Pagina 1 van 4

Een eerste racefiets

Geplaatst: 03 jun 2014 13:29
door Bert K.
Een goedemiddag. Laat ik maar met de deur in huis vallen: Ik ben van plan om een racefiets aan te gaan schaffen. Het zal mijn eerste racefiets worden. De hele wielerwereld nieuw voor mij is, waardoor ik nog niet echt een idee heb welke zaakjes nu extra voordelig zijn. Ik ben dus eigenlijk op zoek naar zulke zaakjes in de regio Rotterdam (wat breed opgevat mag worden). Ik kwam Hopmans (Bergen op Zoom) en 12gobiking (Moordrecht / Gouda) al tegen. Ik ben dus benieuwd of er nog meer van dit soort zaken in deze omgeving zijn.

Het liefst zie heb ik een paar van dit soort zaakjes met een goede website, zodat ik de website alvast kan gebruiken om het aanbod / prijs met elkaar te vergelijken om alvast een soort van voorselectie te maken van fietsen die mij wel aanstaan qua kwaliteit / prijs verhouding.

Ik ben dus benieuwd of jullie wat fietsenzaken voor mij weten die ik eens moet overwegen.

Re: Een eerste racefiets

Geplaatst: 03 jun 2014 13:46
door MarkVeenstra
bike2build in vlaardingen kan je ook zo langs.., veel aanbod, en behoorlijk prima service/hulp .
van herwerden in voorburg kan ook, al zal je daar niet direct in de categorie "super koopjes" komen, maar wel uitstekende hulp voor je eerste racefiets.
Soms tikje minder in het advies/hulp, maar weer beter qua aanbiedingkjes is Mammoet in den haag (bij HS).

Maar ik zou bij een eerste fiets met name afgaan op een goede fietsenmaker die je goed kan adviseren over je maat/geometrie etc. Het is tenslotte voor het eerst, en je hebt nog geen ervaring in de fietswereld.

Re: Een eerste racefiets

Geplaatst: 03 jun 2014 14:38
door sloeren
+1
Als je beginner bent kan je beter niet op zoek gaan naar een koopje. Het is slimmer om naar een specialist te gaan en je een passende fiets aan te laten meten. Slingerland haastrecht bijvoorbeeld.
Het lijkt dat je meer geld kwijt bent maar als blijkt dat je een fiets in de verkeerde maat hebt gekocht ben je pas echt veel geld kwijt.

Re: Een eerste racefiets

Geplaatst: 03 jun 2014 16:02
door Bert K.
Ik snap dat een winkel vaak hun aanbieding wil zien te slijten, om het zo maar te noemen. Dat soort aanbiedingen bedoel ik eigenlijk niet. Ik ben meer op zoek naar winkels die standaard lagere tarieven hanteren voor hun hele assortiment, zoals 12gobiking lijkt te doen (15-25% onder de adviesprijs). En naar wat ik gehoord heb, wordt je daar gewoon goed opgemeten en wordt de fiets ook gewoon goed afgesteld. Ik heb het e.e.a. op dit forum gelezen en ik zie 12gobiking toch best vaak voorbij komen, net als Matt Salden (maar dat is ergens in Zuid-Limburg en dus geen optie voor mij).

Volgens mij is het zo dat dit soort bedrijven gewoon grootschalig inkopen en daardoor lage prijzen kunnen hanteren, dan dat hun service er onder lijdt. Dat soort zaken zoek ik eigenlijk.

Re: Een eerste racefiets

Geplaatst: 03 jun 2014 16:08
door MarkVeenstra
Ik heb geen ervaring met de door jou genoemde bedrijven. Maar Vosfietsen (zwaneburg) is ook een winkel met lage prijzen, door groot inkoop. En zeker overjarig spul tegen prima prijs.

Wel is het in dat geval erg handig dat je goed weet wat je wilt, en al een aardig idee hebt van wat goed is en wat minder goed is. Dus als je naar zo'n soort winkel gaat, als beginner die blanco is met het fietsen, neem dan een vriend/familielid oid mee die er wel kijk op heeft!
Het schijnt - zelf niet direct ervaring, want mijn fiets deed het erg lang gewoon goed - dat bijv Vos nog wel eens matig is met service/hulp later. Wederom ook geen hoe de ervaringen zijn bij de 12gobiking bijv.

En anders is een fietsenmaker die de boel minder grootschalig aanpakt toch vaak echt een betere keuze.

Re: Een eerste racefiets

Geplaatst: 03 jun 2014 17:08
door klimski
Ik ben wel van de koopjes. Via fietsenwijk.nl kan je in de voorraden (nieuw en gebruikt) van aangesloten fietsenmakers zoeken. Ook op postcode. Je zou zo wat mooie aanbiedingen in de buurt kunnen vinden en eens een kijkje nemen wat er tweedehands bij de FM staat. Al was t maar voor het idee. Hoe dan ook, succes!

Re: Een eerste racefiets

Geplaatst: 03 jun 2014 22:57
door jackbrown
MarkVeenstra schreef:Ik heb geen ervaring met de door jou genoemde bedrijven. Maar Vosfietsen (zwaneburg) is ook een winkel met lage prijzen, door groot inkoop. En zeker overjarig spul tegen prima prijs.

Wel is het in dat geval erg handig dat je goed weet wat je wilt, en al een aardig idee hebt van wat goed is en wat minder goed is. Dus als je naar zo'n soort winkel gaat, als beginner die blanco is met het fietsen, neem dan een vriend/familielid oid mee die er wel kijk op heeft!
Het schijnt - zelf niet direct ervaring, want mijn fiets deed het erg lang gewoon goed - dat bijv Vos nog wel eens matig is met service/hulp later. Wederom ook geen hoe de ervaringen zijn bij de 12gobiking bijv.

En anders is een fietsenmaker die de boel minder grootschalig aanpakt toch vaak echt een betere keuze.
Ervaring met de Vos Zwanenburg: http://www.fiets.nl/forum/viewtopic.php?f=22&t=21793

Re: Een eerste racefiets

Geplaatst: 03 jun 2014 23:05
door Bert K.
Ik heb zelf ook al het e.e.a. over Vosfietsen gelezen. Dat is echter bijna Amsterdam en te ver weg. Tevens heb ik er slechte verhalen over gelezen. Ik ben wel benieuwd of iemand hier ervaringen heeft met de 12gobiking en Hopmans die ik al eerder noemde. Ik neem trouwens aan dat als jullie een naam doorgeven, dat je sowieso zelf goede ervaringen met de FM heb of dat je weet dat de meeste er goede ervaringen mee hebben, vandaar dat ik die namen verder niet herhaal. Ik zal die site van klimski ook eens bekijken. Ik had wel heel snel gekeken, maar ik vind of te veel zoekresultaten, waardoor de site er geen zin in heeft en zo goed als geen, waardoor er niets interessants tussen staat. Maar zoals gezegd: Ik heb nog niet echt gekeken.

Re: Een eerste racefiets

Geplaatst: 04 jun 2014 08:38
door ThijsvdnBerg
Ik heb wel ervaring met Hopmans.
Vorige week zelf een fiets aangeschaft daar en werd goed geholpen en gemeten. Zo komt er bij mij een langere stuurpen op. Moet daar wel bij zeggen dat ik zelf m'n huiswerk wel gedaan heb vantevoren.
Verder is het daar nu uitverkoop dus zou zeker snel een kijkje nemen.
Ook hebben ze een werkplaats met in mijn ogen een aantal goeie werknemers, maar dat is vooral een mening.

Qua prijs verschilt het nogal, op sommige punten is Hopmans erg goedkoop, op sommige dan weer wat duurder dan andere zaken in Nederland.
Aanbod aan fietsmerken toen ik daar voor het laatst kwam:
-Trek
-Colnago
-Pinarello
-Koga
-Bianchi

Wat mij heeft geholpen bij het uitzoeken van de nieuwe fiets:
1. Wat is mijn budget
2. Wat zijn de eisen binnen dit budget
3. Welke vind ik mooi
4. Van de fietsen die dan over blijven moet je gewoon veel informatie opzoeken. Testen, beoordelingen, internetfora etc. En het belangrijkste is, ga er gewoon een keer op zitten en vorm dan je eigen mening (laat die van de FM maar even waaien).
5. Kiezen

Re: Een eerste racefiets

Geplaatst: 04 jun 2014 12:35
door Bert K.
Bedankt voor de reactie, dit is een beetje het type reacties waar ik eigenlijk naar op zoek ben, reacties uit (eigen) ervaring. Ik hoop dat meerdere zoiets kunnen delen.

Re: Een eerste racefiets

Geplaatst: 04 jun 2014 23:48
door Bert K.
Het leek me wel handig wat dieper in te gaan op de vijf punten die ThijsvdnBerg noemt.

1. Mijn budget. Ik heb een bedrag van zo'n 850 - 1000 euro in mijn hoofd zitten. Ik heb het idee dat dit wel een realistisch bedrag is voor een eerste racefiets. Ik heb zelfs het idee dat dit al iets boven de 'instapcategorie' is zelfs, al moeten jullie me maar verbeteren als dit onjuist is.

2. Ik vind het eerlijk gezegd lastig om eisen te stellen. Aan de ene kant wil ik niet meteen te veel geld uit geven. Ik weet dat er ook fietsen voor duizenden euro's zijn. Dat is mij te gek. Aan de andere kant wil ik eigenlijk ook geen miskoop doen door een fiets te kopen die na een paar jaar alweer aan vervanging toe is. Ik wil toch wel langere tijd kunnen genieten van de fiets als recreatieve fietser. Ik heb niet de intentie om wedstrijden te gaan rijden ofzo. Meer om gewoon lekker een rondje te gaan fietsen, even nergens aan denken verder en genieten van de omgeving. En ondertussen lekker afgemat weer thuis komen.
Als ik de verhalen moet geloven, kan ik het beste ook geen goedkope afmontage nemen. Tiagra zou misschien nog gaan, maar 105 is denk ik ideaal. Ultegra zou mogelijk een bonus kunnen zijn, maar ik vraag me sowieso af of dat realistisch is binnen mijn budget.
Ik heb het idee dat ik voornamelijk op het vlakke ga fietsen. Maar ik heb op zich wel zin in een flinke klimpartij. Ik heb echter nog geen enkel idee of dat er (veel) van zal komen. Ik heb zo het idee dat dit soort momenten sporadisch zullen zijn. Ik heb echter wel het idee dat ik met een triple daarom het meest save dit. Dat lijkt me de meest veilige keus. Al zou een compact mogelijk ook niet heel erg misstaan.

3. Dat is dus een beetje plaatjes kijken, als ik het goed op vat. Ik vraag me alleen af in welke mate je het uiterlijk van de fiets mee moet laten wegen in de uiteindelijk keus. Ikzelf zou kwaliteit boven het uiterlijk stellen. Ik denk dat ik niet heel veel fietsen zou afwijzen vanwege het uiterlijk. Al kan het natuurlijk wel zo zijn dat als je eenmaal een selectie hebt en je deze terug moet dringen, het uiterlijk een mogelijke reden kan zijn. Ik ben op dit gebied denk ik niet heel kritisch...

4. Ik was al van plan om de sites van de genoemde bedrijven die me wel aan staan eens goed te onderzoeken op hun aanbod en m.b.v. bovenstaande 3 punten een selectie te maken en deze fietsen eens grondig verder te onderzoeken en ook hier te posten voor jullie feedback op deze fietsen. Verwacht hier binnenkort een lijstje met een aantal fietsen. Wat dat betreft ben ik wel iemand die vooraf al veel research doe, voordat ik de knoop door hak, voordat punt 5 dus in uitvoering zal gaan.

Re: Een eerste racefiets

Geplaatst: 05 jun 2014 14:02
door Bert K.
Bij het bekijken van wat fietsen loop ik tegen een paar vragen aan.

- Ik zag bij een verder 105 afgemonteerde fiets 'Voorderailleur Shimano 4600' staan. Hier werd opeens geen 105 getoond en dus was ik achterdochtig. Als ik google krijg ik allemaal tiagra resultaten. Kan ik er dus vanuit gaan dat dit onderdeel geen 105 maar tiagra is?

- Ik zag een fiets die 105/ultegra afgemonteerd was, maar daarnaast waren enkele onderdelen van FSA Gossamer, Ik kan niet heel veel vinden over FSA Gossamer, maar dit lijkt me een andere fabrikant dan Shimano. Heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van de fiets? En hoe zit dat met het vervangen van onderdelen, moet dat dan dezelfde fabrikant hebben of kun je gewoon overstappen naar Shimano voor alles? Het gaat om de crankset en de remmen waarbij FSA Gossamer vermeldt staat. Ik heb zelfs een fiets gezien waarbij onderdelen van Shimano, FSA Gossamer en Concept EX door elkaar gebruikt werden... Dat is nog eens een derde merk erbij... Ook lijkt het erop dat Trek, Merida en Scott een eigen onderdeel te hebben voor de remmen en heb ik ook SRAM en Shimano door elkaar heen gezien bij sommige fietsen. Al met al dus de vraag of het verstandig is om een mix qua merken te nemen als afmontage en hoe ik deze andree merken goed op aarde in kan schatten.

- Bij sommige fietsen kom ik een aantal onderdelen tegen uit een non-serie als ik internet moet geloven. Bijvoorbeeld shimano br-r561 remmen. Deze schijnen wel van vergelijkbare kwaliteit te zijn, maar qua gewicht wat zwaarder ofzo. Functioneel is het hetzelfde, maar doordat het minder fijn is afgewerkt, is het goedkoper. Is dit vaak het enige verschil? Of zitten er nog nadelen aan dit soort non-serie artikelen? Een ander voorbeeld is de Shimano FC-R563 crankset.