Pagina 1 van 2
Bike fitting
Geplaatst: 26 sep 2011 20:03
door scythe
Hallo allen,
Op dit moment heb ik klachten aan mijn rechter knie. Ik loop al bij de fysio en heb tevens een bezoek gebracht aan de podotherapeut. Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat het ontstaan van de blessure van de fiets (verkeerde afstelling) afkomstig is. Nu ben ik benieuwd waar een goede bike fitter zit in de omgeving Utrecht/Arnhem.
Alvast hartelijk bedankt voor de hulp.
Re: Bike fitting
Geplaatst: 26 sep 2011 21:32
door remkko
hoi,
ik heb zelf hele positieve ervaringen met Velometric. Niet goedkoop maar ik ben er wel echt over te spreken. Zelf vind ik het grote voordeel van een bike fit dat je daarna weet dat het goed is en je het kunt afstrepen als oorzaak van blessures.
Velometric zit trouwens in Barneveld en je kan de bike fit laten doen op jouw fiets. Je gaat dan dus met een afgestelde fiets de deur weer uit.
Re: Bike fitting
Geplaatst: 26 sep 2011 23:30
door Livio Livius
Ga naar Guido Vroemen in Amersfoort. SMA arts + kan iemand goed op de fiets te zetten.
Re: Bike fitting
Geplaatst: 29 sep 2011 10:23
door ever
Heb ook positieve berichten gehoord over Lucas Bos, die zit in Renkum. Zie
http://www.fietsbewegingsanalyse.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Bike fitting
Geplaatst: 29 sep 2011 10:56
door amclassic-fan
Helaas heb ik daar ook zeer negatieve verhalen over gehoord. Mensen zonder klachten als een windscherm op de fiets willen zetten...
Re: Bike fitting
Geplaatst: 29 sep 2011 15:33
door bleek
Utrecht --> Dupree. Ff bellen voor een afspraak.
Re: Bike fitting
Geplaatst: 29 sep 2011 16:07
door gamiel
amclassic-fan schreef:... Mensen zonder klachten als een windscherm op de fiets willen zetten...
Wat doe je bij een "bikefitter" als je geen klachten hebt?
Niet om af te zeiken, maar het is en blijft een soort van vage "wetenschap": iemand goed op een fiets zetten. Lijkt me dat veel (zelf-uitgeroepen??) bike fitting 'specialisten" ieder met met verschillende meetmethodes en software werken, en uitgaan van andere basis-aannames. Kortom: niet 1-op-1 te vergelijken (appels-peren etc). Als je je bij 3 verschillende specialisten laat opmeten zullen er 3 verschillende uitkomsten uitkomen (en ws. ook drie verschillende nauwkeurigheden - maar die worden je niet verteld). Weliswaar zullen die drie uitkomsten in een bepaalde (acceptable??) bandbreedte vallen, maar het fine-tunen gebeurt toch op de weg. Er gaat wat dat betreft niets boven praktijk. Ik verafschuw een statische meting (bv alleen BBL meten), dat is alleen maar goed om een frame- en zadelhoogte te bepalen, niet om je fiets verder af te stellen. Een dynamische meting ("fietsen" dus) geeft imo een wat realistischer beeld.
Ik heb ook een hekel aan FMs die een nieuwe fiets afleveren met een (te) kort afgezaagde vorkbuis ("is goed zo") en niet bereid zijn om je verschillende lengtes stuurpen uit te laten proberen. Dat zijn essentiele vauten
! Daarom bouw ik mijn fietsen zelf op
Meten is weten. Kan er in meegaan - tot op zeker hoogte
Re: Bike fitting
Geplaatst: 29 sep 2011 16:09
door amclassic-fan
gamiel schreef:amclassic-fan schreef:... Mensen zonder klachten als een windscherm op de fiets willen zetten...
Wat doe je bij een "bikefitter" als je geen klachten hebt?
Sommige mensen willen graag bevestiging hebben. Daarnaast rijdt 't merendeel van de fietsers zonder klachten, maar met een alles behalve optimale afstelling rond.
Maar goed ben 't helemaal met je eens dat er veel te veel waarde wordt gehecht aan de mening van de fitters. Want veel meer dan een mening is 't niet, want wetenschap zit er niet of nauwlijks achter wat ze aan 't doen zijn.
Re: Bike fitting
Geplaatst: 29 sep 2011 16:46
door wezenloze
Als je naar een gespecialiseerde sportarts gaat is dat natuurlijk wel anders, die kan klachtgericht naar de fietsbeweging kijken. De tip SMA/Vroemen lijkt me voor TS dan ook een hele goede.
Re: Bike fitting
Geplaatst: 29 sep 2011 17:05
door Livio Livius
wezenloze schreef:Als je naar een gespecialiseerde sportarts gaat is dat natuurlijk wel anders, die kan klachtgericht naar de fietsbeweging kijken. De tip SMA/Vroemen lijkt me voor TS dan ook een hele goede.
Daarnaast is Guido bezig eea wetenschappelijk te onderbouwen middels onderzoek.
Re: Bike fitting
Geplaatst: 29 sep 2011 19:30
door tinoh
gamiel schreef:amclassic-fan schreef:... Weliswaar zullen die drie uitkomsten in een bepaalde (acceptable??) bandbreedte vallen, maar het fine-tunen gebeurt toch op de weg. Er gaat wat dat betreft niets boven praktijk.
Ik ben ook aan het overwegen om een fietsmeting te gaan laten doen. Wat dat betreft heb ik zelf totaal geen gevoel voor het fine-tunen zeg maar. Om een voorbeeld te geven. Tijdens de eerste honderden kilometers op mijn huidige fiets kreeg ik een beetje last van nek/schouders. Mijn idee was om het stuur hoger te zetten. Overleg het met de FM en die zegt juist zet er een langere stuurpen op. Sindsdien fiets ik weer redelijk klachtenvrij. Het gevoel bij mij blijft echter wel dat ik in principe alleen op het zicht van de FM op de fiets ben gezet, zijn zogenaamde fingerspitzengefuhl. Naar mijn idee zou ik n.a.v. een meting mogelijk nog beter op de fiets gezet kunnen worden.
Zijn er nog mensen die ervaring hebben met een BG fit van specialized?
Door jou de garantie te geven dat jouw fiets perfect aansluit bij je lichaam verhoogt BG F.I.T. je
comfort, kracht en efficiƫntie terwijl de kans op blessures sterk wordt verminderd.
Re: Bike fitting
Geplaatst: 29 sep 2011 19:46
door amclassic-fan
De efficiƫntie wordt met BG-fit nooit optimaal, je wordt door 't systeem altijd zeer rechtop op de fiets gezet. Op 't oog werkt nog altijd gewoon prima, mits iemand maar verstand van zaken heeft. 1 van de heren fysio's die je goed op de fiets kunnen zetten gaf aan 1 van de forumleden toe dat de camera er eigenlijk voor de sier stond, omdat hij 'm niet gebruikte.