Pagina 1 van 1

ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 26 nov 2011 16:56
door racefietsgek
Mijn broertje heeft een probleem met zijn Shimano Ultegra 6700 groep. De groep is continu de afstelling kwijt.
We moeten zowel de voor als achter derailleur voor iedere rit opnieuw afstellen omdat de groep niet goed schakelt. Het gaat om een groep die nu pakweg 1000km meegaat. Heb de kabels op 500km al een keer helemaal vervangen omdat er misschien wel goedkope kabels zijn gebruikt. Nu zitten er gewoon Ultegra kabels op en werkt de handel nog steeds maar half. Het is zeer frustrerend. Een groep als deze hoort gewoon zeer strak te schakelen en dat doet hij niet. Ja als je hem weer hebt afgesteld dan schakelt hij redelijk. Maar als je een paar uur fietst wordt het al minder. En dat is ook zowel voor als achter.

Ter vergelijking: Mijn 105groep uit 2009 schakelt strakker als de Ultegra 2011 en die hoef ik echt bijna nooit af te stellen!

Mijn ideeen zijn een beetje op dus misschien weet iemand van jullie het voor ik naar de fietsenmaker ga. Die hebben er helemaal geen verstand van.

Re: ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 26 nov 2011 18:01
door klimmer
Fietsemakers die geen verstand hiervan hebben: links laten liggen. Is dit niet een kwestie van kabels (zijn ze goed ontvet?) die te los zijn vastgezet in de derailleurs?
Afstellen zou inderdaad niet moeten.

Re: ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 26 nov 2011 18:06
door plantagenet
Misschien een open deur, maar ben je te werk gegaan zoals Shimano het afstellen van een derailleur voorschrijft?
http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 702204.PDF

Re: ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 26 nov 2011 18:24
door racefietsgek
Ja ik heb de kabels ontvet en gewoon geplaatst zoals ik dat altijd doe. Dus op de goede spanning. Ja het is een profiel winkel dus eigenlijk een zaak waar ze racefietsen als bijzaak verkopen maar vooral op normale fietsen gericht zijn.

Re: ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 26 nov 2011 18:50
door klimmer
hiervoor hoef je echt niet doorgeleerd te hebben.

Re: ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 26 nov 2011 18:51
door racefietsgek
Ik heb ook de derailleur afgesteld op de goede manier. Inderdaad zoals voorgeschreven staat in de link. Ik snap er echt niks van. Heb al vele schakel groepen voorbij zien komen maar dit heb ik nog nooit gezien.

Re: ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 26 nov 2011 19:10
door havana
Is het achterpad wel recht?

Re: ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 27 nov 2011 09:23
door spiritwetteren
havana schreef:Is het achterpad wel recht?
Ik zou daar ook eens werk van maken. Ik heb dit ook gehad met campa athena 11 sp. De problemen waren opgelost met de aanschaf van een padrichter.

Re: ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 27 nov 2011 13:10
door racefietsgek
Op het oog is het pad wel recht. Maar ik weet niet of je dat met het blote oog kan zien of dat je daar speciaal gereedschap voor nodig hebt?

Re: ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 27 nov 2011 13:26
door carel
Aan een voorderailleur zit geen pad en die doet het ook niet goed. Naar verwachting zit daar dus het probleem niet. Als de binnenkabel goed vast zit aan de kant van de derailleur en het bijstellen is steeds in dezelfde richting, waarschijnlijk uitdraaien van de stelbussen (is fysiek langer maken van de buitenkabel), dan zou het kunnen zijn dat je buitenkabel ergens tussen shifter en derailleur steeds vaster in een van de stelbussen of nokken getrokken wordt. Daardoor wordt het buitenkabelcircuit langer en verandert de afstelling van je derailleur. Heb je op alle uiteinden van de buitenkabels wel metalen busjes geplaatst? Loop dat nog even na. Veel anders kan ik me niet bedenken of het zou moeten zijn dat de eindnippel in de shifters steeds verder het materiaal ingetrokken worden, maar daarvan weet ik (nog) te weinig af. Mijn 105 shifters zijn nog nooit van de fiets geweest.

Je kan ook proberen de Ultegra achterderailleur op jouw fiets te zetten om te achterhalen of er dan ook steeds iets verloopt.

Re: ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 27 nov 2011 14:17
door spiritwetteren
carel schreef:Aan een voorderailleur zit geen pad en die doet het ook niet goed. Naar verwachting zit daar dus het probleem niet. Als de binnenkabel goed vast zit aan de kant van de derailleur en het bijstellen is steeds in dezelfde richting, waarschijnlijk uitdraaien van de stelbussen (is fysiek langer maken van de buitenkabel), dan zou het kunnen zijn dat je buitenkabel ergens tussen shifter en derailleur steeds vaster in een van de stelbussen of nokken getrokken wordt. Daardoor wordt het buitenkabelcircuit langer en verandert de afstelling van je derailleur. Heb je op alle uiteinden van de buitenkabels wel metalen busjes geplaatst? Loop dat nog even na. Veel anders kan ik me niet bedenken of het zou moeten zijn dat de eindnippel in de shifters steeds verder het materiaal ingetrokken worden, maar daarvan weet ik (nog) te weinig af. Mijn 105 shifters zijn nog nooit van de fiets geweest.

Je kan ook proberen de Ultegra achterderailleur op jouw fiets te zetten om te achterhalen of er dan ook steeds iets verloopt.
Is die voorderailleur wel goed geplaatst? Evenwijdig en op de juiste hoogte? Komt de kabel goed aan op de derailleurs?
Wat de metalen buisjes op de kabeleinden zouden doen bij het afstellen is voor mij een raadsel.
En er bestaat wel materiaal om een pad te richten hetgeen ik zei in mijn vorige post. Gekocht voor ongeveer 25 EUR.

Re: ultegra groep verliest afstelling

Geplaatst: 27 nov 2011 16:10
door carel
spiritwetteren schreef:Wat de metalen buisjes op de kabeleinden zouden doen bij het afstellen is voor mij een raadsel.
Als de stelschroef waar de buitenkabel in schuift onderin enigszins conisch is, wat ik bij stadsfietsen al vaak heb gezien, wordt de buitenkabel vanwege zijn gespiraliseerde opbouw door de trekkracht enigszins vervormd. Dat wordt voorkomen door metalen of goede kunststof busjes. Dat is tenminste mijn ervaring met jarenlang sleutelen aan (stads)fietsen.