Pagina 1 van 2

Mont Ventoux

Geplaatst: 29 jun 2011 21:46
door r.v.
Ik ga zaterdag 2 op weken vakantie naar een plaatsje op zo'n 1,5 à 2 uur rijden (met de auto) van de Mont Ventoux en de fiets gaat natuurlijk mee op vakantie.

Ik heb pas sinds september vorig jaar een racefiets. Ik heb in de winter wat gefietst en sinds het voorjaar fiets ik zo'n 1 tot 2 keer in de week, waarbij op zondag meestal met een groepje zo'n 80 tot 100 kilometer à 27 tot 30 km/u gemiddeld. Ik heb nu in totaal zo'n 1900 kilometer gereden. Tijdens een rit van 100 kilometer in Zuid-Limburg 2 maanden geleden ben ik er al achter gekomen dat ik geen geboren klimmer ben, maar dat het klimmen wel mooi is.

Nu is mijn idee om tijdens mijn vakantie eerst een paar ritten te maken in de buurt van mijn vakantieadres, waar volgens mij geen echte bergen in de buurt liggen. En daarna mogelijk de Mont Ventoux gaan beklimmen. Nu twijfel ik alleen of het reëel is dat ik Mont Ventoux kan beklimmen.
Op mijn racefiets heb ik een compact met voor 50/34 en achter 12-25 en ik weeg helaas zo'n kleine 100 kilo.
Omdat ik zo dicht bij de Mont Ventoux op vakantie ga, lijkt het me dus wel mooi om de Mont Ventoux te gaan beklimmen, waarbij de tijd me niet uitmaakt.
Denken jullie dat het reëel is dat ik de Mont Ventoux vanuit Bedoin of Sault zou kunnen beklimmen?

En weet iemand trouwens wat mooie fietsroutes (eventueel met wat bergen) in de buurt van Bagnols sur Cèze (ten westen van de A7) op ongeveer dezelfde hoogte als de Mont Ventoux?

Re: Mont Ventoux

Geplaatst: 29 jun 2011 21:54
door rob74
reeel?? Ja, maar die 34*25 gaat net te weinig zijn. Ik heb voldoende vertrouwen dat je wel boven komt. Pijnlijden zal het wel worden; de Ventoux is geen lieverdje.
Ombouwen naar een triple gaat te moeilijk worden maar ik raad je toch serieus aan om een 27 of 28 te steken.

Re: Mont Ventoux

Geplaatst: 29 jun 2011 21:55
door bike_add1ct
Ik zou zeggen, ga de uitdaging aan, dan zal je vanzelf merken of het lukt of niet. Uiteraard moet je die berg even op als je toch in de buurt bent.

Re: Mont Ventoux

Geplaatst: 29 jun 2011 22:11
door dave73nl
Ik ben ook hard aan het trainen maar ben erg benieuwd naar je bevindingen... Ik mag in September een poging gaan wagen..

Re: Mont Ventoux

Geplaatst: 29 jun 2011 22:19
door r.v.
rob74 schreef:reeel?? Ja, maar die 34*25 gaat net te weinig zijn. Ik heb voldoende vertrouwen dat je wel boven komt. Pijnlijden zal het wel worden; de Ventoux is geen lieverdje.
Ombouwen naar een triple gaat te moeilijk worden maar ik raad je toch serieus aan om een 27 of 28 te steken.
Met de tijd die ik nog heb voor het vertrek en alle dingen die ik nog te doen heb, gaat het waarschijnlijk niet meer lukken om nog iets aan mijn fiets aan te passen.

Re: Mont Ventoux

Geplaatst: 29 jun 2011 22:22
door r.v.
dave73nl schreef:Ik ben ook hard aan het trainen maar ben erg benieuwd naar je bevindingen... Ik mag in September een poging gaan wagen..
Punt is alleen dat ik dus niet specifiek voor de Ventoux getraind heb.
Succes in september, ik zal na mijn vakantie hier nog wel laten weten hoe het gegaan is.

Re: Mont Ventoux

Geplaatst: 29 jun 2011 22:38
door intersantos
Ventoux is zwaar, maar met een normale conditie voor iedereen te doen. Beklimmen vanuit Sault of Bedoin is nogal een verschil. Vanuit Sault een stuk langer maar veel minder zwaar. Ik zeg gewoon doen, is een fantastische ervaring.

Re: Mont Ventoux

Geplaatst: 29 jun 2011 22:49
door bottecchia
Gewoon gaan rijden en genieten. Met 34x25 heb je een fatsoenlijk klimverzet bij je waarmee je echt wel een eind moet komen. Misschien zou het idealer zijn om nog wat kleiner te kunnen steken maar die optie heb je niet dus daar hoef je jezelf ook niet druk over te maken.

En wat is nu het ergste dat je kan gebeuren? Dat je onderweg één of twee keer moet besluiten om te stoppen. Nou, dat is dan een mooie gelegenheid om een paar foto's te schieten en van het uitzicht te genieten. Bidons vullen, wat te eten in je shirtje steken, rustig beginnen en genieten maar.

Re: Mont Ventoux

Geplaatst: 30 jun 2011 00:01
door edo
Gewoon vanuit Sault proberen, niet te laat in je vakantie. Als het dan goed gaat kan je het vanuit Bedoin ook nog een keer proberen.

Je verzet is inderdaad wel zwaar, ik zou een hartslagmeter regelen, en dan gewoon strak daarop letten. Onder je max gaan zitten, ook al rij je maar 6 km/h. Af en toe pauzeren. Ik heb vanuit Bedoin ook een keer een grote kerel naar boven zien fietsen die vrij ongetraind was en de hele route 5 km/h reed. Het zag er niet uit, maar hij kwam wel boven zonder zich stuk te rijden.

Re: Mont Ventoux

Geplaatst: 30 jun 2011 00:03
door marchisiocorsa
Helaas moet ik aangeven dat een 34 x 25 geen goed bergverzet is voor de Mont-Ventoux. Zeker als geen gevleugelde klimmer van rond de 100kg bent. Jij hebt minimaal een 28 of een 30 achter nodig. Shimano levert zelf maar tot 28 achter. Misschien dat je beter een 27 en 30 Marchisio krans achter bij kan zetten of een nieuwe Marchisio 12-30 kan kopen. Als je een medium cage achter derailleur hebt gaat dat gewoon werken.Tijdens Alpe d'Huzes heb ik dit bij drie van de teamleden van mijn vriendin gedaan. En die waren beter getraind dan jij en minimaal 20 kilo lichter.

p.s. iemand die zegt dat het met en 25 achter te doen is gaat van zichzelf uit. Die vergeet echter dat een zwaardere en minder getrainde rijder zijn gewrichten/aanhechtingen te zwaar gaat belasten. Je gezondheid ga je dan deels opofferen. Jammer om een vakantie zo te beeindigen.

Re: Mont Ventoux

Geplaatst: 30 jun 2011 09:21
door ponsteen
Met jou gewicht en aantal km in de benen is 34-25 geen echt klimverzet te noemen. Idealiter zou je denk ik richting de 30-28 moeten; Als het je lukt zou ik er idd nog een losse krans (27 a 30) erbij zetten. Verder: rij hem via Sault, dan heb je geen last van die ellenlange steile stukken. En begin met de bergjes in de buurt. Dan merk je vanzelf wat je allemaal kan. Mocht je toch de traditionele kant van de Ventoux willen proberen, dan kun je ofwel de uitdaging aangaan, of gewoon een huurfiets pakken.

Re: Mont Ventoux

Geplaatst: 30 jun 2011 09:36
door bottecchia
Hij gaat één berg beklimmen, gaat zaterdag al weg en heeft aangegeven dat het waarschijnlijk niet meer gaat lukken om nog wat met de fiets te doen. Met alle respect voor de goede bedoelingen maar dan heeft het niet zoveel zin om nu nog te gaan kijken hoe je met een zo ideaal mogelijke trapfrequentie boven kunt komen.

Ik ben het wel met jullie eens dat Sault wellicht de meest verstandige keuze is. Je begint dan hoger waardoor het eerste gedeelte eenvoudiger is. Vanaf het punt bij Chalet Reynard is de klim identiek dus je pakt wel maximaal de beleving van de bekende plekken waar je langs komt. En misschien blijkt tijdens de klim wel dat 34x25 net effe te zwaar is. Nou, dan is het een kwestie van luisteren naar je lichaam en even pauzeren. Heb je alleen maar meer tijd om van het uitje te genieten en als je er zo veel lol in hebt dat je het vaker wilt doen kun je daarna eens op je gemak gaan kijken of je in de toekomst iets met je beschikbare verzetten wilt doen.