Pagina 1 van 6

Commerciele toertochten

Geplaatst: 16 mei 2013 23:23
door nietszonderfiets
Steeds vaker worden commerciële toertochten georganiseerd door evenementbureaus of bedrijven in plaats van een lokale fietsclub. Ik twijfel sterk over het nut van deze commerciële toertochten. Bijvoorbeeld de Tour du Jour tochten , van dat TV programma van Wilfried Gene en die kale schreeuwende gemankeerde ex-wielrenner, van wie mij de naam ontschoten is maar hij haalde vroeger de bidons voor Jean-Paul van Poppel.
Deelname aan de Tour du Jour tochten kost 3 tientjes, ze organiseren toertochten in het Rijk van Nijmegen en op de Utrechtse Heuvelrug. Rond om Nijmegen worden elkaar door verschillende toerclubs een stuk of 5 tochten georganiseerd, en als je op de Heuvelrug wilt fietsen dan kun je dat meerdere keren per jaar doen bij DTC Driebergen. Toertochten van toerclubs zijn een stuk goedkoper, en je spekt daarmee de kas van een club. De commerciele tochten zijn duur, en het geld blijft aan de strijkstok van bedrijven hangen. Wat is het nut van die commerciele tochten???. Het enige verschil is dat vaak een zak met reclame-meuk meekrijgt.
Ik denk dat die commerciele tochten een leuk marketing vehikel zijn maar dat het uiteindelijk ten koste gaat van de toerclubs

Re: Commerciele toertochten

Geplaatst: 16 mei 2013 23:31
door knutmo
Nut?

Re: Commerciele toertochten

Geplaatst: 16 mei 2013 23:49
door magoo
Het nut van die tochten is m.i. vrij simpel: reclame maken en winst maken. Fietsen is toch best populair en die commerciële organisaties hebben veel meer (financiële) mogelijkheden om reclame te maken voor hun tochten en zo een flink publiek te trekken.
Ik ben het met je eens dat die tochten ten koste gaan van de plaatselijke tourclubs, al is het alleen maar omdat zij wellicht problemen gaan krijgen meter verkrijgen van een vergunning voor hun tocht. Aan mij zijn die commerciële tochten niet besteed. Tenminste toch niet in Nederland. Ik betaal geen drie tientjes om vlak te mogen fietsen. Maar ook ten aanzien van tochten in bijvoorbeeld de Ardennen ben ik kritisch. Ik denk dat het prima mogelijk is voor tien à vijftien euro een toertocht te organiseren, zoals bijvoorbeeld Golazo doet.

Re: Commerciele toertochten

Geplaatst: 17 mei 2013 06:43
door rob74
Ik denk juist dat grote commerciele tochten positief uitpakken voor kleine wielerclubs.

Niet direct maar meer indirect. Mensen die al een tijdje wielrennen, doen niet zo snel meer meer met de grote commercie tochten. Die hebben de kleinschalige tochten al lang ontdekt. Een newbee wielrenner komt juist op de grote commercie tochten af omdat die nu eenmaal beter reclame kunnen maken. Hij/Zij is ook nog niet bewust dat er iets anders bestaat. Maar al doende leert de newbee wel. Na 2 keer een gold race gedaan te hebben ontdekken ook de newbees dat er een tweede wereld bestaat. De wereld van kleine tochten bij gezellige verenigingen.

Re: Commerciele toertochten

Geplaatst: 17 mei 2013 07:01
door havana
Tochten van Galazo zijn helemaal niet duur (13 euro) en zijn heel goed georganiseerd. Bijvoorbeeld de Waalse Pijl, Tilff B Tilff en de Philip Gilbert.

Re: Commerciele toertochten

Geplaatst: 17 mei 2013 08:13
door spook
Galazo doet het perfect en laat inderdaad zien dat je voor een sympathieke prijs een hele sympathieke en goed verzorgde tocht kunt rijden.

Ik verwacht dat die grote tochten in Nederland een modegril zijn. Zodra het commercieel niet interessant meer is, of teveel moeite kost om te organiseren (vergunningen, weerstand omwonenden, te groot aanbod) verdwijnen die tochten wel weer. Dus als je het niet eens bent met 'het nut' van dergelijke tochten, gewoon wegblijven.

Re: Commerciele toertochten

Geplaatst: 17 mei 2013 10:11
door uninvitedguest
Ook ik ben erg te spreken over de tochten van Golazo. Goede prijs/kwaliteitverhouding.

Toch is dit bij uitstek een club die een steeds grotere vinger in de pap heeft bij het organiseren van sportevenementen. Een commerciële club pur sang dus.

Neemt niet weg dat ik hun tochten graag fiets, in tegenstelling tot tochten in NL die steeds absurdere prijzen vragen. 40 euro voor een daggie fietsen, no way.

Re: Commerciele toertochten

Geplaatst: 17 mei 2013 10:33
door Herman_N
Ik ben zelf al jaren afgeknapt op tochten als de Amstel Gold Race of Limburgs Mooiste waar allerlei dikbuikige, wijdbeens rijdende caféfietsers zich in een lelijk, voor de gelegenheid gedrukt shirt, hijsen om deel te nemen aan het jaarlijkse sportieve uitje van de plaatselijke kroeg. Natuurlijk hoort daarbij ook popi Jopie gedrag bij de fotograaf om het thuisfront vooral maar te laten zien dat ze een wereldprestatie hebben geleverd. Maar goed, zolang deze mensen bereid zijn om daar 4 tientjes voor neer te leggen en op een wachtlijst willen staan voor de loting is er blijkbaar behoefte aan. Prima toch, ieder zijn eigen lol.

Ikzelf heb dit jaar meegedaan aan De Alternatieve Toertocht op dezelfde dag als de AGR toertocht (de naam is niet toevallig gekozen). 500 deelnemers, allemaal 'echte' fietsers, want het klootjesvolk kent deze tocht natuurlijk niet. Een mooi zwaar Ardennenparcours, inschrijven op de dag zelf (14 euro), geen wachtrijen bij de bevoorrading, goede bewegwijzering. Tja, wat wil je nog meer? Enig nadeel, niemand kent die tocht dus je kunt er als huis tuin en keuken fietser natuurlijk niet mee thuis komen. Houden zo, zou ik zeggen.

En zoals door anderen al eerder gezegd, de tochten van Golazo zijn echt super. De afgelopen weken heb ik de Gilbert en Waalse Pijl gereden. De bevoorrading is echt genant zoveel als je kunt nemen. Alsof er geen hongersnood in de wereld is. En dat voor een zeer vriendelijke prijs.

Re: Commerciele toertochten

Geplaatst: 17 mei 2013 10:39
door amclassic-fan
Ik vind €14 toch echt niet goedkoop, minder absurd duur is meer de categorie waar 't in valt bij mij.

Sinds de introductie van de Garmin's rij ik nog maar weinig toertochten, ik kan zelf (al dan niet met wat hulp van andere) ook altijd wel ergens een mooi rondje uitzetten. Dan heb ik geen last van groepen toerfietsers die zich niet weten te gedragen en onhandige routes (over smalle fietspaden bijv).

Re: Commerciele toertochten

Geplaatst: 17 mei 2013 11:33
door tnieuw
Ik zie daar ook het nut niet van in. Het woord "commercieel" zegt het al want daar zit een verdien model achter. Voor mij de reden om bv niet meer aan de AGR mee te doen voor een belachelijke hoge prijs van 40 euro.
Ik rij liever tochten bij de wat kleinere fietsclubs zoals DTC waar je voor een schappelijke prijs prima tochten kan maken. Alle tochten duurder dan 20 euro mijd ik zo wie zo al

Re: Commerciele toertochten

Geplaatst: 17 mei 2013 12:11
door gringo
Wat steigeren wielertoeristen toch om commerciele tochten. Wat maakt het toch uit als een organisatie 40 euro vraagt voor deelname aan een rondje dat je op een andere dag voor 5 euro kunt rijden. Waarom moet je daar toch wakker van liggen.

Denk dat er onder jullie ook mensen zijn die een commercieel beroep hebben en dus geld willen verdienen aan aanderen.

Als je geen 40 euro voor een rondje Utrechtse heuvelrug wilt betalen, dan vooral niet gaan.

Maar 100 euro voor de ORM dat betalen we natuurlijk graag, heb je bij elk van de 4 afslagen een politie agent om het verkeer te regelen.

En nee, ik betaal geen 40 euro voor een tochtje n NL, en Ja heb al wel een paar keer die 100 euro voor de ORM betaald.

Als het je het geld waard is, moet je het dus gewoon doen. En anders vooral niet gaan. Maar om daar op wielerfora over te blijven zeuren dat begrijp ik niet, geniet toch van het leven. Ga lekker buiten fietsen in de regen en klaag daar dan over.

Re: Commerciele toertochten

Geplaatst: 17 mei 2013 13:23
door loos
Ik ben ook een groot fan van Golazo (geen Galazo), rijd komende zondag Tilff-Bastogne-Tilff.
Perfect georganiseerd, en een goede sfeer.
Meer betalen hoeft niet, alhoewel het me ook niet echt interesseert.