Pagina 1 van 6

Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 30 mar 2012 08:36
door oro10
Beste Forumleden,

Ik wil graag even advies over het volgende.

Vorig jaar rond deze tijd heb ik in Nijmegen (bij een volgens mij wel redelijk bekende FM in de binnenstad) een overjarig model van de Cube Streamer gekocht. Voor iemand die begint met fietsen een leuke fiets om hiermee te beginnen lijkt mij. Ben er tot nu toe ook zeer tevreden over, alleen zit ik eigenlijk al vanaf het begin met 1 vraag: is de fiets goed qua maat.

Het verhaal kort uitgelegd:

Ik had in eerste instantie bij een zaak in Bergen op Zoom (ook wel bekend hier neem ik aan) een overjarige Trek 2.5 zien staan, maatje 60 (ben zelf 1,86). Hier voor gaan kijken, even op gezeten, maar op de een of andere manier vond ik een fiets van dit formaat toch een iets te sportieve en voorover gebogen zit hebben. Na wat zoeken in Nijmegen terecht gekomen bij de Cube Streamer, maatje 58. Er op gaan zitten, de eigenaar zei dat de maat goed was, en de fiets uiteindelijk meegenomen naar huis.

Iedere keer als ik er op zit heb ik toch het idee dat de fiets wellicht iets te klein is. Hoe kom ik hier bij? Als ik mijn stuur op de shifters vasthoudt (of op de platte delen van het stuur, naast het balhoofd) gaat het wat mij betreft allemaal goed, maar zodra ik mijn handen in de beugels van het stuur leg, is de afstand tussen mijn knieen en mijn ellebogen miniem. het is zelfs zo dat ze elkaar bijna raken als ik mijn ellebogen niet iets naar buiten leg. Ook als ik toevallig wat wil aanzetten en op de pedalen ga staan, moet ik uitkijken dat mijn knieen niet tegen mijn stuur aankomen (dit is wellicht een probleem met techniek, mijn vriendin heeft mij al eens gezegd dat als ik op de pedalen ga staan dat ik zowat over mij stuur kruip ipv boven het zadel te blijven met het zitvlak).

Als jullie het verhaal zo lezen, kunnen jullie mij dan obv deze uitleg vertellen of de fiets goed is qua maat of dat hij wellicht toch te klein is?

Hoor graag van jullie.

Re: Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 30 mar 2012 08:52
door martijnnnn
Ik ben zelf 1,84 en ik heb ook een maat 58 van racefiets, wel met een redelijk lange stuurpen (12cm). Veel hangt af van je binnenbeenlengte, ik heb kortere benen en een relatief langere rug waardoor ik beter op een 58 pas.

Je zou je zelf eens een keer ergens op kunnen laten meten, of kijken of een langere stuurpen iets is!
Misschien is een foto van jezelf op je fiets ook wel handig voor iedereen, om te zien hoe je op je fiets zit.

Succes!

Re: Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 30 mar 2012 09:06
door oro10
Is het ook niet zo dat Cube fietsen over het algemeen iets kleiner uitvallen? Mijn vriendin heeft een Sensa, ook maatje 58, en een grotere stuurpen. Als ik hier op zit, lijkt deze fiets al een heel stuk groter.

Ik heb mijn binnenbeenlengte wel al opgemeten en volgens alle berekeningen klopt de maat dan wel (86-88 cm). Bij de FRS hebben ze ook nog gekeken naar de afstand tussen de punt van het zadel en de stuurpen, dit moest volgens de eigenaar corresponderen met de lengte van mijn onderarm (elleboog tegen puntje van het zadel, topje van vingers moesten rond de stuurpen uitkomen).

De man had ook gezegd dat als ik veel op het puntje van mijn zadel zou zitten, dat ik terug moest komen en dat inderdaad een langere stuurpen uitkomst zou bieden. Wellicht dat dit inderdaad wel iets is, de stuurpen die er nu op zit die is namelijk vrij kort (110 volgens mij). Vrij lastig om als leek hier iets over te zeggen.. Ik zal proberen dit weekend een foto te nemen, deze heb ik momenteel niet beschikbaar.

Re: Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 30 mar 2012 09:18
door sirbas
Cube valt vaak wat korter uit, wat wil zeggen dat de bovebuis relatief kort is tov de framemaat. Waar mijn 56 Cervelo S1 een toptube heeft van 56,5 cm, heeft een Cube Peleton 56 bijv een toptube van 54,5. Hier zou ik dus moeten uitwijken naar een 58. Echter de balhoofdbuis wordt dan 17,5 cm ipv 16 bij de 56.
Kan zo snel de geometrietabel voor de Streamer niet vinden, maar het kan best zijn dat deze eenzelfde "relaxte" geometrie heeft...

Re: Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 30 mar 2012 09:22
door oro10
Afbeelding

U roept, wij draaien ;) Kom deze tegen op internet als ik zoek naar Cube Streamer Geometrie.
(http://www.roadbike.de/rennraeder/test- ... latt.9.htm" onclick="window.open(this.href);return false;)

Re: Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 30 mar 2012 09:46
door ponsteen
Ik ben net zo lang als jij en rijdt op een maatje 57 (RedBull) en M - 55.5 (Giant). Maar dan wel met een 130 resp. 140 mm. stuurpen. Misschien is zo lang voor jou niet nodig (ik heb vrij korte benen, lang bovenlichaam). Overigens zie ik ook profs wel eens vrij kort zitten met ellebogen tegen de knieeen. Neem een foto, zou ik zeggen.

Re: Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 01 apr 2012 14:31
door oro10
Even een foto weten te nemen, zodat het wat duidelijker wordt.

Afbeelding

Re: Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 01 apr 2012 15:00
door evrieselaar
Volgens mij is hij inderdaad te klein

Re: Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 01 apr 2012 16:38
door Lauwe
Ondanks dat het mij aan technische kennis ontbreekt lijkt de fiets op deze foto wel heeeel erg klein. Wellicht dat dit komt door hoe de foto genomen is. Ik denk dat een foto welke haaks op de fiets genomen is (dus niet van boven), op gelijke hoogte met de stang, een beter beeld geeft.

Re: Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 01 apr 2012 17:04
door tomg88
Als je een toerrijder bent dan zou dit nog wel kunnen misschien. Maar het lijkt me een probleem als je vaak liever diep zit. De bovenbuis lijkt me inderdaad een beetje te kort.

Re: Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 01 apr 2012 17:55
door oro10
Vanaf begin af aan denk ik zelf al dat de fiets toch iets aan de kleine kant is. Als ik me zo op een foto op de fiets zie zitten dan heb ik ook erg sterk het idee dat ie toch aan de kleine kant is.. Alleen zeker weten doe ik dit niet. Denk niet dat de stand van de foto veel uitmaakt hierin..

Re: Fiets te klein of niet?

Geplaatst: 01 apr 2012 18:51
door janwillem92
Je kan het over de afmetingen hebben, maar ieder lichaam is anders. De vraag die je je hier moet stellen is, fiets ik lekker ja of nee?. Als jij als je op de fiets zit ieder keer het gevoel hebt dat hij te klein is, en we zien de foto hier, dan heb je denk ik inderdaad met een te kleine fiets te maken.