Pagina 1 van 2

hoogte van het zadel

Geplaatst: 10 jul 2005 13:38
door lody
Een tijdje geleden ben ik begonnen met (recreatief) te fietsen op mijn racefiets. Hoe kan ik nu beoordelen hoe hoog mijn zadel zou moeten staan. Is daar ook een rekensommetje voor a.h. van je binnenbeenlengte bijv (net als voor de framehoogte).
Tx.

hoogte van het zadel

Geplaatst: 10 jul 2005 14:14
door marconi
Er zijn diverse methoden maar één die ik voor mij heb liggen zegt:
Binnenbeenlengte x 0,885.  Bovenkant zadel moet dan xxxx cm of mm (uitkomst berekening) boven middelpunt van de trapas staan.
Voorbeeld: Binnenbeenlengte is 86 cm. Berekening:0,885 x 86= 76,11 cm Meet nu vanaf midden trapas die gevonden afstand naar bovenzijde zadel.
Misschien moet je dan nog iets corrigeren ivm lengte cranks, dikte zolen enz. Maar zo vind je vrij nauwkeurig de hoogte van je zadel afstelling. Suc6!
P.S Binnenbeenlengte meet je als volgt. Op blote voeten met rug tegen muur staan. Houdt een dik boek zo hoog mogelijk tegen het kruis en tegen de muur en laat iemand die hoogte aftekenen op de muur.

Geplaatst: 25 sep 2008 19:44
door 53x11
Een andere methode waar je niet voor hoeft te meten:
Ga op blote voeten op je pedalen zitten en stel het zadel zo af dat je been helemaal gestrekt is als het pedaal in de onderste stand staat en je met je hak op het pedaal staat (let er tevens op dat je bekken horizontaal blijft als je dat doet).

Voor alle meetmethoden geldt dat je de hiermee bepaalde zadelstand moet gebruiken als uitgangswaarde. Gewoon de eerste paar trainingen op pad met een inbussleuteltje en net zo lang proberen tot je goed zit.

Geplaatst: 25 sep 2008 20:02
door paulusr3
Ik fiets nu 15 jaar en blijf tot op de dag van vadaag met de juiste zadelhoogte klooien! Is zelfs zo erg dat ik opdagen dat het warm is hoger zit, dan op dagen dat het koud is! Ook s'morgens en s'avonds fietsen heeft (bij mij) invloed!
Als ik naar een paar seizoenen nieuwe schoenen koop, begint het circus weer van voren af aan :(. Ach ja........zelfs Eddy Merckxs was op dit gebied een twijfelaar en reed ALTIJD met een inbussleuteltje rond! Nu nog trouwens :)

De hierboven beschreven hakmethode is een goed uitgangspunt, maar gaat ook niet voor iedereen op! Proberen, proberen en nog eens proberen.......;)

Geplaatst: 25 sep 2008 20:14
door fabian
's Ochtends en 's avonds fietsen maakt ook uit het. 's Ochtends ben je langer dan 's avonds.;)

Geplaatst: 25 sep 2008 20:59
door cioccpryde
Fabian schreef:'s Ochtends en 's avonds fietsen maakt ook uit het. 's Ochtends ben je langer dan 's avonds.;)


Uw benen wel niet hoor,dit heeft met de ruggewervels te maken.Maar s'morgens ben je stijver dan s'avonds en moet Uw stuur beter wat omhoog(hehe)

En 53x11,die hakmethode,ik wist niet dat die op blote voeten moet gedaan worden.

Geplaatst: 25 sep 2008 21:09
door slc-sl
Inderdaad ook net als Merckx altijd een sleuteltje op zak.:)
Het is alvast een begin.

Zadelafstelling zodanig dat je zonder te schommelen een mooi hoge trapfrequentie kunt halen.
Kost even wat gewenning natuurlijk om de beweging te leren, ahw te synchroniseren, maar daarna merk je al snel genoeg of je ene dag wat meer " rek" in de spieren hebt of niet.

Vermoiedheid getraindheid etc spelen allemaal een rol.

Geplaatst: 25 sep 2008 21:38
door -divo-
paulusR3 schreef:Ik fiets nu 15 jaar en blijf tot op de dag van vadaag met de juiste zadelhoogte klooien! Is zelfs zo erg dat ik opdagen dat het warm is hoger zit, dan op dagen dat het koud is! Ook s'morgens en s'avonds fietsen heeft (bij mij) invloed!
Als ik naar een paar seizoenen nieuwe schoenen koop, begint het circus weer van voren af aan :(. Ach ja........zelfs Eddy Merckxs was op dit gebied een twijfelaar en reed ALTIJD met een inbussleuteltje rond! Nu nog trouwens :)

De hierboven beschreven hakmethode is een goed uitgangspunt, maar gaat ook niet voor iedereen op! Proberen, proberen en nog eens proberen.......;)



Eddy Merckx was helemaal geen twijfelaar . Hij adviseerd de juiste hoogte te bepalen (dat kost tijd) en dan daarbij te blijven. Eddy Merckx had last van zijn lendewervels tengevolge van een crash. Hij reed in 1969 een nachtelijke dernykoers waarbij de verlichting plots uitviel. Dit gebeurde op de wielerbaan van Blois en zijn trainer George Wabst kwam daarbij om het leven.

De hoogte van het zadel gaat tevens samen met de achterwaartse stand van het zadel. Als de achterwaartse stand veranderd dan veranderd de hoogte van het zadel ook. Beide moet je met zeer kleine stapjes veranderen. De hoogte niet meer dan 0.5 cm per keer. Je been moet bij de onderste pedaalslag altijd lichtjes gebogen blijven. De één zit diep en de ander juist hoog. Ook de plaats van de schoenplaatjes is van belang. Dat is ook al een persoonlijke keuze trouwens.

Geplaatst: 26 sep 2008 02:42
door sagax047
bij een zeer hoge trapfrequentie begin ik heftig op mijn zadel te schommelen. Welke conclusie met betrekking tot zadelhoogte kan ik daar dan uit trekken? (naar aanleiding van SLC-SL zijn post)

Geplaatst: 26 sep 2008 12:35
door cioccpryde
Ik denk dat je bij zeer hoog traptempo en weinig weerstand altijd wel wat schommelt.Maar het zadel zou natuurlijk ook wat te hoog kunnen staan.

Geplaatst: 26 sep 2008 23:25
door bikeboss
sagax047 schreef:bij een zeer hoge trapfrequentie begin ik heftig op mijn zadel te schommelen. Welke conclusie met betrekking tot zadelhoogte kan ik daar dan uit trekken? (naar aanleiding van SLC-SL zijn post)


Heeft niets met je zadelhoogte te maken (tenminste als dat op een hoogte staat die +/- de vuistregel 0,885xbbl volgt). Gewoon wat zwaarder schakelen tot schommelen stopt (opgestoken van een spinning-instructeur).

Geplaatst: 26 sep 2008 23:36
door mao
Quoto; Voorbeeld: Binnenbeenlengte is 86 cm. Berekening:0,885 x 86= 76,11 cm
Meet nu vanaf midden trapas die gevonden afstand naar bovenzijde zadel.

klopt bij mij op 1,5mm na