Pagina 1 van 1

afstand zadel tot stuur

Geplaatst: 27 mei 2006 00:15
door chelleke
Is er een regel om de afstand van het zadel tot het stuur in te stellen?
Ik heb al verschillende dingen horen vertellen.elleboog tegen zadel en dan vingertoppen tot: -  begin stuurpen -  helft stuurpen
Of is het gewoon op gevoel?

afstand zadel tot stuur

Geplaatst: 27 mei 2006 01:02
door zever
Stel dat deze regel klopt, dan weet je nog altijd niet of je een kortere/langere stuurpen moet steken, of je zadel naar voor of naar achter moet...

Daarbij komt ook dat die afstand volgens mij afhankelijk is van hoe "laag" je zit, maw van het hoogteverschil zadel-stuur, dus volgens mij bestaat er geen sluitend regeltje voor.

afstand zadel tot stuur

Geplaatst: 11 jun 2006 21:16
door speedskater
Misschien heb je hier iets aan:

Zadelpositie

Behalve de zadelhoogte is ook de positie van het zadel belangrijk. Hiervoor geldt de volgende vuistregel. Zet beide crancks horizontaal. Ga op je fiets zitten met één voet op het pedaal. Als het goed is, kun je een (denkbeeldige) loodlijn van je knieschijf naar de as het pedaal trekken en bedraagt de afstand tussen de punt van je zadel en het hart van het crankstel (of trapas) ongeveer 6 cm bij een beenlengte van 80 cm, 7 cm bij een beenlengte van 83 cm, 8 cm bij beenlengte van 87 cm en 9,5 cm bij een beenlengte van 90 cm.

Afstand zadel en stuur

De afstand tussen je zadel en het stuur wordt bepaald door de lengte van je romp en lengte van de armen. Hoe langer de romp en de armen hoe groter de afstand. Het spreekt voor zich dat de zadelpositie (zie hiervoor) hierbij een belangrijke rol speelt. Een zeer eenvoudige regel is de volgende. Plaats je elleboog tegen de punt van het zadel en strek je arm en ook je hand in de richting van het stuur. Aan de stuurpen bevindt zich een horizontaal deel (ahead of stuurnok).
Dit horizontale deel heeft de juiste lengte als er tussen de top van de middenvinger en het stuur 0 tot 3 cm overblijft bij een korte armlengte, 3 tot 5 cm bij een normale armlengte en 5 tot 8 cm bij een lange armlengte. Zo niet, dan is het verstandig om het horizontale deel (ahead of stuurnok) aan te passen. Een ahead of stuurnok is verkrijgbaar in lengten van 6 cm tot 13 cm.

Stuurhoogte ten opzichte van het zadel

Het stuur moet lager staan dan het zadel. Bij een beenlengte van 80 cm bedraagt de afstand ongeveer 6 cm, bij een beenlengte van 83 cm ongeveer 7 cm, bij een beenlengte van 87 cm ongeveer 8 cm en bij een beenlengte van 90 cm ongeveer 9 cm.

afstand zadel tot stuur

Geplaatst: 11 jun 2006 22:35
door amclassic-fan
allemaal globale onzinnige regeltjes. Ik heb me stuur 14 cm lager staan dan m'n zadel en volgens al meetmethodes is dat helemaal fout. Bij deze regeltjes mis ik ook het feit dat de verschillen in verhoudingen niet worden meegenomen. Iemand met maat 50 aan schoenen moet verder achter z'n bracket zitten dan iemand die even lange benen heeft en maat 45 heeft. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen. Komt nog bij dat de een nu eenmaal op een andere manier het fijnst op zijn fiets zit dan de ander.

afstand zadel tot stuur

Geplaatst: 30 jun 2006 12:15
door kikkie
kortom, als je er niet uitkomt, ga even naar je FM, weet zeker dat hij je even met je probleem wil helpen.