Pagina 1 van 1

[racefiets] Beide shifters doen het niet meer

Geplaatst: 27 aug 2013 10:12
door Mikey11
Hallo Allemaal,

Ik heb gister een racefiets gekocht waarvan ik wist dat er het e.e.a. aan moet gebeuren.

Nu kwam ik erachter dat beide shifters het niet doen. Ik heb er al even na gekeken, maar kan de oorzaak niet vinden.

De linkershifter van de voor derrieur doet het soms. Als ik de onderste shifter een klein beetje naar boven druk, pakt hij hem soms wel, en soms niet. De bovenste shifter pakt hem ook soms. Als ik 5 seconden wacht lijkt het wel alsof de veer weer herpakt is, en dan kan ik weer shiften.

De rechter doet helemaal niks. Er zit een heel klein beetje spanning op, en kan hem als het ware vrij naar links bewegen (met een heel klein beetje spanning).. Kabel zit er goed in, en op de kabel staat ook wel spanning.

De fiets heeft een paar jaar stil gestaan. Kan dit de oorzaak zijn? Moet er kruipolie in, of ligt de oorzaak dieper. Het zijn overigens SLX shifters. De fiets is verder ultegra en 105 afgemonteerd.

Vgr

Re: [racefiets] Beide shifters doen het niet meer

Geplaatst: 27 aug 2013 10:24
door Zorro
Interresante combinatie van MTB SLX Shifters en Ultegra/105 ;)

Wat ligt verder precies op? Triple/Dual Crank?

Maar goed. Ik weet niet of je een standaard hebt want dat is wel zo gemakkelijk.

Ik zou eerst eens even kijken of en wat er gebeurd als je met je vingers aan de versnellingskabels trekt. Werkt dat wel dan weet je dat het probleem dus in je shifters zit. Werkt ook het trekken aan die kabels niet dan zul je het probleem in de kabels en derries moeten zoeken. Wellicht staan de H-L schroeven compleet verkeerd.

De rechter shifter doet helemaal niets zeg je met een heel klein beetje spanning.

Zoals gezegd trek eerst aan de kabels en kijk wat gebeurd.

Moeilijk precies te zeggen wat er aan de hand is en je zult moeten elimineren.

Re: [racefiets] Beide shifters doen het niet meer

Geplaatst: 27 aug 2013 14:31
door sonicboy
Zijn het geen RSX shifters die je bedoelt? Indien ja, oudere shifters van shimano hebben neiging om heel wat stof/vuil te vergaren binnen mechanisme waardoor er niets gebeurt indien je schakelt. Oplossing: veelvuldig met wd-40 spuiten in elke opening zodat dit eruit is (wel opletten dat nergens op kunstof terecht komt want maakt vlekken).

Nu, dit geldt natuurlijk enkel indien het die shifters zijn die ik bedoel, indien dit idd MTB shifters zijn onthoud ik me van raad:-)

Re: [racefiets] Beide shifters doen het niet meer

Geplaatst: 28 aug 2013 15:26
door bandiet
zorroi schreef: Zoals gezegd trek eerst aan de kabels en kijk wat gebeurd.
+1

Re: [racefiets] Beide shifters doen het niet meer

Geplaatst: 28 aug 2013 18:35
door papsnoetn01
Als je de door de vorige respondenten gegeven adviezen hebt opgevolgd en vervolgens bij de shifters uitkomt, en het zijn bijgeval de door @sonicboy genoemde RSX-shifters, dan heb je waarschijnlijk te maken met verdroogd vet hierin. Als je deze niet kunt reanimeren door er WD40 of remreiniger in te spuiten: je kunt ze redelijk eenvoudig uit elkaar nemen als je even de moeite neemt om van een schroevendraaier een hulpgereedschap te maken voor het demonteren van de kroonmoer. Het oude vet is redelijk hardnekkig en ik heb toentertijd bij mijn exemplaren olie gebruikt voor het mechanisme, dat blijft ook bij lage temperaturen goed functioneren.
Het zijn dan misschien wel gedateerde exemplaren, maar ik heb de indruk dat ze kwalitatief zeker niet onderdoen voor de daaropvolgende generaties Shimano-shifters.

Re: [racefiets] Beide shifters doen het niet meer

Geplaatst: 02 sep 2013 19:11
door Rey953
Ik zou kiezen voor remreiniger of ontvetter. Na een halve bus van het spul en flink wat 'geklik' kwamen mijn Shimano 600 shifters wonder boven wonder weer tot leven. Dit werkt overigens niet altijd. Na het schoonmaken wel weer invetten (nadat alles opgedroogd is natuurlijk).