Pagina 1 van 1
Fietsmeting doen na knieklachten
Geplaatst: 25 mei 2014 19:05
door Pointer16
Zoals wellicht sommige van jullie gelezen hebben in topic "nieuwe racefiets kopen" heb ik sinds 2 april een nieuwe racefiets. Eerst een paar maanden op de fiets van mijn vrouw en die van mijn zwager gereden en daarna zelf er 1 gekocht.
Ik dacht redelijk rustig opgebouwd te hebben: Februari begonnen met 15-20km, maart ging de opbouw verder van 21km begin maart tot eind maart 36km. April verder met opbouwen tot ik op 16 april een rit deed van 44km en na afloop mijn rechter scheen iets van pijn voelde na afloop van de rit. 18 april een rit van 50km en toen mocht ik na afloop pijn in mijn rechter knie verwelkomen en behoorlijk last van mijn scheenbeen (spier buitenzijde scheen).
Toen maar besloten rust te houden tot pijn weg was. Na 2 weken een rit van 19km en dit ging redelijk. Zeer bewust gereden op cadans en hartslag en niet op snelheid. Dus cadans rond de 90 en hartslag goed onder de 150 houden. Als de hartslag op liep schakelde ik terug om lichter te gaan fietsen en dit ging goed. Geen pijn meer in het scheenbeen, dit was volledig weg. Aan de knie ook geen pijn maar ik merkte wel dat ik niet zwaarder moest gaan fietsen anders vermoedde ik dat de pijn terug zou komen.
Toch nog maar rustig aan en iets extra rust. Anderhalve week later weer rustig proberen op te bouwen van 20 km naar 36km. De zelfde systematiek. Nu de cadans boven de 90 en hartslag goed onder de 150 houden. Als de hartslag op liep schakelde ik terug om lichter te gaan fietsen. Weer geen last van scheenbeen en ook geen pijn in de knie maar knie blijft wel kwetsbaar aanvoelen.
Nu maar de een afspraak gemaakt om een fietsmeting te doen. Na donderdag telefonisch contact te hebben gezocht, mag ik morgen al langs komen.
Ik hoop dat het gaat helpen want ik dacht dat de opbouw toch rustig genoeg was. Doel is in ieder geval de afstelling van de fiets uit te sluiten als oorzaak van de klachten.
Re: Fietsmeting doen na knieklachten
Geplaatst: 27 mei 2014 15:02
door Pointer16
Fietsmeting is gedaan en uiteindelijk zijn er wel wat dingen aangepast.
Zadel 2 cm omhoog en 1,5 cm naar achter. Remhendels zijn iets omhoog gezet en het stuur in zijn geheel 1 afstandsring naar beneden. Ook bleek het stuur niet goed in het midden te zitten. Dit gelijk ook opgelost.
Komende donderdag is de eerste gelegenheid dat ik weer een goed stukje kan gaan fietsen dus dan merken we wel of de wijzigingen de wenselijke verbetering brengt.
Re: Fietsmeting doen na knieklachten
Geplaatst: 27 mei 2014 19:11
door loos
Zadel 2 cm onhoog is erg veel.
Het kan zijn dat je nu tijdelijk andere klachten krijgt omdat je spieren te kort zijn.
Dus begin rustig.
Lekker oprekken, en anders in twee stapjes doen.
Re: Fietsmeting doen na knieklachten
Geplaatst: 28 mei 2014 10:07
door Pointer16
Kijkend naar mijn houding op het videoscherm en spiegel tijdens het stellen was de ruimte er zeker wel om het zadel in hoogte te stellen.
Ik vergeet haast te zeggen dat er ook een kleine aanpassing aan de schoenplaatjes is gedaan.
Mijn lichaam dicteert (met klachten) op dit moment toch al wat ik kan op de fiets dus daar ga ik gewoon mee door. Als iets niet goed voelt dan mag ik terug komen en kijken we verder.
Eerst rustig proberen met dezelfde insteek als voor de fietsmeting. Fietsen op souplesse (cadans en hartslag ipv snelheid en kracht) en kijken of we pijnvrij weer kunnen gaan opbouwen.
Re: Fietsmeting doen na knieklachten
Geplaatst: 12 jun 2014 09:21
door Pointer16
2 weken na de fietsmeting kan ik helaas niet zeggen dat ik klachten vrij ben.
26 mei was de fiets meting en later die week ben ik met mijn zwager een rondje wezen fietsen van 65km. De laatste 10 km veel last van de spier tussen linker schouderblad en ruggengraat. Maar de knie ging redelijk goed. Ik voelde wel iets van irritatie in de knie maar op zich beter dan voorheen en dus wel oke. Na de rit bij mijn zwager een broodje gegeten en wat gedronken. Daarna het laatste stukje naar huis fietsen. Bij het opstappen voelde ik gelijk de knie wel pijnlijk worden.
Dus maar weer een stapje terug en ritjes van 20-30km. Tijdens deze ritjeshelemaal geen klachten (ook niet in de schouder) en gisteren maar een keer weer wat verder proberen en voorbij de 35 km begon de schouder spier links weer op te spelen maar ik kon wel blijven fietsen.(rit was totaal 52km) Na de rit en douchen werd de pijn in de schouderspier steeds erger en vandaag de dag na de rit doet de spier nog steeds pijn. (knie ging redelijk maar ook die raakte op het laatst wel iets geirriteerd zonder pijnlijk te worden).
Uiteraard ga ik contact op nemen met de fiets meter maar wellicht hebben jullie ideeen over de oorzaak van de pijnklachten in de schouder.
Ik hoopte de fase van gewenning (na 800km) wel voorbij te zijn maar helaas....Ik vind het fietsen heel leuk maar die constante pijntjes bederven veel van het plezier. Voor de knie lijkt de verandering in de afsteling wel verbetering te geven maar nog niet helemaal weg te zijn. (wellicht dat dit met de tijd nog beter wordt) De schouderspier links is nu erger dan voorheen.
Mijn eerste gedacht is nu:
Stuur is 1 afstandsring naar beneden gegaan bij de fietsmeting. Was dit teveel van het goede? terug omhoog zetten??
Ik hoor graag jullie gedachten hierover.
Re: Fietsmeting doen na knieklachten
Geplaatst: 12 jun 2014 11:47
door Zorro
Pointer16 schreef:
Mijn eerste gedacht is nu:
Stuur is 1 afstandsring naar beneden gegaan bij de fietsmeting. Was dit teveel van het goede? terug omhoog zetten??
Ik hoor graag jullie gedachten hierover.
Spacers zijn er in verschillende maten. Kan dus evengoed een spacer van 20mm zijn geweest. Vraag is dus wat de hoogte van die spacer was bij jou?
Tevens ging je zadel met 2 cm omhoog.
Re: Fietsmeting doen na knieklachten
Geplaatst: 12 jun 2014 12:20
door Gerboon
Veel te extreme verandering in mijn opinie.
Ik zou nooit meer dan 5mm veranderen per 2 weken / 250km ofzo. Het lichaam is een samenspel van allerlei radertjes die veel kunnen corrigeren en kunnen accepteren. Je moet dit niet te extreem doen, want dan loopt het zo in de soep.
Ik zou proberen om het stuur weer terug in de oorsponkelijke hoogte te zetten. Doordat hij nu in het midden is komen te staan eerst daar maar eens aan wennen, want waarschijnlijk zat je hiervoor scheef (overdreven natuurlijk) op de fiets. En laat het zadel weer 0.5 à 1 cm zakken. Probeer hier dan aan te wennen en ga langzamerhand met het zadel weer omhoog.
Jou zadel ging 2cm omhoog en het stuur gok ik zo 0.5cm. Dan is dus ten opzichte van uw zitpositie het stuur 2.5cm dieper. Dit betekend dat uw drop ten minste 25% is toegenomen wat extreem is.
Ook is uw zadel 1.5cm achteruit gegaan, waardoor u op een hele andere manier boven het bracket komt te zitten. Dit geeft ook dat de terugstand van uw zadelpunt ook met minstens 15% is toegenomen.
Ik geloof best dat uw nieuwe positie beter is dan uw oude positie. Ik zou willen adviseren om naar de nieuwe situatie toe te werken dus schuif eens in de 2 à 3 weken wat omhoog en naar achter zodat uw lijf kan wennen. Zodat u over 2 maanden op de nieuwe postie comfortabel kunt komen te zitten.
En vergeet vooral niet dat de gegeven positie optimaal is, maar slecht enkelen kunnen deze houding aan. Probeer deze houding dan vooral niet krampachtig vast te houden, maar benader deze op een zo comfortabel mogelijke manier.
Re: Fietsmeting doen na knieklachten
Geplaatst: 12 jun 2014 12:33
door Pointer16
Ik denk geen verkeerd idee om de stappen te halveren en een overgangsperiode in te bouwen.
Zijn er gedachten over het feit dat het iedere keer de linker schouderspier is en niet beide?? Dit was in begin al zo toen ik dacht dat het gewenning was (misschien is dit ook wel zo). Dit was ook nog op een andere fiets. Ik ben rechts dus zal links de spieren van arm, nek, schouder minder ontwikkelt zijn en daardoor dus pijn doen?? Wat gewenning zou bevestigen.
Re: Fietsmeting doen na knieklachten
Geplaatst: 12 jun 2014 12:56
door Gerboon
Pointer16 schreef:Ik denk geen verkeerd idee om de stappen te halveren en een overgangsperiode in te bouwen.
Zijn er gedachten over het feit dat het iedere keer de linker schouderspier is en niet beide?? Dit was in begin al zo toen ik dacht dat het gewenning was (misschien is dit ook wel zo). Dit was ook nog op een andere fiets. Ik ben rechts dus zal links de spieren van arm, nek, schouder minder ontwikkelt zijn en daardoor dus pijn doen?? Wat gewenning zou bevestigen.
Dit is afhankelijk van hoe scheef het stuur stond. Als je nu het linker arm verder moet strekken kan het zijn dat de schouderspieren hier wat moeten rekken. Maar dit zal marginaal geweest zijn dus niet de 100 % verklaring zijn.
Hoe sterker je enkelzijdig bent georiënteerd bent hoe meer je links zult moeten laten wennen aangezien deze zijde minder is ontwikkeld.
Re: Fietsmeting doen na knieklachten
Geplaatst: 12 jun 2014 13:11
door nijkie
Heb je geen blokkade ergens?
Bij veel belasting zeg maar 3 stevige ritten van rond de 100km heb ik ook een gevoelige linker knie oorzaak is een kleine blokkade links bij de 3de wervel.
Ik weet niet waar je woont maar in Amstelveen zitten 2 sport chiropractikers ik ben bij Laurens geweest en goed geholpen.
Naam is salvedo.
Re: Fietsmeting doen na knieklachten
Geplaatst: 16 jun 2014 15:28
door Pointer16
Tip opgevolgd en stuur terug omhoog gehaald.
Gisteren weer een stukje gefietst (60km). rustige duurtempo (cadans rond de 90 en hartslag rond de 130 houden door lichter of zwaarder te schakelen ipv voor de fietsafstelling rond de 150 bpm).....Gemiddeld kom ik dan rond de 26km/u uit.
Na 25 km begon de schouder spier toch weer iets op te spelen maar het werd niet veel erger en dus maar door gefietst. Vorige keer werd de pijn erger na het douchen, nu gelukkig niet. Vandaag ook geen last van de spier wat na de vorige rit wel het geval was. Dus dat is wel een behoorlijke verbetering.
Waar ik wel blij van wordt is dat ik gister geen last van de knie had, dit geeft de burger in ieder geval moed.
Het lijkt er dus wel op dat enige gewenning nodig is aan de fiets na de nieuwe afstelling. Ook durf ik nu wel te zeggen dat het in ieder geval wel lijkt te helpen voor mijn knie want dat gaat per rit beter.