel eens parten spelen.

slechte rug en racefietsen

Geplaatst: 25 aug 2006 15:16
door ligfietser
Al eens aan een ligfiets gedacht. Na enkele jaren bukfietsen (Giant TCR +/- 12.000 km/jaar) ben ik 2 jaar geleden overgestapt op een ligfiets (Challenge Mistral). Vorig jaar heb ik een hernia opgelopen, op een gewone stadsfiets kon ik weken lang niet fietsen maar na enkele dagen kon ik terug met mijn ligfiets rijden.