Pagina 1 van 1

te snel in vorm

Geplaatst: 18 mar 2013 15:47
door mstuifbergen
Goedendag,

Ik heb even een vraagje mbt het opbouwen van mijn trainingsschema. Eigenlijk beter gezegd het ontbreken van een trainingsschema.

Gedurende de winter ben ik zeer actief geweest waarbij ik 2 x per week op de baan heb gereden ( 1 x een uurtje en 1 x 2 uur). Beide vrij intensief iig D2 en hoger. Op vrijdag een uurtje op de Tacx (D1) en in het weekend veelal 3 uur op de mtb (D2 en hoger).

De laatste 3 weken ben ik weer de weg op gegaan en 2 x een trainingskoers gereden en 1 x een wedstrijd. Vooral afgelopen zaterdag merkte ik dat ik goed in vorm was en ben daarbij eigenlijk wat te diep gegaan dan ik me had voorgenomen. Maar ja, ga je maar eens laten zakken als je met 3 man vooruit bent en goed kunt meekomen en je zit in het laatste deel van de koers....

Het is natuurlijk hartstikke mooi dat de vorm er zo langzamerhand weer aardig aan zit te komen maar gevoelsmatig gaat het iets te snel. Ik ben bang voor een piekperiode de komende 1,5 maand en daarna verval.

Nu vraag ik me af hoe ik dit het beste kan remmen. Is dit een kwestie van rust inbouwen en terugvallen op D1 trainingen de komende weken? Of op dezelfde voet verder maar de intensiteit niet meer (of langzaam) opvoeren. Is een piekperiode een omkeer proces of kan ik het vertragend opbouwen vanaf nu?

Ik ben erg benieuwd naar de reacties.

Re: te snel in vorm

Geplaatst: 18 mar 2013 15:49
door elefantino
Als ik het goed begrijp heb je de hele winter vrijwel geen D1 gedaan?

Re: te snel in vorm

Geplaatst: 18 mar 2013 16:36
door mstuifbergen
Nu ik het teruglees moet ik me wel iets nuanceren. De 3 uurs ritten op de MTB lag de verhouding op: 2 uur D1, 45 min D2 en 15 min daarboven. Ook de baantraining was uiteraard niet continu D2 en hoger maar het is nou eenmaal lastig op de baan om in D1 rijden ;-)

Re: te snel in vorm

Geplaatst: 18 mar 2013 20:41
door dwangarbeider2
Ik zou proberen om zeker voldoende rust te nemen zodat je niet al te veel vermoeidheid opbouwt. Zo te horen rij je een koers per week, dat is al een zeer intensieve training. Daarbuiten zou ik vooral de nadruk leggen op duurtraining in al zijn vormen (dus niet enkel D1).
Ik denk dat het belangrijkste om geen terugval te krijgen is dat je je frisheid bewaart : Veel afwisseling in de trainingen, op tijd en stond recuperatie, niet te veel wedstrijden rijden, niet overdrijven met de ene of de andere trainingsvorm.

Re: te snel in vorm

Geplaatst: 18 mar 2013 21:19
door bve
Iemand moet winnen in april. Piek de komende 6 weken is niet verkeerd toch?
Tenzij je doelen in Mei liggen maar zelfs dan...
De meeste jongens die in april meedoen voor de knikkers doen dat het hele jaar wel.

Re: te snel in vorm

Geplaatst: 18 mar 2013 21:36
door japiecarbon
Idd, ik zie ook het probleem niet. Probeer niet te veel naar de profs te kijken.

Re: te snel in vorm

Geplaatst: 18 mar 2013 22:43
door amro
Vat het niet verkeerd op, maar als je een week geleden 36ste word in de Waarderpolder (op 1 ronde van het peloton), van de 40 finishers en 44 deelnemers (http://www.mylaps.com/results/showrun.jsp?id=2584008" onclick="window.open(this.href);return false;), zou ik me niet druk maken over te vroeg in vorm zijn. Dan heb je nog ruimte zat voor verbetering.

Maar ken natuurlijk niet het verhaal van de koers, misschien reed je de straatstenen er wel uit en komt dit door een lekke band ofzo.

Re: te snel in vorm

Geplaatst: 08 mei 2013 22:42
door Beonerider
Scherp staan is een ruim begrip in hoever denk je dat je scherp staat. Staan de aderen op je benen en is je vetpercentage zo rond de 6 procent dan sta verdomd scherp ja. Maar anders zou ik mij niet te druk maken. En een keer een dag minder of een dag rust zou dan niet helemaal zo erg zijn. Maar anders kan je best een lange tijd scherp staan of een goede vorm hebben. Als je gewoon jezelf goed in de gaten houd met betrekking tot rust en goede voeding kan je lang je topvorm vast houden.