Pagina 1 van 2

tacx & hartslag advies

Geplaatst: 26 sep 2012 11:58
door beren040
Ik gebruik al een aantal jaren een VR Bushido.
Gebruik hem in herfst / winter ongeveer drie maal per week
Wat mij opvalt, in vergelijking met fietsen op de weg, is dat de HF behoorlijk veel lager blijft terwijl mijn lichaam voelt als of de inspanning hoger is.
Anders geformuleerd, het lijkt als of ik op de tacx een zwaardere inspanning moet doen dan op de weg om naar een bepaalde HF te komen.
Is dit nu puur gevoel, of klopt het echt?
Moet je dan, in het laatste geval, ook je HF anders gebruiken tijdens het trainen?

Ik ben niet exact aangelegd, formules zeggen mij niet zoveel, dus als iemand een verklaring heeft en dit kan uitleggen in Jip en janneke taal, ben ik daar blij mee

Re: tacx & hartslag advies

Geplaatst: 26 sep 2012 13:37
door mrcoffee
Lijkt mij meer een mentaal probleem want in principe kan je lichaam geen warmte afvoeren door het gebrek aan rijwind bij een indoor trainer. Daardoor gaat je lichaamstemeratuur omhoog en ook je hartslag.

Re: tacx & hartslag advies

Geplaatst: 26 sep 2012 14:00
door opperhoofd
Herkenbaar!

Op de mountainbike bijvoorbeeld kan ik prima een lange tijd met een hartslag hover dan 175 trappen. Als ik dat een dergelijke tijd op de tacx doe vraag ik me af of ik dat haal. Het gevoel alsof je aan het sprinten bent en weet dat je het niet lang vol gaat houden.
mrcoffee schreef:Lijkt mij meer een mentaal probleem want in principe kan je lichaam geen warmte afvoeren door het gebrek aan rijwind bij een indoor trainer. Daardoor gaat je lichaamstemeratuur omhoog en ook je hartslag.
beren040 bedoelt het anders. Ik heb de afgelopen wekend een paar keer op de tacx gezeten en wat blokjes gedaan. Daarbij heb ik een aantal herhalingen dat ik als doel heb om boven een hartslag van 150 te komen. Daarna terug naar minder dan 120. Het kost een aardige inspanning om boven de 150 te komen. Voor mij is dat een beetje het gevoel als ik buiten fiets en dan een hartslag van 170 trap.
Wbt afkoeling, het raam staat open en een ventilator staat voor de fiets en zorgt voor de nodige afkoeling.

Re: tacx & hartslag advies

Geplaatst: 26 sep 2012 14:05
door lvgh
Ik heb precies hetzelfde als beren040 en opperhoofd. Binnen op de tacx lijkt de hartslag stelselmatig een stuk (±15 slagen) lager te zitten dan buiten.

Re: tacx & hartslag advies

Geplaatst: 26 sep 2012 14:27
door mrcoffee
lvgh schreef:Ik heb precies hetzelfde als beren040 en opperhoofd. Binnen op de tacx lijkt de hartslag stelselmatig een stuk (±15 slagen) lager te zitten dan buiten.
Dus testen op ergotrainersis is eigenlijk nutteloos? De enige twee echte hoofrolspelers die verschillen bij indoor en outdoor zijn koeling en je mentale beleving.

Re: tacx & hartslag advies

Geplaatst: 26 sep 2012 14:34
door lvgh
Ik wil best toegeven dat ik op de Tacx weinig leuks beleef hoor ;)

Re: tacx & hartslag advies

Geplaatst: 26 sep 2012 14:43
door havana
Ook hier dezelfde beleving, al speelt duidelijk mee wat voor dag ik achter de rug heb gehad. 's Ochtends haal ik zo 170 op de spinner, na een lange werkdag (zoals gisteren) gaat de hartslag alleen met veel moeite in D3. Toch zou dat "buiten" veel minder moeite kosten voor mijn gevoel.

Re: tacx & hartslag advies

Geplaatst: 26 sep 2012 18:37
door RobiOne
Ik denk dat een verlaagde hartslag ook te maken heeft met het feit dat je bijv. geen aandacht hoeft te geven aan je omgeving en je evenwicht hoeft te houden. Ik merk dat als ik andere dingen naast het trappen doe (op de Tacx) dat mijn hartslag zomaar 10 slagen hoger ligt.

Re: tacx & hartslag advies

Geplaatst: 26 sep 2012 19:03
door tomdejong
lvgh schreef:Ik wil best toegeven dat ik op de Tacx weinig leuks beleef hoor ;)
idem!

ik trap me suf, zweet me een ongeluk en heb een hartslag van net 140.... normaal buiten op de fiets minstens 10 slagen hoger.

Re: tacx & hartslag advies

Geplaatst: 26 sep 2012 22:32
door Psycho_Bartje
RobiOne schreef:Ik denk dat een verlaagde hartslag ook te maken heeft met het feit dat je bijv. geen aandacht hoeft te geven aan je omgeving en je evenwicht hoeft te houden. Ik merk dat als ik andere dingen naast het trappen doe (op de Tacx) dat mijn hartslag zomaar 10 slagen hoger ligt.
Volgens mijn ervaring (op een ergometer) is mijn hartslag niet alleen afhankelijk van de bekende zaken als aantal uren slaap de nacht ervoor, fysieke en mentale belasting van die dag (ik train op de ergometer 's avonds), maar ook van wat ik op TV aanzet om naar te kijken wanneer ik aan t fietsen ben. ;)

Re: tacx & hartslag advies

Geplaatst: 26 sep 2012 23:24
door ottorongo
Aangezien ik bij de oudjes word ingedeeld en onderhevig ben aan veel mindere goede dagen,ook op de tacx, stel ik al jaaaaaaaren vast dat ik hetzelfde ervaar als Beren040

Re: tacx & hartslag advies

Geplaatst: 27 sep 2012 16:24
door ceon
Aangezien practice based als laagste vorm van wetenschappelijk bewijs wordt gezien en deze ervaring gedeeld worden door meerderen, moet het mogelijk om op basis van consensus dit als een wetenschappelijk bewijs aan te nemen. M.a.w . : het is zo !!