Pagina 1 van 2
Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 31 jan 2014 10:57
door ThibautD
Goeiemorgen allen,
Om de winter wat te overbruggen ben ik enkele weken geleden begonnen met lopen.
Ik probeer dit de dinsdag- en donderdagavond te doen in combinatie met een fietstocht op zaterdag of zondag. Ik heb de looptrainingen gekozen omdat ik toch liever buiten ben dan binnen op de rollen.
De looptrainingen zijn voorlopig een 20 min. aan een gemiddelde hartslag van 160.
De fietstraining is een goeie 2u30 a 3u aan een gemiddelde van 145 à 150. Het kan ook een MTB tocht zijn waardoor de gemiddelde HS dan wel wat hoger ligt.
Nu merk ik dat ik bij het lopen niet echt vooruitgang boek, ofwel moet ik wat meer geduld hebben.
Ik loop een 20-tal minuten en zie dat ik bij een HS van 160 slechts aan 9.5 a 10 km/u loop.
Is de hartslag te hoog of moet ik durven langer lopen?
Bij het fietsen rij ik met gemak een 65 km en ben ik ook van plan om dit stelselmatig op te bouwen door wekelijks een 5km extra te doen.
Iemand die zijn/haar ervaringen kan delen en eventueel zeggen wat ik fout doe? Of wat ik beter anders kan doen?
Re: Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 31 jan 2014 11:04
door sloeren
Wat is je doel als het om hardlopen gaat?
Re: Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 31 jan 2014 11:40
door TumTumTum
Om de winter wat te overbruggen ben ik enkele weken geleden begonnen met lopen.
Voor een beginner is een gemiddelde van 9.5-10 km/uur namelijk helemaal niet zo slecht hoor. Het is misschien een beetje frustrerend langzaam als je een racefiets gewend bent.
Verbeteringen in snelheid (is dat je doel?) met hardlopen gaan voor zover ik heb begrepen heel langzaam. Het is makkelijker om de lengte van de training uit te breiden zodat je steeds langer kunt blijven lopen dan de snelheid waarmee je dit doet. Het is natuurlijk aan jou maar als je hardlopen doet om de winterconditie op peil te houden zou ik me helemaal niet storen aan snelheden.
Re: Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 31 jan 2014 11:53
door ThibautD
Hmm, nu ik mijn post herlees staat er inderdaad niet echt een vraag in.
Mijn doel is eigenlijk een verbetering van mijn algemene conditie.
DIt komt zowel het lopen als het fietsen ten goede?
Ik heb wat schrik om zomaar de lengte op te drijven, maar als ik dit per 5 min doe kan dit niet veel kwaad zeker?
Bijvoorbeeld de dinsdag een loop van 25min en dan de donderdag terug 20, de week erna 30 en 25 en zo opbouwen?
Re: Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 31 jan 2014 12:24
door sloeren
Als ik mij goed herinner moet je onder de 10% aan inspanningstoename blijven. (bij 3 loopjes per week) Hierbij is harder lopen het gevaarlijkst voor blessures. Je moet er op letten snelheid vooral uit stapfrequentie haalt. Het verlengen van de pas is erg risicovol.
Dus als je nu op 20 minuten zit, volgende week 2 erbij.
Als je - als je echt een stukje kunt lopen en je gaat vervelen - je snelheid wat verhogen door intervalletjes. Bij je huidige loopjeslengte raad ik dit af, je pezen en gewrichten zijn nog niet sterk genoeg.
Hardlopen komt je fietsprestaties niet of onmeetbaar weinig ten goede.
Re: Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 31 jan 2014 12:26
door sloeren
Wel is het zo dat je rompstabiliteit toeneemt door hardlopen
Re: Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 31 jan 2014 12:29
door Ro_Mo
Het zijn twee separate dingen:
Duur van je loop, kan je zien als de duurtrainingen op de fiets, daardoor kan je het langer volhouden. Langzaamaan de tijd uitbreiden. Steeds een paar minuten meer op het tempo wat zelf nog iets lager zal liggen dan je huidige tempo(wanneer dit reeds maximaal is)
Tweede deel is je snelheid verhogen, dat kan door interval trainingen, lekker rustig warm lopen en dan daarna een aantal keer een korte afstand harder lopen , daarna stuks rustig ( wandelen mag) dit een aantal keer herhalen dan rustig uitlopen .
Beide trainingen lekker wisselen met elkaar en luisteren naar je lichaam, niet te snel te veel willen.
Robert
Re: Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 31 jan 2014 13:13
door profoundo
Ik ben zelf in training voor een Marathon. Intervaltraining heeft bij mij geen prioriteit , dat is om je snelheid te verhogen idd. 800 mtrs lopen en dan 1 of 2 minuten rustig schijnt daar goed voor te zijn .
Voor langere afstanden geldt dat de afstanden die je loopt ongeveer met 10% per week mag verhogen.
De hartslag bij hardlopen ligt hoger dan bij fietsen bij een inspanning die voor je gevoel wellicht niet eens zo veel verschillend lijkt. Een loop van 20 km voelt voor mij conditioneel hetzelfde aan als gemiddelde solorit van een km of 80 a 100. Varieer in je training loop niet altijd dezelfde rondjes en dezelfde afstanden op dezelfde snelheid, werk met kortere loopjes toe naar een lange loop. Dus 2 keer een 25 minuten bijvoorbeeld en dan op zaterdagmorgen 45 min. En als je thuis komt van de langste loop moet je niet helemaal kapot zijn ,dan loop je te hard.
Ik moest de 10 km barriere slechtten voor ik hardlopen leuk ging vinden , korte loopjes gaven mij altijd het verlangen zo snel mogelijk weer naar huis te willen.
Re: Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 31 jan 2014 13:22
door ThibautD
Dan lijkt het mij het beste dat ik wekelijks de duur verhoog met 10% voor de dinsdagavond en dan de donderdag een kortere training doe?
Of blijf ik gewoon 2x per week even lang lopen en dit telkens verhogen?
Alvast bedankt voor alle goeie raad!
Naar de snelheid kijk in niet echt, dit doe ik bij het fietsen ook niet.
De duur en mijn hartslag zijn voor mij de belangrijkste parameters.
Re: Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 02 feb 2014 01:35
door ronkinkel
lopen en fietsen zijn twee heel verschillende dingen , wat ze wel allebei gemeen hebben is dat je er conditie en uithoudingsvermogen voor nodig hebt
wat je dus veel ziet is dat mensen met een goede conditie , fietsers voetballers enz die gaan hardlopen het op uithoudingsvermogen makkelijk volhouden (heb jongens gezien die binnen 2 weken een halve marathon liepen)
probleem zit het em er in dat de spieren er niet op getraind zijn en er dus heel erg makkelijk blessures gelopen worden.
wat ook een groot verschil is tussen wielrennen en hardlopen is dat bij het hardlopen de verschillen veel kleiner zijn
als ik bv 10km ren met een gemiddelde snelheid van 4:50 per km is er niks aan het handje dan kom ik net zo fit thuis als dat ik ging breng ik echter de snelheid na 4:25 per km dan is praten geen optie meer en zit ik echt op het randje van verzuren.
wat een groot voordeel is van fietsen met hardlopen en andersom is dat je je lichaam blijft prikkelen om te groeien
slimste is als je wil beginnen met hardlopen om toch zoon 12 weken schema te volgen (zal in het begin niet meevallen omdat het lijkt dat je niks gedaan hebt) en om naar een goede zaak te gaan voor schoenen en dat ze vooral kijken na demping en pronatie
verder wens ik je veel loop plezier
Re: Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 02 feb 2014 08:26
door sloeren
@Thibaud:
Je kan prima blijven doen dat je aan het doen bent als je geen lichamelijke problemen hebt. Zolang je mider dan een uurtje per keer loopt is er geen risico op overbelasting. Tegen de tijd dat dat wel het geval is moet je eigenlijk om de dag gaan hardlopen. Het gat tusen donderdag en dinsdag wordt dan een beetje groot. Regelmaat is bij hardlopen erg belangrijk. Blessures zijn vaak langdurige zaken en niet sporten is pas echt niet leuk.
N.B.: Voor mij is het belangrijk vóór het lopen wat op te warmen en err na wat af te koelen. Niet voot blessures maar wel voor groter loopplezier en sneller herstel.
Re: Lopen i.cm. fietsen
Geplaatst: 09 feb 2014 09:10
door Den Deze
Ik probeer mijn conditie ook te onderhouden door te gaan lopen (meestal ook wegens tijdsgebrek).
Bij het fietsen zit ik voor D1 tussen 134-151, D2 is tussen 151-169.
Nu loop ik meestal 30 minuten aan een rustig tempo (HS van 140-150bpm), maar ik heb nog niet veel snelheid.
Ik ben vorig jaar in de zomer begonnen met start to run, toen kon ik amper 2 minuten aan 1 stuk doorlopen en nu is een half uur geen probleem.
Volgens mij moet ik ook af en toe eens wat intervallen gaan doen, dit doe ik nu weinig of niet.
Ik moet er wel bijzeggen dat ik vorig jaar een blessure aan de heupbuiger heb gehad (in september) en de rest van het jaar niks meer heb kunnen sporten.
Blessure kwam door het fietsen, maar kon evengoed door het lopen geweest zijn