Pagina 1 van 4

Wintertraining

Geplaatst: 24 sep 2014 20:44
door Harry123
De dagen beginnen zich flink te korten, en het weer begint slechter te worden: de herfst komt eraan. Ik twijfel nu wat ik zal doen om de winter door te komen. Mijn doel is tweeledig. Enerzijds (primair) wil ik een goede basisconditie opbouwen voor volgend fietsseizoen. Daarnaast wil ik wat kilo kwijt, maar dat hoeft niet per se van het sporten te komen.

Wat ik zelf bedacht heb:
1. Doorfietsen in de winter. Regen vind ik niet fijn maar niet zo heel erg, ik maak me meer zorgen over mn fiets. Ik ben niet zo van het poetsen, en zeker pekel zal vast niet bevorderlijk zijn voor de levensduur van mn fiets.
2. Een mountainbike aanschaffen, of een tweedehands winterfiets. Mountainbiken lijkt mij voornamelijk interval (niet drie uur op lage intensiteit pendelen) en ook een winterfiets moet wel goed rijden dus onderhoud.
3. Een tacx aanschaffen. In combinatie met VR misschien nog wel aardig, maar ik heb er eigenlijk geen plaats voor. Het lijkt me uiteindelijk ook erg saai, maar misschien voor het opbouwen van de basisconditie wel het meest doeltreffend.
4. Een rollenbank, geen ervaring mee en weet niet precies of je hiermee gericht kunt trainen. Wat me wel aanspreekt is het 'vrij fietsen'.
5. Een alternatief???

Voor de rest kom ik de wintermaanden wel door met squash, maar dat is toch primair intervaltraining en daar zit mn probleem niet. Het gaat mis bij lange toertochten waar ik op een gegeven moment te kort kom vanwege basisconditie, zeker in combinatie met klimwerk.

Iemand suggesties of ideeen?

Re: Wintertraining

Geplaatst: 24 sep 2014 21:03
door TKMP
optie 1,
rijden in de winter is soms mooier en taaier dan met makkelijk weer.
ik rijd graag als het koud en nat weer is.
wanneer het weer te gek wordt, met nat weer rond en onder nul ga ik door op een singlespeed(28mm sliks)

ik weet nooit zo goed wat de tip is voor de winter.
maar ik dacht zoiets als trapfrequentie iets hoger en hartslag iets lager.

Re: Wintertraining

Geplaatst: 24 sep 2014 21:09
door Kilowatt
In de winter doorfietsen. Setje winterkleding en evt. een pekelfiets aanschaffen en lekker doortrainen.
Je kunt natuurlijk de pech hebben dat het een echte winter wordt, maar afgelopen winter heb ik in mijn herinnering elk weekend wel kunnen fietsen. Een keer wat ijs in de bidon gehad, maar dat was het wel. Veel gestrooid was er niet.

En al je van fietsen houdt hoort onderhoud er echt wel bij hè....

Doordeweeks hangt van je werk af. Als je overdag tijd hebt lekker fietsen. Je zou 's avonds op een tacx kunnen klimmen (marktplaats staat er vol mee vanaf februari :lol: ) of wat andere sporten kunnen doen. Gewoon lekker blijven bewegen.

Re: Wintertraining

Geplaatst: 24 sep 2014 23:53
door jeroenkuiper
ik kom de winter altijd prima door met:

1) Spinnen in de sportschool
2) Tacxen met de racefiets
3) in het weekend lekker de bossen in met de mountainbike
4) als het goed weer is gewoon op de racefiets goed aangekleed
5) Schaatsen

Kou kun je je tegen kleden zei mijn moeder vroeger altijd. Ik geniet er dubbel van als het koud is maar wel droog dat je heerlijk op de fiets buiten bent. Lage temperatuur zorgt er bij mij altijd wel voor dat de motor wat minder hard draait maar dat maakt in de winter niet zo uit. Lekker goeie kleding aan en ik vind een duurtrainining van een paar uur prima uit te houden in de winterkou.

Ik train toch regelmatig op de TACX. Met de films van www.suffertest.com kom ik daar prima doorheen en vind ik het niet een vervelende ''straf'' om op de tacx te zitten.

En als het echt weer eens koud wordt is het heerlijk om even een paar uurtjes op de schaats erop uit te gaan, maar ja dat zal wel bij het sentiment blijven want vorig jaar was het ook niet echt wat.

Re: Wintertraining

Geplaatst: 25 sep 2014 12:12
door Harry123
Bedankt voor de reacties, ik ga van 't weekend eens kijken naar een tweedehands pekelfiets en me verdiepen in de video's van sufferfest. Mijn huidige laptop trekt de VR-software van tacx niet dus zou ik naast een tacx ook een nieuwe laptop moeten aanschaffen, maar de video's van sufferfest zien er wel goed uit.

En anders inderdaad de fiets maar vaker/beter schoonmaken :D

Re: Wintertraining

Geplaatst: 25 sep 2014 12:21
door Max 2.0
De wintertraining-topics op een rijtje... :idea:

Re: Wintertraining

Geplaatst: 25 sep 2014 14:12
door Gastheerg
Doorfietsen en overweeg een pekelfiets.

Ik rij vrij lang door met een korte broek maar in de ECHTE winter wil je je gewoon goed kleden. Doorgaans fiets je toch iets minder intensief (een heel jaar door pieken lijkt me niet logisch ;) ) . Bespaar niet op goede winterkleding (lange broek, jack, onderkleding, muts, overschoenen, handschoenen). Bedenk dat veel warmte via voeten, handen en hoofd het lichaam verlaten. Al je geld aan een geil jack is niet handig :!:

Een pekelfiets kan bij wijze van spreken een oud stalen ding zijn. Haal de versnellingen er desnoods af en maak er een single speed van. Kan er minder stuk en wordt er minder vies.

Maar de winter heeft legio mooie dagen dat je gewoon met je goede fiets kan fietsen. februari is een van de droogste maanden om maar wat te noemen.
Paar jaar terug in februari meer dan 1000 droge km's gereden.

Overigens het vaak poetsen van je fiets moet je ook weer niet teveel waarde geven. Ik doe woon werk (4x pw) en poets in de winter niet eens iedere week m'n fiets.

Overweeg ook een goede lichtset. Kan je fietsen wanneer je wilt. Veel van ons zijn op het weekend aangewezen. Twee prut weekenden met misschien wel mooie momenten door de weeks.
Probeer flexibele afspraken (laat je op resultaat betalen ipv aanwezigheid) te maken met je baas zodat je een mooie wintermiddag kan fietsen.

Tot slot een bril. Minder zonuren of als je in het donker gaat trainen betekend niet dat een bril niet handig is. Echte kou hou je het het liefst uit je ogen. Ogen bevriezen niet zomaar maar -5 wordt snel -15 als je doortrapt tegen een beetje wind in.

En een keer twee weken niet fietsen wordt je helemaal niet slecht van ;)

Re: Wintertraining

Geplaatst: 25 sep 2014 21:20
door TumTumTum
O ja! Dat Sufferfest....moet ik ook onthouden voor als het over een paar maanden echt te donker wordt.
Gastheerg schreef:. Bedenk dat veel warmte via voeten, handen en hoofd het lichaam verlaten. Al je geld aan een geil jack is niet handig :!:
Proest! Bijna mijn thee over mijn monitor. :mrgreen:
Maar goeie; ik ben nog op zoek naar zeer geile handschoenen want man want vroren mijn vingers eraf vorig jaar. (nee het was niet echt koud, maar toch).

Re: Wintertraining

Geplaatst: 26 sep 2014 10:29
door dickygiovanni
k zal eens proberen met mijn baas "flexibele afspraken te maken" zodat ik kan fietsen bij mooi weer. Ik denk dat het antwoord in de trant gaat zijn van; zal ik eens zorgen dat jij heel erg veel tijd krijgt om te fietsen? :lol:

Re: Wintertraining

Geplaatst: 26 sep 2014 17:48
door Gastheerg
dickygiovanni schreef:k zal eens proberen met mijn baas "flexibele afspraken te maken" zodat ik kan fietsen bij mooi weer. Ik denk dat het antwoord in de trant gaat zijn van; zal ik eens zorgen dat jij heel erg veel tijd krijgt om te fietsen? :lol:
Als dat echt zo is zou ik niet eens meer gaan ;)

Verzamel je postzegels of andere hobby's die gewoon op ieder tijdstip en weertype kunnen dan maakt het niet uit als je een baan hebt waar AANWEZIG zijn belangrijk is. Heb je een hobby als fietsen en is het echt je passie lijkt het me toch handiger een baan te nemen waarbij aanwezigheid geen hard uitgangspunt is.
Overigens zie ik bij veel mensen (zowel werkgevers als werknemers) een enorm gebrek aan creativiteit op dit vlak. Ik ga veel op vakantie maar moet dit weekend wel een uurtje of 8 werken. Maar dat kan gewoon vanavond als ieder dwangmatig naar een die suffe TV zit te kijken. Als "ruil" rij ik volgende week wel de Stelvio op. In de winter een natte zaterdag werken om een droge dinsdag en donderdagmiddag te fietsen is toch niet zo ingewikkeld?

Re: Wintertraining

Geplaatst: 26 sep 2014 20:36
door dickygiovanni
Nu ga jij er gemakshalve vanuit dat werkzaamheden voor je werkgever op een ander tijdstip als de gebruikelijke ook kunnen plaatsvinden. Dat kan wanneer je een functie op kantoor hebt wellicht, en dan ben je een bevoorrecht mens. Maar als je in bijvoorbeeld de productie of de bouw werkt moet je gewoon iedere dag keihard werken en kun je er niet tussenuit glippen omdat het lekker fietsweer is. En wanneer je het over "een andere baan nemen" hebt begrijp je denk ik niet helemaal waar de arbeidsmarkt zich op dit moment bevind (maar we gaan behoorlijk off-topic) ..

Re: Wintertraining

Geplaatst: 26 sep 2014 21:45
door Gastheerg
De TSer begint met "De dagen beginnen zich flink te korten,".................oplossingen die dit hanteerbaar maken lijken mij wel degelijk on-topic.

Op kantoor hoef je idd niet keihard te werken en wie dat beeld heeft moet die keuze maar maken. Daarnaast is bevoorrecht niet iets wat is komen aanwaaien! Dit terzijde!
Maar wat ik hierboven al schrijf is dat JUIST een ieder (wg en wn) teveel in beperkingen denken. Vanmorgen toevallig een congres bijgewoond waar wederom sterk naar voren komt dat er in zoveel branches sterke behoefte aan flexibilisering is, maar dat ieder (bijna dan) op z'n handen blijft zitten.
De economische crisis had een mooie prikkel kunnen zijn voor "anders denken". Slechts weinige hebben daar gebruik van gemaakt.

Ieder die gelooft dat iets niet kan zal niet bij "wel kunnen" uitkomen! Juist omdat ik de arbeidsmarkt (kennis van dit mechanisme leef ik deels van) wel goed ken durf ik wel wat prikkelende dingen zoals hierboven te roepen.