Pagina 1 van 3

Schade verhalen

Geplaatst: 31 okt 2010 14:34
door vermeulen
Hoi allemaal,

Gisteren deed ik een trainingsrondje over de Utrechtse heuvelrug, het was slechter weer dan ik dacht, maar het ging toch nog best aardig.
Het ging helaas mis in driebergen.
Een auto die uit tegengestelde richting kwam moest naar het benzinestation rechts voor mij. Een auto die dezelfde richting op reed als ik stopte om haar voorrang te geven, maar ik zag alleen een stilstaande auto. De tegenliggende auto besloot voorrang te nemen, en reed zo het fietspad op. Daar kwam ik dus net aan. Ik ben denk ik met ongeveer 35 km/u recht op de zijkant van haar auto geklapt. Van de crash zelf herinner ik me niets meer, ik weet alleen dat die auto ineens voor me stond en ik ineens op de grond lag.
Even later ben ik met een ambulance afgevoerd, gelukkig niets ernstigs (lang leve de fietshelm), alleen twee hechtingen in mijn kin, een zere schouder, een sneetje in mijn oor van mijn oordopje en spierpijn aan de hele linker kant van mijn lichaam.

Straks ga ik mijn fiets ophalen bij hele aardige mensen die hem in hun schuurtje hebben gezet. Gisteren kon ik net een blik op mijn fiets werpen voordat ik werd afgevoerd, en ik ben bang dat het vrij ernstig is. Op zich is het best wel een dure fiets, dus ik wil wel graag dat alles weer in orde komt.
Hoe moet ik dit aanpakken kwa verzekeringen enzo? werkt een europees schade formulier?
moet ik een proces verbaal aanvragen? (de politie was ook nog terplekke)
hoeveel onzichtbare schade kan je fiets oplopen bij zo een crash? hoe zorg ik dat dat ook gerepareerd wordt?

iemand evaring met dit soort ongein?

Geplaatst: 31 okt 2010 14:40
door diogenes
Je moet hem aansprakelijk stellen voor de directe schade EN de eventuele vervolgschade.

Als het carbon is, zou ik ook eisen dat een scan van het frame vergoed wordt, zelfs al zie je geen schade, want de gevolgen bij een framebreuk kunnen ernstig zijn. Daarom is die vervolgschade ook belangrijk.

Heb je geen rechtsbijstandverzekering? Ik heb er 1 met o.a. een module verkeer.

Geplaatst: 31 okt 2010 14:40
door rob74
volgens mij is de procedure in deze:

Schade bedrag laten bepalen door een expert (je lokale FM dus)
De vrouw aanpsrakelijk stellen voor de geleden schade
Je schrijft de vrouw dus rechtstreeks aan; zij moet dan zorgen dat haar WA verzekering dit vergoedt

Geplaatst: 31 okt 2010 14:42
door diogenes
Volgens mij kan jouw verzekering haar verzekering aansprakelijk stellen. Ik zou even met mijn eigen verzekering bellen om te zien welke weg je moet volgen.

Geplaatst: 31 okt 2010 15:33
door vermeulen
rob74 schreef:volgens mij is de procedure in deze:

Schade bedrag laten bepalen door een expert (je lokale FM dus)
De vrouw aanpsrakelijk stellen voor de geleden schade
Je schrijft de vrouw dus rechtstreeks aan; zij moet dan zorgen dat haar WA verzekering dit vergoedt


Net die vrouw aan de lijn gehad, het is even de vraag wel formulier ingevuld moet worden; WA verzekering of auto-verzekering?

Geplaatst: 31 okt 2010 15:40
door peter1973
Je moet even je eigen verzekering in kennis stellen van het feit dat je een aanrijding hebt gehad (meldingsplicht). Daarna zorg je dat je met de vrouw in kwestie een europees schadeformulier invult. Een neemt het origineel mee en de andere de blauwdruk. Daarna vult ieder voor zich de achterzijde in waarna je deze opstuurt naar je verzekeringsmaatschappij. Deze neemt vervolgens contact op met de verzekeringsmaatschappij van de andere partij waarna zij de schade onderling zullen regelen. Je verzekeringsmaatschappij kan een eventuele registratieset (door politie opgemaakt) van het ongeval opvragen. Succes met herstel !!!

Geplaatst: 31 okt 2010 16:09
door vermeulen
Mevrouw vroeg of ik eerst de schade op wil laten nemen door een fietsenmaker, om dan eventueel gewoon te betalen zonder haar no-claim te verstieren.... goed idee?

klinkt wel makkelijker.....

Geplaatst: 31 okt 2010 16:17
door Zorro
Da's wel een goede vraag ja. Maar wat als jij nu zoveel maanden na dato eens fysiek last krijgt en dat blijkt het gevolg van dit ongeval?
Is er dan verschil over het nu afgewikkeld wordt of niet (met dan wel zonder te melden aan verzekering)? Of ben je uberhaupt verplicht dit te melden zoals Peter1973 al opmerkte en mag je het dus niet 'handje klap' afhandelen.

Ben benieuwd wat beter ingewijden in het verzekeringsverhaal daarover weten?

Mvg, Zorro

Geplaatst: 31 okt 2010 16:34
door eelcoz
Is het echt zo dat je verplicht bent om je eigen verzekering in te lichten over een aanrijding? Stel dat ik morgen tegen een paaltje op m'n oprit aanrijdt, en ik niet de behoefte heb om de schade aan m'n auto te laten herstellen, dan hoef ik m'n verzekering toch niet in te lichten?

Overigens heeft Zorro wel een punt met z'n eerste opmerking, ik vraag me alleen af of je sowieso verplicht bent dit te melden.

Geplaatst: 31 okt 2010 16:38
door amclassic-fan
Officieel zal je 't vast op moeten geven, maar soms gaan zaken een stuk makkelijker zonder burocratie. Scheelt vooral een hoop tijd als je het onderling op lost, met een verzekering duurt het op z'n minst 2 maanden en als 't tegen zit 1,5 jaar.

Geplaatst: 31 okt 2010 16:51
door Zorro
Amclassic-fan schreef:Officieel zal je 't vast op moeten geven, maar soms gaan zaken een stuk makkelijker zonder burocratie. Scheelt vooral een hoop tijd als je het onderling op lost, met een verzekering duurt het op z'n minst 2 maanden en als 't tegen zit 1,5 jaar.


Ja, dat begrijp ik maar hoe zit het met de eventuele schade die pas later aan het licht komt dan? Kan zowel fysiek alsmede materieel zijn.

Een FM kan natuurlijk een schatting maken maar wat als het frame idd carbon was? Zal de fiets toch echt door een scan moeten om zeker te zijn dat er later geen nadelige gevolgen optreden als gevolg van deze klap.

Lijkt me dat je toch beter de zaak officieel aan kan melden. Dat de tegenparij daar niet blij mee is kan en zal best maar om eventuele latere problemen ....

Mvg, Zorro

Geplaatst: 31 okt 2010 17:07
door swoosh
Als men zelf de rekening wil betalen hoeft die partij het niet bij haar verzekering aan te melden. Een autoverzekering is verplicht, melden van schade niet.

Alleen als je echt zeker weet geen lichamelijk letsel te hebben wat behandeld moet worden kan je het onderling regelen. Die mevrouw kan echter ook zelf met haar verzekering regelen dat ze het zelf betaald.

Een fietsenmaker is geen schadeexpert. Een schadeexpert word door de verzekeringsmaatschappij gestuurd, die bepaalt de schade.

Verschillende autoverzekeringen bieden klanten de mogelijkheid de schade zelf te betalen zodat het ze geen noclaim kost.


Normale procedure is:
- Fiets brengen bij een fm, die een richtbedrag van de schade kan geven.
- Vrouw schriftelijk aansprakelijk stellen.
- Wachten op bericht van haar verzekering
- Afspraak afwachten met expert die de fiets zal komen bekijken. (in de regel is dat bij de fm)