Pagina 1 van 3

Racefiets via NFP kopen. Update: is dit een goede koop?

Geplaatst: 27 okt 2010 22:54
door klaasjenl
3 jaar geleden kocht ik via het fietsenplan met een geringe een Full Shimano Deore LX Intersens crosshybride. Het idee was dat ik deze fiets zowel in mijn vrije tijd als naar mijn werk kon gebruiken (aangezien ik een stuk onverharde weg moet overbruggen). Allemaal leuk en aardig, maar offroadfietsen is het toch niet voor mij. Het meeste plezier beleef ik toch aan lange rechte stukken op hoge snelheid afleggen, waardoor de behoefte aan een racefiets groter en groter werd. Nu hebben we het binnen mijn vriendengroep veel over wielrennen en iedereen is al wat aan het rondkijken om straks met z'n allen 1 a 2 dagen per week een flink tochje af te leggen. Daarnaast heeft m'n buurman ook meerdere malen aangeboden met zijn groepje mee te rijden, dus de vraag naar een racefiets wordt steeds groter.

Via m'n werk kan ik nu weer gebruik maken van het fietsenplan, in dit geval van Nationale Fietsprojecten. Nu heb ik al veelvuldig rondgekeken en me deels laten informeren, maar het lijkt of iedereen elkaar tegenspreekt. De plaatselijke fietsboer gaf aan dat Tiagra een prima groep is en dat Sora ook uitstekend voldoet. Maar hoewel de beste man het vrij overbodig vond zoek ik eigenlijk beter materiaal, dus kijk ik uit naar 105 of Ultegra. Mede doordat ik onder andere op dit forum en andere fora las dat Tiagra niet geweldig en Sora rommel zou zijn.

Als ik me goed heb laten informeren zou ik moeten kijken naar een aluminium frame met een carbon voorvork om trillingen te absorberen. Verder dus minimaal een 105 of Ultegra groep. Volgens de standaard maatvoering zou een 56cm frame geschikt zijn voor mij, al moet ik dat sowieso nog in praktijk ondervinden. Als redelijk geoefende fietser ben van plan me redelijk fanatiek toe te leggen op de wielersport, dus een beginnersfiets die ik na een jaar kan inruilen voor het serieuse werk is eigenlijk geen optie. Ik zoek een fiets waarmee ik vooral in Nederland flink kan toeren, maar waarmee een weekendje Ardennen of Alpen/Pyrineeën ook mogelijk is.
Ik heb 750 euro te besteden, maar wil hier eventueel tot 150 euro bijleggen, dus max 900 euro (of 950 euro als het echt een superfiets is). Onder andere op de website van FietsGigant.com staan een aantal zeer aantrekkelijke opties, maar de FietsGigant ondersteunt uitgerekend Nationale Fietsprojecten niet. Ik heb al wel vernomen dat het nu een gunstige tijd is om een racefiets te kopen qua prijzen, dus hopelijk kan iemand wat adviezen geven over waar ik op moet letten bij de aankoop en waar ik eventueel goed advies en een goed betaalbare fiets kan krijgen. Ik woon in de regio Twente.
Alvast bedankt!

Geplaatst: 27 okt 2010 23:52
door wbr!!
Sora is inderdaad niet veel soeps. Persoonlijk zou ik ook niet voor Tiagra gaan. Alles daarboven voldoet denk ik wel voor de doeleinden waarvoor jij de fiets wilt gebruiken.

Ben je al eens bij een specialist in de buurt geweest? Laat je daar goed informeren en goed opmeten en hij zal je zeker in deze tijd van het jaar een aanbieding kunnen doen voor 950 E. Het is mogelijk dat je daar wel even om moet vragen.

De meeste fietsenwinkels werken wel mee aan het nationale fietsplan. Ik denk dat de meeste "discounters" geen zin hebben in de rompslomp. Bovendien is de "belasting"korting die jij op de fiets krijgt hoger dan de korting die je krijgt bij een "discounter". Je kunt btw op de site van het NFP kijken welke fietsenwinkels bij jou in de buurt meewerken aan het plan.

Geplaatst: 27 okt 2010 23:57
door regesi
Bij veel FM kun je geen uitverkoop fiets kopen via NFP, blijft er helemaal niets over van de marge. (NFP berekend nl. 15% adm.kosten)

Geplaatst: 27 okt 2010 23:59
door klimmer
Voor de alpen neem een fiets met triple. Sora is niet aan te raden voor mensen die meer dan 1000 km/jaar rijden. Tiagra kwaliteit is voor weinig geld te verbeteren. Achterderailleur is minimaal of minder. Carbon vork? Zijn er nog fietsen zonder? Gezien je plannen gebruik de maximale budgetruimte die je hebt en koop nu voor de komende 6 jaar. Er zijn veel aanbiedingen en neem de afmetingen van je hybride, als je daar lekker op zit, mee, ter vergelijking. Er zijn heel veel aanbiedingen momenteel, zoals http://www.salden.nl/default.asp?pid=53 ... catid=2916 Van die prijs kan nog heel wat af.
Sjef

Geplaatst: 28 okt 2010 00:30
door aristos
Ik zou kijken of je ergens nog een beetje budget gaat vinden. Je gaat fietsen hopelijk erg leuk vinden en dan loop je al snel tegen je limieten aan.

Geplaatst: 28 okt 2010 09:19
door klaasjenl
Hmm, dus als ik het goed begrijp kan ik binnen mijn budget een full 105 en zeker ultegra wel uit m'n hoofd zetten? Tiagra zal dan ook wel voldoen of toch liever wat meer uitgeven? Enige indicatie met welk bedrag ik tenminste rekening zou moeten houden?

Geplaatst: 28 okt 2010 09:50
door rihodi
Roseversand.de is een goed startpunt voor reele prijzen, een Pro-2000 met 105 triple kost 1050 euro je zou dus met jou budget ook in nederland wel moeten slagen, kijk de koopgids op deze site er even op na anders.

Geplaatst: 28 okt 2010 10:07
door race-niek
of een bulls met ultegra.
geen carbon voorvork maar wel 1000 euro dus dan heb je wel je groep die je graag wil.
en die voorvork kan je altijd in latere stadium upgraden eveneens de wielen.

en ik weet niet waar je in drenthe woont.
maar misschien moet je eens kijken bij vonk tweewielers in musselkanaal.
daar kan je altijd mooie dealtjes sluiten.
weet niet of je daar een fiets kan kopen via fietsplan, maar je kan altijd bellen ;)

Geplaatst: 28 okt 2010 10:08
door daniel1975
Niet elke FM doet mee met NFP toch?
Ik kon er destijds gebruik van maken, maar het was gewoon onrendabel; totaal geen korting mogelijk ivm die vervelende marge van 15% door de NFP en niet mogelijk bij elke FM.
Er schijnen ook regelingen te zijn waarbij je gewoon de verkoopbon in kunt dienen bij je werkgever, dan wordt het een ander verhaal.

Geplaatst: 28 okt 2010 10:21
door thja14
Ik kan inderdaad de bon voor een aangeschafte fiets gewoon inleveren bij mijn werkgever, die mij direct het geld (€ 750 max, maar je mag zelf bijleggen) terugbetaald en het vervolgens inhoud van mijn brutoloon. Hier heeft TS niets aan, maar ik heb het toch verteld. Waar TS misschien wel wat aan heeft; de laatste keer, dit voorjaar, heb ik een tweedehands Isaac Pascal met 105 en leuke ksyrium wielen en een heel aardige afmontage gekocht voor €900 inclusief vervangen van aandrijdlijn (ketting tandwielen en cassette) en nieuwe banden. Op de fiets was slecht 1500 km gefietst en met de vervangingen was hij voor mij echt nieuw. Wellicht dat je tweedehands iets leuks kan kopen, of werkt dat niet bij NFP?

Geplaatst: 28 okt 2010 19:07
door klaasjenl
@thja14: Via NFP kun je helaas geen tweedehands kopen. Ik krijg ook steeds meer door dat ik wellicht met mijn werkgever moet overleggen of ze niet met een ander fietsenplan in zee kunnen gaan, al zal dat lastig worden. Heb bijvoorbeelde een mailtje gestuurd naar de FietsGigant om na te vragen waarom ze wel fietsenplannen ondersteunen, behalve NFP. Kreeg daarop de volgende reactie:

"Het NFP vergoedt nooit het volledige bedrag van de fiets. Zij eisen van onsdat wij een gedeelte afstaan aan hun. Hiermee gaan wij niet akkoord endaarom doen wij geen zaken met het NFP."

Ik zou eens kunnen informeren of het voor mij wellicht mogelijk is om een fiets aan te schaffen en dan de bon bij mijn werkgever in te leveren, hoewel ik daar een hard hoofd in heb. Misschien toch maar kijken naar een tweedehands zonder het geouwehoer met NFP. Per saldo lijk ik dan een stuk voordeliger uit te zijn, aangezien ik veel meer opties heb en bovendien nog wat kan afdingen bij de fietsenboer. Enige nadeel is dat ik de fiets dan in 1 keer dien te betalen.

Geplaatst: 29 okt 2010 00:01
door alliance_0
Ik heb een paar weken terug bij mijn FM een 2e hands racefiets gekocht via NFP. Geen enkel probleem.