Pagina 1 van 14
Wielrenners omgang met elkaar
Geplaatst: 24 nov 2010 01:56
door klaasjenl
Ik ben pas sinds kort bezig met wielrennen. Soms met wat vrienden, maar meestal alleen. Vanmorgen voor m'n werk wilde ik nog snel wat kilometers maken, waarbij ik op de terugweg aan de andere kant van een kruizing een wielrenner naar me hoorde roepen. Hij zwaaide, dus ik zwaaide terug. Toen hij eenmaal overstak gebaarde hij me mee te komen. Waarschijnlijk met de bedoeling met hem mee te rijden, waarvoor ik ivm mijn werk geen tijd voor had.
Maar wat is nou eigenlijk gebruikelijk? Schippers en motorrijders zwaaien vaak naar elkaar, maar begrijp ik het goed dat dit als wielrenners onder elkaar ook gebruikelijk is? En wanneer je alleen aan het koersen bent en je komt een andere renner tegen, is het dan gebruikelijk dat je samen wat kilometers maakt?
Zoals gezegd, ik ben nieuw in het wereldje en heb er dus weinig kaas van gegeten. Ik schrok overigens wel wat van de manier waarop buitenstaanders vaak negatief over wielrenners praten, maar wil dan in ieder geval niet binnen het wielrennerswereldje ook nog voor asociaal doorgaan. Dus zou ik graag willen weten hoe jullie hier tegenover staan en wat gebruikelijk is in deze?
Geplaatst: 24 nov 2010 04:28
door johndoe
Je hoort wel eens mensen zeggen dat vroeger iedereen dit deed maar het in de loop der tijd verwaterd is(ik ben zelf te jong om hier een oordeel over te hebben). Tegenwoordig verschilt het per persoon, ik denk dat 2/3 van de wielrenners helemaal niets doet bij het passeren. Het dus zeker niet zo als bij andere groepen dat er altijd gegroet wordt. Je zult daarom ook niet snel als asociaal worden aangezien mocht je het niet doen.
Bij mij verschilt het nogal aan de bui waar ik in ben. Soms een korte groet, soms een klein knikje en soms helemaal niets. Zeker op de drukke wegen ga ik niet iedereen groeten, dan kun je wel bezig blijven...
Ook tijdens een specifieke training laat ik het meestal achterwege.
Met "koersen" bedoel je trainen, toch? Koers = wedstrijd.
Als je twijfelt of de ander graag wil of je overneemt, gewoon even op een signaal wachten. Als je graag wilt overnemen maar je twijfelt of de ander dit wenselijk vind, kun je er altijd even naast gaan rijden om het te vragen. Sommige renners kunnen er erg slecht tegen als je in hun wiel gaat zitten als ze aan het trainen zijn, dit zou ik dan ook niet forceren en hem gewoon laten gaan. Meestal kun je wel aan hun lichaamshouding of variabele snelheden merken dat dit het geval is.
Geplaatst: 24 nov 2010 08:47
door daniel1975
Ik (en velen met mij) hebben als een de stelling ingenomen: in de winter groet iedereen elkaar, na 1 april niet meer.
Waarschijnlijk een ander gevoel van verbondenheid in de donkere maanden.
Geplaatst: 24 nov 2010 09:20
door spook
Daniel1975 schreef:Ik (en velen met mij) hebben als een de stelling ingenomen: in de winter groet iedereen elkaar, na 1 april niet meer.
Waarschijnlijk een ander gevoel van verbondenheid in de donkere maanden.
+ 1, de groet in deze koude donkere dagen is ook meestal een hartelijke en gemeende groet, niet het minzame knikje van de zomer.
Geplaatst: 24 nov 2010 09:21
door Einstein
Daniel1975 schreef:Ik (en velen met mij) hebben als een de stelling ingenomen: in de winter groet iedereen elkaar, na 1 april niet meer.
Waarschijnlijk een ander gevoel van verbondenheid in de donkere maanden.
Dus op 1 april mag je elkaar nog groeten?
Geplaatst: 24 nov 2010 09:41
door bakker2
Daniel1975 schreef:Ik (en velen met mij) hebben als een de stelling ingenomen: in de winter groet iedereen elkaar, na 1 april niet meer.
Waarschijnlijk een ander gevoel van verbondenheid in de donkere maanden.
whaha, hier heb ik echt nog nooit van gehoord of iets van gemerkt.
Ik ga het eens in de gaten houden komend jaar.
Geplaatst: 24 nov 2010 10:00
door bongo
KlaasjeNL schreef:
? Schippers en motorrijders zwaaien naar elkaar
Even voor de record. Als ik op mijn zeilboot zit zal ik nooit en te nimmer een kapitein van een motorboot groeten. Ik groet dan alleen naar zeilboten of naar andere schippers die zich voortbewegen zonder zo'n stinkend en vervuilend ding achter op hun gevaarte.
Wat betreft op de fiets...je ziet vanzelf wel of die persoon gegroet wil worden...Als ze stoïcijns naar voren kijken dan vinden ze het vaak belachelijk en de ander vind het wel leuk om een groet te ontvangen. Ik ben zelf ook van het groeten. Het hoeft niet uitbundig, maar effe een knikje of je handje effe omhoog van het stuur is vaak voldoende.
Geplaatst: 24 nov 2010 10:16
door daan-sd
Grappig! Deze winter ook voor het eerst op de fiets naar mijn werk en toen is me inderdaad opgevallen dat er nu enthousiaster wordt gegroet dan in de zomer.
Alleen jammer dat je dan vervolgens in je tweede woon-werk ritje wordt geschept door een auto en dat je fiets kapot is en dat je helaas maar 1 fiets hebt.....
Geplaatst: 24 nov 2010 10:30
door dapoker
Ik heb een tijdje terug een column geschreven over dit fenomeen.
http://www.pokergraphics.com/koersvandedag/?p=285
Wat mij iig verbaasde is dat er (kennelijk) verschil is tussen wielrenners en toerders.
Ik kan echter ook onderschrijven dat er in de wintertijd meer gegroet wordt dan in gedurende het 'wielerseizoen'. Zou het met het zoeken van warmte en genegenheid tijdens deze donkere dagen te maken hebben?
Geplaatst: 24 nov 2010 10:35
door eelcoz
Zou het frequenter groeten in de winter niet te maken hebben met het feit dat de wegen dan voornamelijk bevolkt worden door de wat fanatiekere fietser, die meer voor z'n hobby leeft en ook wat meer in het 'wereldje' zit? Deze fietsers groeten volgens mij wat meer dan de gemiddelde mooiweerfietser, die toevallig eens een ritje maakt op een mooie zomerdag.
Geplaatst: 24 nov 2010 10:42
door henkv
Racefietsers in tenu groet ik zomer en winter. De rest meestal niet. Bij onbekenden is ket een klein knikje, bij bekenden komen een paar vingers omhoog .
Geplaatst: 24 nov 2010 10:46
door mispoes
In tenu? In wat voor tenu?