Pagina 1 van 2

Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 24 jun 2014 16:47
door method1.1
Heb net mijn Speedplay pedalen vervangen door nieuwe (ook de cleats) en zonder er 1km mee te hebben gereden merk ik al dat de ene pedaal/cleat al zijdelingse speling heeft.. Ik heb de linker schoen eens op de rechter pedaal (andersom) geprobeerd en vice versa en dan kon ik tot de conclusie komen dat het niets met de pedalen zelf te maken heeft.

Mijn versleten pedalen hadden dat ook aan dezelfde kant maar daar was de base plate (ik rijd met Sidi) ook wel helemaal uitgesleten. Ik denk eigenlijk niet dat het aan de schoen kan liggen? Als de base plate vast staat kan ik er ook trouwens geen beweging inkrijgen. Is er misschien nog iets dat ik over het hoofd kan zien als eventuele oorzaak?

Ik ben ook eens benieuwd qua garantie want ik heb nu ook geen zin om heel die boel te moeten opsturen naar Speedplay en dan een maand zonder pedalen te moeten zitten.

Re: Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 24 jun 2014 18:07
door JasperGR
Bij speedplay kan je toch de zijdelinkse speling instellen?

Re: Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 24 jun 2014 18:26
door wielertje
alleen bij de zero dacht ik?

Re: Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 24 jun 2014 18:33
door method1.1
Ja ik verwoord het misschien verkeerd. Het gaat over het kantelen :). En het zijn Zero's

Re: Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 24 jun 2014 21:00
door tomtom
Je bedoelt de speling in het verticale vlak? Die heb ik ook (horizontaal kun je natuurlijk instellen). Volgens mij is speedplay daar niet vrij van. Ik heb 3 fietsen met Speedplay en allemaal dat euvel in meer of mindere mate...

Re: Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 24 jun 2014 21:24
door method1.1
http://vimeo.com/78123169

Nu is het helemaal niet zo extreem als in het filmpje maar het is wel een begin.. Zal alleen nog maar verergeren naarmate de km's vorderen. Ik heb mijn oude vervangen omdat het kantelen te erg werd en ik knieklachten kreeg. Als mijn nieuwe nu al vanaf 0km die tekenen al beginnen te vertonen.. :|

Re: Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 25 jun 2014 21:53
door thomwittendorp
Is het probleem wat zichtbaar is in het filmpje niet erg afhankelijk van de constructie van het klemsysteem van speedplay?
Als je de plaatjes bekijkt lijk het overal aan te sluiten behalve daar waar de as en het pedaalplatform samen komen; dit doordat er een opening moet zitten want het plaatje klemt om het pedaalplatform heen, daardoor lijkt op die plek een opening te zitten waardoor je deze spelling krijgt.

Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 25 jun 2014 22:12
door loos
Is een bekend speedplay probleem.
Hoe fijne pedalen ook, voor mij de reden destijds im op look over te gaan.
Het probleem worst veel beschreven op internet.

Re: Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 26 jun 2014 15:49
door tomtom
Volgens mijn fysio/fietsmeter/afsteller is dit inderdaad vaak zo bij speedplay en look inderdaad de "oplossing" bij forsere knieproblemen.

Edit; DIT verwijst dus naar; "overstappen naar Look" :D !

Re: Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 26 jun 2014 22:08
door theodorocampagnolo
Knieklachten dòòr Speedplay? Ik rij juist Speedplay om knieklachten te voorkomen! Maar ik gebruik de 'Light Action' pedalen, wellicht is dat 't verschil? Die doen 't echt prima, al jaren. En niet alleen hier in Noord-Holland maar ook in Zuid-Frankrijk, Noord-Italië en Zwitserland.

Re: Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 26 jun 2014 22:14
door Zorro
Dat (theodorocampagnolo:'Ik rij juist Speedplay om knieklachten te voorkomen!') zegt tomtom volgens mij ook al had het wat duidelijker gekund. Als je met 'dit' en 'dat' iets post dan is het niet altijd duidelijk waarnaar 'dit'' of 'dat' refereert.

Dat dan weer wel :mrgreen:

Re: Speedplay zijdelings speling

Geplaatst: 27 jun 2014 10:38
door diogenes
Ik heb sinds jaren al Speedplay en heb nooit problemen ervaren. Wel heb ik net een paar Shimano schoenen weggegooid en heb de SP plaatjes gedemonteerd. Ik zie op de plastic Base Plate een lichte ronde plek die er in gedrukt is. Diep is het echter niet.