Pagina 1 van 2

Tik gelijk aan pedaalslag bij zittend fietsen

Geplaatst: 27 okt 2010 12:53
door henkiepenk
Inmiddels al heel wat gelezen hierover, maar omdat ik geen oud topic naar boven wil halen even een nieuw onderwerp.

Wanneer ik zittend fiets hoor ik een tik, elke keer als de linker crank de onderste framebuis passeert. Wanneer ik ga staan hoor ik de tik niet, zodra ik zit weer wél. Wanneer ik mijn benen stil houd hoor ik de tik ook niet, maar dat kan ook komen door het geruis dat de vrijloop dan produceert.

Wat is er al bekeken?
- Crankstel losgehaald (Chorus UT 11s 2010), lagers gecheckt en met vet teruggestoken.
- Lagerschalen losgehaald en met vet teruggestoken.
- Andere pedalen geprobeerd.
- Zadelpen losgehaald (carbon pen in aluminium frame) en met carbonpasta teruggestoken, later nog eens wat vaster gedraaid.
- Zadelpen hoofd losgehaald (aluminium in aluminium) met vet teruggestoken.

De fietsenmaker heeft de snelspanners, crankstel, pedalen, zadelpen nog eens gecheckt.
Tot nu toe zonder resultaat. Mijn aanname op dit moment is dat ik toch bij zadelpen / zadel moet zoeken, want bij staand fietsen hoor ik niets.
Enige tips?

--edit: de fiets betreft een Cervelo S1 uit 2010 met SPD pedalen en Chorus crank/versnellingen--

Geplaatst: 27 okt 2010 12:58
door thja14
Kan alleen maar zeggen wat het bij mij was, na precies dezelfde wissel acties. Uiteindelijk bleek de zadelpen erg ver in het frame te steken, waardoor hij bij zitten trappen net de binnen kant van de stande buis aantikte. Oplossing was een stukje eraf zagen en geen probleem meer. (en weer een paar gram gewonnen ;)

Geplaatst: 27 okt 2010 12:59
door havana
Je bent op de goede weg, maar moet denk ik nog eventjes doorzoeken. Dus: nog meer onderdelen vervangen en kijken wat het effect is.

Bij een zadelpen kun je het niet 100% uitsluiten door te gaan staan omdat de belasting dan ook anders is.

Geplaatst: 27 okt 2010 13:31
door kees0251
Pedalen/schoenplaatjes al eens kritisch bekeken?

Geplaatst: 27 okt 2010 13:33
door henkiepenk
thja14 schreef:Kan alleen maar zeggen wat het bij mij was, na precies dezelfde wissel acties. Uiteindelijk bleek de zadelpen erg ver in het frame te steken, waardoor hij bij zitten trappen net de binnen kant van de stande buis aantikte. Oplossing was een stukje eraf zagen en geen probleem meer. (en weer een paar gram gewonnen ;)

Heb het vergeten te vermelden, de fietsenmaker adviseerde juist een langere zadelpen te steken, omdat er bij flink wringen inderdaad speling te bemerken was. Inmiddels zit de langere variant er dus in en steekt de zadelpen zo'n 12 cm in het frame.
havana schreef:Je bent op de goede weg, maar moet denk ik nog eventjes doorzoeken. Dus: nog meer onderdelen vervangen en kijken wat het effect is. Bij een zadelpen kun je het niet 100% uitsluiten door te gaan staan omdat de belasting dan ook anders is.
Tja, begin maar eens met een ander zadel en hopelijk heeft de fietsenmaker wat spullen die ik mag testen zodat ik niet alles nieuw hoef te kopen...
Je laatste zin heeft denk ik een kern van waarheid, ik hoop het eerlijk gezegd niet want dan moet ik nóg meer gaan zoeken / testen!
kees0251 schreef:Pedalen/schoenplaatjes al eens kritisch bekeken?
Ik heb simpele SPD op de fiets zitten, en ik vermoed dat de schoenplaatjes weinig invloed hebben. Wél heb ik eens met mijn mountainbikeschoenen gefietst -> zelfde resultaat. Zelfs wanneer ik op klompen even een testritje doe hoor ik de tik.
Ook heb ik de mountainbikepedaaltjes eens over gezet, maar toegegeven: ik weet niet of dit een eerlijke test was omdat deze verre van nieuw / proper zijn.

Geplaatst: 27 okt 2010 19:25
door campasuper
Bij mij is een carbon zadelpen gescheurd door te strak aandraaien.
Als je dan op het zadel gaat zitten krijg je een regelmatige tik, vooral op iets hobbelige weg.
Nu rijd ik met een alu pen en geen probleem meer.
Dat was overigens de laatste carbon pen voor mij ...

Geplaatst: 27 okt 2010 20:36
door spiritwetteren
campa=super schreef:Bij mij is een carbon zadelpen gescheurd door te strak aandraaien.
Als je dan op het zadel gaat zitten krijg je een regelmatige tik, vooral op iets hobbelige weg.
Nu rijd ik met een alu pen en geen probleem meer.
Dat was overigens de laatste carbon pen voor mij ...


Ik ben eens vertrokken met een pulleke olie om alles te smeren wat kon gesmeerd worden en niets hielp. Pedalen zelfs vervangen en andere schoenen.Tot ik op een brug reed en mij rechtstelde. Getik weg. Zitten terug getik. Was inderdaad het zadel.
Ik denk dat daar het probleem zit.

Geplaatst: 27 okt 2010 21:23
door henkiepenk
campa=super schreef:Bij mij is een carbon zadelpen gescheurd door te strak aandraaien.
Als je dan op het zadel gaat zitten krijg je een regelmatige tik, vooral op iets hobbelige weg.
Nu rijd ik met een alu pen en geen probleem meer.
Dat was overigens de laatste carbon pen voor mij ...

Ik denk dat dat hier niet het geval is, daar ik juist een langere zadelpen gestoken heb (wel weer carbon, aluminium was niet leverbaar op korte termijn en bij Cervelo zit je vast aan die aero-druppelvorm).

SpiritWetteren schreef:Ik ben eens vertrokken met een pulleke olie om alles te smeren wat kon gesmeerd worden en niets hielp. Pedalen zelfs vervangen en andere schoenen.Tot ik op een brug reed en mij rechtstelde. Getik weg. Zitten terug getik. Was inderdaad het zadel. Ik denk dat daar het probleem zit.
Ga er morgen mee aan de slag.

Heren, bedankt voor het meedenken!

Geplaatst: 27 okt 2010 22:22
door kauwvot
Het gaat je niet helpen, heb praktisch dezelfde fiets/groep, 99% stil, bij mij tikt alleen soms de alu bidonhouders op alu frame, bij jouw n.v.t. Vermoed idd sterk zadel. Wel is stuur, stem, zadel en zadelpen slechts op 4Nm vastgedraaid, geeft nog geen krim na 2900km/4mnd.

Geplaatst: 29 okt 2010 13:16
door henkiepenk
Gisteren getest met een 'leenzadel' van de fietsenmaker. Helaas geen succes, ook de kop van de zadelpen nog eens omgedraaid, zodat je meer in de tijdrithouding komt te zitten maar dit is ook niet de oplossing. Wat wél opviel is dat het tikken minder / minder regelmatig is wanneer ik maximaal naar voren op het zadel zit. Schuif ik naar achteren dan is het echt bij elke trap.
Ook moet ik de klem rond de zadelpen fors aandraaien om speling (tussen pen en frame) helemaal weg te krijgen, terwijl ik ook carbonpasta gebruik.

Ga zo het zadel eens retourneren en vragen of ik pedaaltjes mee kan krijgen om te testen...

Geplaatst: 29 okt 2010 14:13
door campasuper
Een pen met te kleine diameter in een zitbuis met te grote diameter kan ervoor zorgen dat de onderkant van je pen tegen de zitbuis gaat tikken.
Ook kan een carbon pen hierdoor gaan scheuren, vooral bij (te) strak aandraaien.

Geplaatst: 29 okt 2010 14:18
door henkiepenk
Ja, die gedacht had ik ook maar het vreemde is dat beide spullen van Cervelo zijn. De fiets is aerodynamisch vormgegeven, zo'n druppelvorm. Er zijn niet verschillende diameters te bestellen, enige optie is dan siliconenkit?