Pagina 1 van 2
fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 15 mar 2012 12:31
door basbode
Hallo,
Zoals in mijn andere topic te lezen is ben ik op zoek naar een fietscomputer. Mijn oog is hierbij gevallen op de Garmin Edge 800 of diens opvolger.
Inclusief Topo benlux (wel of niet noodzakelijk) en sd kaartje zit je op een kleine 500 euro (Futurumshop).
Een vrij fors bedrag als je dit vergelijkt me de prijs van de nieuwste smartphones, die vele malen betere hardware hebben, om nog maar te zwijgen over de functionaliteiten.
Ik vroeg me daarom af hoe 'fietscomputer apps' het doen op deze telefoons.
Ik zelf heb een samsung galaxy s2 en heb al gezien dat er vele 'cycling apps' zijn die bijna dezelfde functies hebben als reguliere fietscomputers. Ik heb ze echter nog niet uitgeprobeerd en dan nog zou ik geen vergelijkingsmateriaal hebben met een 'gewone' fietscomputer.
Mijn vraag is dan ook of er hier forumleden zijn die ervaring hebben het het gebruik van fietscomputer apps, al dan niet met navigatie voor hun mobiele telefoon. Wat zijn jullie ervaringen? Hoe zit het met de batterij? Het praktische probleem dat je telefoon minder weer/zweet bestendig is lijkt me makkelijk op te lossen met een hoesje. Zijn er misschien zelfs hartslagmeters die compatable zijn met je mobiele telefoon?
Graag dus jullie meningen en ervaringen
Re: fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 15 mar 2012 12:54
door feddesman
Ik denk dat voor mij het grootste probleem de batterij is.Ik ben ook op zoek naar een fullnav voor op de fiets en heb het met m'n iphone geprobeerd maar de batterij is na 2 uur wel helemaal leeg.
Zelf ga ik denk toch de garmin edge 800 aanschaffen.
Re: fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 15 mar 2012 13:05
door Panic
Ik heb een Samsung Galaxy Note icm Endomondo Pro. Met GPS en 3G aan verbruikt 'ie zo'n 10/15% in het uur.
Wel is de GPS zeer accuraat. Enige nadeel dat ik kan bedenken is dat het lastig is 'm op je stuur te monteren, ik heb dus geen real time info. Dat kan je wel oplossen met de audio feedback, dan krijg je gesproken door in hoeveel tijd je de laatste kilometer hebt weggetrap. Dan heb je weer een bezigheid voor onderweg door die terug te rekenen van tijd naar km/h.
Re: fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 15 mar 2012 13:13
door havana
Twee punten: waterdichtheid en batterij. Er zijn overigens telefoons (ik meen Sony Xperia) die ANT+ ondersteunen waardoor je bijvoorbeeld een hartslagmeter en een cadanssensor kunt plaatsen.
Re: fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 15 mar 2012 14:13
door lvgh
Telefoon als fietscomputer in de zin van op je stuur plaatsen en betrouwbare informatie krijgen over je ritten: vergeet het maar. GPS is niet nauwkeurig; afstand, rijtijd, actuele en gemiddelde snelheid zijn dus niet nauwkeurig, met scherm aan is de accu zo leeg, telefoon kan niet tegen schokken en water. Om ritten te loggen met de telefoon in je achterzak en incidenteel een track na te rijden is het wel geschikt.
Re: fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 15 mar 2012 19:14
door RRon
Ik heb het geprobeerd met mijn HTC icm Endomondo pro en Sports Tracker.
Voordelen: best veel info en mogelijkheden, makkelijk om headsetje in te pluggen voor muziek!
Nadelen: groot, log, altijd een plastic hoesje bij me voor eventuele regen, snel leeg, er zit erg veel info in die ik bij een val kwijt ben als het apparaat het zou begeven.
Heb nu de Edge 800 en ben daar erg blij mee, vooral ook omdat ik met software ook leuke routes/tracks (deze laatste op advies Havana) kan maken en/of downloaden!
Re: fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 15 mar 2012 20:35
door scottwilko
Is er wel eens iemand geweest die geprobeerd heeft om een solar lader aan te sluiten? Gaat de batterij dan niet eindeloos mee? Ook heb je een systeem waarbij je via een naafdynamo een usb aansluiting hebt. (lijkt mij niet ideaal, want: nieuw wiel laten spaken, en zwaarder lopend voorwiel)
Je hebt ook hele goede stuurhouders voor de telefoon, zelfs volledig waterdicht. Dan heb je ook nog hartslagmeters via bleutooth.
Kortom elk probleem is wel een oplossing voor, maar een telefoon is er niet voor gemaakt. Ik sluit mij dan ook aan bij LVGH, dat de telefoon enkel incidenteel te gebruiken is, of als route logger.
Wel wil ik daarbij melden dat dit voor de huidige telefoons geld. Met een paar jaar zal er beslist een telefoon op de markt zijn welke een ideale fietscomputer zal zijn.
Re: fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 16 mar 2012 10:10
door ajhoff
Schokken en waterdichtheid hoeven niet zo'n probleem te zijn. Zie:
http://www.rungps.net/category/15/Bike-Cases.
Als logger vind ik ze te onbetrouwbaar. Ik gebruik zowel SportyPal en RunGPS, maar beide stoppen ze redelijk vaak ongevraagd vanwege een software fout. Voor incidentele navigatie vind ik ze wel goed. Zeker als een Edge800 je net even teveel is. Losse batterijen zijn te verkrigen om de accuduur te verhogen, maar dat sleep je wel steeds meer apparatuur mee. De vraag is of je dat wel wilt?
Re: fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 16 mar 2012 11:03
door lvgh
scottwilko schreef:Is er wel eens iemand geweest die geprobeerd heeft om een solar lader aan te sluiten? Gaat de batterij dan niet eindeloos mee? Ook heb je een systeem waarbij je via een naafdynamo een usb aansluiting hebt. (lijkt mij niet ideaal, want: nieuw wiel laten spaken, en zwaarder lopend voorwiel)
Je hebt inderdaad van die Li-ion battery packs. Laatst was er een ibood met zo'n ding met een heel hoge capaciteit (6000-7000 mAh geloof ik) én oplaadbaar via zonnecellen. Daarmee kun je wel even vooruit, al zal de zon dat ding langzamer opladen dan je pda hem leegtrekt. Zit je wel weer met een extra apparaat ter grootte van een pda en een snoertje en 50€ minder in de beurs. Eén zo'n koelkast aan je stuur is al zo lelijk
Re: fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 04 mei 2012 11:02
door hendriku
Ik heb Wahoo nog niet voorbij zien komen als optie. Die specialiseren zich in de iPhone als fietscomputer. Dus complete casing die stootvast en waterdicht is. Incl Ant+ zaken als cadans en hartslag. Wel vanaf 150 euro. Zat zelf met het dilemma van uitbreiden iPhone op stuur of aan de Garmin. Ik vind apps als Sports-Tracker en Strava prachtig en wil die ook blijven gebruiken, wat natuurlijk ook kan met de iPhone in de achterzak maar wil ook graag weer met hartslag gaan fietsen. Neig toch naar de Edge 500
Re: fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 29 mei 2012 22:33
door bince
Iemand ook ervaring met Cyclemeter? Kreeg deze als tip van een collega en lijkt wel goed te werken.
Re: fietscomputer voor mobiele telefoon
Geplaatst: 03 jun 2013 15:40
door Orlok
Ik heb op dit moment een Galaxy S2 Plus op het racestuur gemonteerd, op dezelfde wijze als RRon, in een waterdichte en schokvrije behuizing, Zie:
http://www.youtube.com/watch?v=eTJAUXdnIdw Via de standaard aanwezige apps navigatie of google maps kan je routes uitzetten waarna de Galaxy je de weg toont zoals in de auto en ruim van te voren met de stem waarschuwt en je de route aangeeft. Een duurtest moet ik nog uitvoeren maar de eerste probeersels waren positief al was de stem tijdens het rijden moeilijk te horen (geen oortje gebruikt) en is het scherm onder de volle zon niet te lezen.