Pagina 1 van 5
Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 10 dec 2011 21:37
door Kleijn72
Ik weet natuurlijk wel hoe ik moet fietsen, maar al fietsend heb je soms van die dingen die onbewust waarschijnljk prima gaan maar als je erover gaat nadenken gaat het ineens helemaal mis. Wat doen jullie met je enkels als je fietst. Je kan als je met je been naar beneden gaat een extra "zwiep" geven door je vowt naar beneden te buigen, i.e. door je enkel te strekken. Hoort dit? Wat zegt de orthodoxe leer? Is er eigenlijk een soort standaardboek "hoe moet ik fietsen" ? Ik ben benieuwd naar jullie mening.
Re: Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 10 dec 2011 22:35
door superrose
Zo'n extra zwiep dient eigenlijk niets en is coordinatie technisch een gedoe voor je lichaam. Ik heb mijn hak een beetje omhoog, anderen hebben hun voet helemaal horizontaal en weer anderen de hak zelfs iets naar beneden. Als die hak naar beneden moet is dat een extra beweging, die eigenlijk het soepel draaien een beetje vertraagt.
Re: Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 10 dec 2011 22:46
door rob74
De bedoeling van je voet is om alle kracht uit je been door je pedaal heen te drukken. Dat lukt het beste met een stijve enkel. Geen zwiep geven dus. Een zwiep vergt veel meer coordinatie en zorgt alleen maar voor gezwabber. De kracht uit je been gaat op deze manier verloten. In welke positie die enkel zit een een beetje persoonsgebonden zoals Rose als aan geeft.
Re: Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 10 dec 2011 22:57
door Focus
Ik houd mijn voet / enkel ook in één positie. Er wordt geschreven dat je meer rendement uit je slag kunt halen als je de voet beweegt tijdens het trappn (hiel iets omhoog bij het omhoogtrekken van het pedal). Een beetje zoals je je voeten veegt op een deurmat. Mij lukt dat niet en daar heb ik mij bij neergelegd.
Re: Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 10 dec 2011 23:09
door ronaldh
heef het uberhaupt zin om hier over na te denken?
Re: Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 10 dec 2011 23:14
door rob74
ronaldh schreef:heef het uberhaupt zin om hier over na te denken?
maar natuurlijk. Stop nooit met nadenken. Dat zou het einde van de vooruitgang zijn.
Re: Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 10 dec 2011 23:16
door Focus
Precies, en wellicht dat iemand een nuttige aanvulling heeft hierover. Door dit soort topics heb ik zelf bijvoorbeeld aangeleerd om mijn knieen dicht bij elkaar te houden; had ik nooit over nagedacht destijds.
Re: Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 10 dec 2011 23:32
door fiedoo
Bij het trappen op- en draaien met de cranks, je voet je kracht gedeeltelijk schuins naar voren drukken zou efficienter zijn ( ik denk dat dit door Merckx gezegd werd).
Op asfalt of beton laat ik in het midden of dit klopt, het is echter de manier om over kasseien te rijden omdat je minder neerwaartse kracht zet waardoor je ook minder stuitert met
je fiets en dus meer contact houdt met het wegdek..
Re: Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 11 dec 2011 01:26
door ottorongo
Ik denk dat hier wordt bedoeld dat bij het ronddraaien van de pedalen u uw enkel moet laten kantelen(.Ik heb het al menig maal ingeoefend om soepeler enkels te krijgen. Dit gebeurt dan meestal op je boenste punt van draaibeweging maar ook bij het optrekken. Zpdoende komen he voeten veelsneller in de beste duuwstand (richting) Daarmee hef je volgens mijn ervaring meer de dode punten op.
Het ronddraaien verloopt dan egalen en zonder dode punten. Alleen is het wel een vervelende manier van doen.Ikzelf denk er nooit aan wanneer er flink moet geduwd worden maar uw voeten dvolgen wel beter de ronding van het braquet.
Re: Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 11 dec 2011 10:46
door GertS
We hebben het hier over een techniek die bekent staat als "Enkelen".
Van mij werd ooit door een wielercoach gezegd dat ik goed "enkel". Ik was mij daar helemaal niet van bewust en kon het hem niet vragen (hoorde het achteraf via een ander)
Op een website over sportgeneeskunde vond ik het volgende:
Definitie: Fiets techniek: kuitspieren actief gebruiken tijdens fietsen: grotere enkelbeweging tijdens pedaalslag
Normaal: hak zou nooit onder pedaal uit mogen komen, pedaal moet op 3:00 horizontaal zijn = meest effectieve krachtrichting (kracht loodrecht op crank)
spontaan beweegt de enkel maar 10°
Effect: Nooit bewezen effectief.
Dat het niet bewezen effectief is kan natuurlijk ook betekenen dat er nooit onderzoek naar gedaan is...
Re: Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 11 dec 2011 11:14
door benvdv
Interessant onderwerp. Mij werd ook verteld dat ik goed enkel. Echter onstond bij mij het volgende probleem. Ik enkelde veel (heb ook dikke kuiten), en doordat je je enkel kantelt, kan je meer lengte halen uit je benen. Dus als je je op laat meten en je enkelt veel, dan lijkt het alsof je heup stabiel is, je haalt de lengte tenslotte uit het enkelen. Echter, tijdens lange ritten, waarschijnlijk door vermoeidheid, verlies ik de coordinatie van het enkelen (zeker bij een hoge cadans, lange stukken zonder hoogteverschil), waardoor ik de lengte niet meer haal en mijn bekken instabiel wordt: Gevolg, de nodige blessuremalheur, in mijn geval mijn knie. Een simpele oplossing, Zadel 1,5 cm omlaag. Nu voelt het niet-enkelen tijdens de lange rechte stukken een stuk prettiger en kan ik het (staand) enkelen bewaren tot de (korte) klimmetjes waar ik met mn dikke kuiten zeer vlot overheen kom.
*edit* dus als je je laat opmeten voor een fiets, ga dan niet zitten enkelen, niet elke FM houdt hier rekening mee. Tip vd dag
Re: Hoe moet je eigenlijk fietsen?
Geplaatst: 11 dec 2011 12:23
door rob74
ik hab vandaag een nieuw woord geleerd:
Enkelen
Wat zou de Van Dale daarover zeggen?