Pagina 1 van 5

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 28 jun 2006 21:03
door tonnie
Ik volg al een aantal maanden dit Mountain bike forum ( en andere ) en heb de volgende vraag.
Naast mijn racefiets wil ik speciaal voor de winter een mountainbike gaan opbouwen, binnen nu en drie maanden. Mijn eisen zijn een hardtail frame en V-brakes.

Verder dacht ik aan de volgende onderdelen:
- Rock Shox SID WC.
- FSA zadelpen K-Force Carbon SB 25
- FSA stuur K-Force Flat Carbon OS
- FSA stuurpen FSA OS-115.
- FSA Orbit CF balhoofd.
- FSA K-Force MegaExo crankstel.
- Remmen AVID SINGLE DIGIT SL en grepen AVID SPEED DIAL SL.
- Mavic Cross Max SL wielen.
- Schwalbe Skinny Jimmy light banden.
- SRAM X-9 en X-gen derailleur.
- SRAM X-9 shifters.
- SRAM ketting PC-991 en pignon PG-990.
- En het frame is nog een vraag. Ik zat aan een Santos SCC-03 te denken of een S-Works.
Of heeft iemand nog een goede tip.

Alles bij elkaar zou de fiets net geen 10 kilo wegen. Als ik 600 euro reken voor een frame, zou het geheel op ca. 3600 euro komen.

Mijn vraag is of er mensen zijn met tips omtrent de keuzes en het frame. Ik ben erg benieuwd.

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 28 jun 2006 22:55
door amclassic-fan
Hoe zwaar ben je? Die SID WC is totaal niet stijf, uitermate slap. Als je meer dan een goede 70 kg weegt heb je veel meer plezier van een Reba.
www.xclusivebikes.com
Giant XTC's zijn ook voor vrij weinig te krijgen. Composiet valt maar een beetje buiten je budget.

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 28 jun 2006 22:57
door scottwilko
Is een geweldig lijstje, waar ik wel wat opmerkingen over heb. uiteraard zou ik voor een scott frame kiezen maar dat is logisch en niet relevant. Wel zou ik adviseren om de banden te vervangen door meer allround exemplaren zoals bv nobby nic's. Verder ook wel belangrijk vind ik de keuze voor de voorvork. Ik ben absoluut geen voorstander van de rs sid, daar dit echt een wedstrijd vork is die absoluut niet stijf is en veel onderhoud vergt.

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 28 jun 2006 23:26
door maatchen
Zelf samenstellen is natuurlijk altijd leuk, maar wat wil je precies met deze fiets gaan doen?
Lijkt me dat je voor minder geld een lichter fietsje kan kopen in standaard fabrieksuitgave.

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 28 jun 2006 23:51
door hans
Leuk lijstje!
Maar als je niet alleen voor de looks gaat zou ik overwegen de crossmaxen te vervangen voor een handgespaakt sete (dt240/mavic velgje) is lichter en vooral zijdelings een stuk stijver en makkelijker te onderhouden.
Daarnaast twijfel ik een beetje aan de kwaliteit van je remmen, zijn XTR's niet een betere keuze? (hier weten anderen vast meer over dan ik)
 

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 29 jun 2006 10:33
door refie
De genoemde Avid V brakes zijn erg goed... IMHO!

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 29 jun 2006 11:30
door ilgrasso
Mooi lijstje inderdaad, dat ben ik met de andere poster(s) eens.
De vraag wat je ermee wilt gaan doen is zeker relevant. Voor minder geld haal je een lichtere fiets uit Duitsland die nog eenvoudig aangepast kan worden aan je wensen eisen waardoor het eindtotaal wel eens goedkoper uit kan vallen.
De RS SID is zo slap als een pannekoek, kijk evt. ook eens naar de genoemde Reba of mischien zelfs naar een stijve Pace (afhankelijk van je doel). De Fox Float vorken werken ook perfect en zijn met een beetje zoeken tegen zeer gunstige prijzen te vinden op het net.
Als je alleen in Nederland fietst kun je ook een wegcassette monteren (11-27) (ultegra of DA). Alles boven de 27 gebruik je in Nederland toch niet.
De crossmax wielen zouden niet mijn keuze zijn, te duur i.r.t. het gebodene. Voor het bedrag van die wielen kun je een lichtere en stijvere set (laten) bouwen. 
Als ik zou moeten kiezen tussen een Santos of een S-works kies ik voor de Specialized. Dat is een erg mooi (subjectief) en goed (meetbaar) frame.
Zelf rijd ik op een Cannondale (Optimo Frame met een Getunede Fatty Ultra) een zeer prettig en degelijk setje! (foto's in het MTB Mallorca Topic).
Succes met kiezen.

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 29 jun 2006 13:12
door tonnie
Bedankt voor de reacties allemaal.
Ik weeg 69 kg.
Toch wel leuk om te horen dat de vork niet echt voldoet. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat hij zo licht is. Daar ga ik nog eens naar kijken.
Il Grasso : Een Red Bull uit Duitsland bv. is goedkoper en misschien even zwaar of zelfs lichter. Dat heb ik ook gezien. Maar ik vind het gewoon leuk om de fiets helemaal zelf op te bouwen.
Wel goed was de tip over het pignon, en de banden dat neem ik sowieso mee.

Zijn er nog tips over een alternatief frame ?

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 29 jun 2006 13:47
door ilgrasso
Frame: goed, mooi, licht en exclusief: Simplon (www.simplon.com)
Google maar eens voor verschillende testresultaten. De frames zijn los te koop al zul je daar voor naar Duitsland moeten, ze verkopen niet in Nederland.
Ik was zelf voornemens een Simplon carbon hardtail te kopen tot het moment dat ik mijn huidige Cannondale voor een zeer gunstige prijs kon kopen.

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 29 jun 2006 15:20
door fast4ward
Als je niet gevoelig bent voor uitstraling zou ik GEEN crossmax wielen nemen.  die zijn zo slap als een vaatdoek.....Je kan beter zelf een setje spaken bijv. Mavic 717 velgen met dt competition spaken en dt-swiss 240 naven. Dan kom je waarschijnlijk nog lichter uit ook.
Als je gaat voor gewicht zou ik de schijfremmen achterwegen laten en V-brakes of hydraulische velgremmen nemen. Lichter en goed genoeg voor nederland. Hier zijn al heel veel; discussies over gevoerd maar ik ben nog steeds van mening dat schijfremmen te snel aanlopen......!
Frame gewoon een santos nemen! ik rij zelf ook op een SCC03 dus niet erg objectief.Je kan op de site van santos ook een fietsje naar keuze samenstellen.  Als je dan met je FM afspreekt dat je hem zelf in elkaar gaat zetten krijg je misschien nog wel wat extra korting

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 01 jul 2006 11:05
door george
Tip voor frame en vork KLIK HIER

Advies omtrent opbouw MTB

Geplaatst: 08 jul 2006 10:17
door tonnie
Gisteren de knoop doorgehakt en een Santos SCC-03 besteld. Met een excentrisch bracket, zodat er een Rohloff naaf in kan. Levertijd 6 weken. ndertussen de andere onderdelen gaan bestellen.