Pagina 1 van 1

Tikkend geluid mavic cosmic carbon sl

Geplaatst: 20 sep 2010 12:41
door viperman
Sinds enkel weken heb ik regelmatig (niet constant) een licht tikkend geluid in mijn cosmic achterwiel. Het komt niet van de spaken en ventiel. Er staat geen enkel spaak los of gedraaid en rond het ventiel heb ik een beetje tape gedraaid.
Ik dacht eerst dat het van de lagers kwam, maar er zat niet echt speling op de as.
Ik heb ze heel licht bijgesteld dmv het bijgeleverde tooltje en het geluid bleek in het begin verdwenen te zijn maar na een ritje was het er weer.
Volgens mijn fietsenmaker komt het van de body. Het zijn wieltjes van begin 2009. Ik heb ze in het voorjaar 2dehands gekocht van de erste eigenaar.

Heeft hier iemand hier iets gelijkaardigs voor/voorgehad metdezelfde wielset?
Oplossing? Raad? Alvast bedankt.

Geplaatst: 20 sep 2010 15:04
door marsman
Ik zou de wielen gewoon een keer laten checken door je FM. Effe de lagers een keer laten smeren e.d.. Dan kan hij gelijk ook even kijken naar de body. Je kunt hier echt heel veel redenen voor verzinnen

Geplaatst: 20 sep 2010 15:21
door rbr
Bij mij hetzelfde probleem. Tikt niet bij vrijdraaien op standaard, wel bij fietsen. Er stonden een aantal spaken gedraaid. Recht gezet en probleem was weg. Kwam terug doordat spaak wederom draaide.

Wiel gericht dit weekend en een spaak die niet op spanning stond op spanning gebracht. Nog niet op gereden

Geplaatst: 20 sep 2010 16:34
door viperman
Ze gaan deze winter zowiezo binnen om te laten checken door de fietsenmaker.
De spaken zijn het zeker en vast niet, want die heb ik nagekeken en er staat geen enkele spaak los en ook niet gedraaid. Gewoon op de standaard hoor je ook niets en ook niet tijdens het freewielen.
De laatste keer dat ik er mee reed, had ik vooraf de achterpatten langs de binnenkant een beetje ingevet en leek het getik verdwenen. Na een tweetal uren fietsen, was het er echter weer.
Volgens mijn fietsenmaker is het de body. (Hij heeft het ook gehoord tijdens een gezamenlijke fietsrit.) Hij zegt ook dat het niet echt kwaad kan, maar ikzelf vind het vreselijk irritant, zeker als je in groep fietst. Als ik hem mag geloven zijn er redelijk wat klachten over de body"s van mavic. Na amper 5000 km zou dat eigenlijk toch niet mogen.

Geplaatst: 20 sep 2010 16:37
door viperman
@ rbr

Gaat het bij jou ook over de cosmics?

Geplaatst: 20 sep 2010 21:22
door rbr
viperman schreef:@ rbr

Gaat het bij jou ook over de cosmics?


Yep. Cosmic Carbon SL van het jaar 2009. De body heeft niet meer dan 2500 kg gelopen.

Geplaatst: 21 sep 2010 09:43
door viperman
rbr schreef:[
Yep. Cosmic Carbon SL van het jaar 2009. De body heeft niet meer dan 2500 kg gelopen.


Ik heb ze gisterenavond terug gemonteerd. Een drupje teflon op de spaken gedaan, de achterpatten ingevet, de snelspanner goed vastgezet... Morgen een mooi ritje fietsen en zien wat het geeft... Hopelijk is het hiermee opgelost en anders moet de FM de body en lagers maar eens goed checken/evt. vervangen.

Met dat gewicht kun je natuurlijk niet anders dan een "getik" hebben hé.
Effe serieus nu: da's nog minder km dan de mijne.

Geplaatst: 23 sep 2010 10:01
door viperman
Gisteren ritje gedaan en getik is nog steeds aanwezig.
Het zal dus waarschijnlijk wel body en/of lagers zijn.
IK ga mijn wiel bij de FM eens tegoei laten checken en lagers/body wanneer nodig, laten vervangen. Hopelijk is het euvel hiermee opgelost, want ik word stilaan gek van dat tikkend/kloppend geluidje..

Geplaatst: 28 sep 2010 00:59
door etiennef
Wellicht wat late reactie, maar ik had hetzelfde probleem met mijn Aksium achterwiel. Dit na een kort "uitstapje" waarbij ik de bocht niet haalde..

Na eerst de spaken te hebben laten stellen, bleek het probleem toch nog altijd te bestaan.

Bij terugkomst bij de FM heeft men naar de importeur van Mavic gebeld, die gaven aan waarschijnlijk de center (zo noemde men het punt op de velg) bewoog. Dit schijnt het bevestigingspunt te zijn waar de velg aan elkaar gemaakt is, bij Aksium is dit precies tegenover het ventielpunt. (dus onder je velglint)

Advies was om met een stomp voorwerp en een hamer een tikje op deze plek te geven zodat de center van spanning gehaald zou worden, dit heeft echter geen resultaat gehad.

Bij thuiskomst zelf ook nog een keer geprobeerd, maar ook nu zonder resultaat. Aangezien ik toch de band weer om de velg heen had zitten, heb ik even geprobeerd om het "geluid" op te wekken door het punt waar de center zou zitten te belasten door hard op de veld te drukken met het ventielpunt dus onder mijn handen.. et voila.. inderdaad, ook nu weer het geluid. Voor mij de bevestiging dat het hier dus wel aan moet liggen.

Aangezien de Aksiums het verder niet waard zijn om te laten repareren, ben ik nu op zoek naar een ander setje. Wellicht dat het toch handig is om jou Cosmics naar Mavic te laten sturen, die checken en stellen hem dan opnieuw.

Wellicht dat je iets aan deze info hebt.

Succes!

Geplaatst: 28 sep 2010 11:57
door viperman
Bedankt voor de reactie, maar het getik komt bij mij niet uit de velgrand. Ik heb met mijn cosmics ook geen schuiver of val gemaakt. Wielen zelf lopen kaarsrecht.
Mijn wiel gaat een dezer weken binnen bij een officiele mavic dealer. Een van hun mensen is nogal een specialist wat betreft de cosmics. Ik heb het er al even over gehad en meer dan waarschijnlijk zijn de lagers aan vervanging toe. Hij vertelde mij ook dat als het ter hoogte van de body is, het zo goed als zeker de dichtingsring "achter" de body is, die moet vervangen worden.
Ik denk dat ik dat ook gelijk ga laten doen.
Heeft hier iemand een idee wat nieuwe lagers kosten?

Geplaatst: 30 sep 2010 02:19
door jsparie
Nieuwe lagers met de juiste specificaties kosten maar een paar euro. Maar als ze van een fietsspecialist komen kan het zomaar een paar tientjes worden. En dan moet je ze er nog laten in zetten.

Een nieuwe body kost iets van Eur 45 en is ook heel makkelijk zelf te vervangen.

Geplaatst: 30 sep 2010 09:50
door viperman
Thnx voor de info.