Pagina 1 van 3

Trainen voor cyclo

Geplaatst: 19 mei 2015 14:14
door Serge du Temps
Eind augustus moet het gaan gebeuren, mijn eerste serieuze cyclo. Ik ga de Criquielion rijden.

Nu vraag ik mij af hoe ik het beste mijn beschikbare tijd kan gebruiken wegens drukke baan en gezinsuitbreiding. Doel is om voor Goud te gaan, maar heb geen cyclo of andere wedstrijdervaring.

Ik ben in februari begonnen met een schema van de Time Crunched Cyclist, aangezien ik maar max 8 uur per week heb om te trainen (3-4x per week).
Schema levert snel resultaat, maar die 'piek' is ook snel weer verdwenen (was bekend).
Omslagpunt ligt op 182, obv. methode uit Time Crunched Cyclist.

Nu rij ik 4x per week, waarbij ik doordeweeks 1x intervaltraining doe (3x8, 3x12 op 167-172 of 4x4min op 182-max) en 1x temporitje (D3). In het weekend rij ik voor de kilometers (75 - 100k per rit).

Ik dacht zelf aan om nu weekendritjes uit te bouwen naar 150 - 175k gezien de afstand van de cyclo. Daarbij wat vaker naar de Veluwe om wat hoogtemeters mee te pakken. Ook doordeweeks meer focussen op D1 en kilometers.
Begin juli weer een schema van Time Crunched Cyclist te pakken en toe te werken naar een piek rond de cyclo.

Kom ik hiermee dan redelijk in de buurt van een tijd van rond de 6 uur (Goud)?
Wellicht nog tips voor andere opties of trainingen die ik kan doen?

Re: Trainen voor cyclo

Geplaatst: 19 mei 2015 15:15
door geertjeb
Ik zou toch zeker een paar keer naar de Ardennen gaan om daar te trainen. Ik weet niet waar je woont, maar als je niet te ver boven Utrecht woont kun je in 1 dag op en neer en 160km fietsen daar.

Re: Trainen voor cyclo

Geplaatst: 19 mei 2015 15:28
door Alan Smeets
Ik weet niet wat jouw niveau is, dus ik kan niets zeggen over je tijd.

De trainingen van "the time crunched cyclist" maken je niet beter. Je hebt momenteel een bepaald plafond en die trainingen brengen je dichter naar dat plafond. Om beter te worden zul je dat plafond moeten verhogen.

Het leuke is dat de methode van de "time crunched cyclist" wetenschappelijk bewezen is, alleen de praktijk is niet altijd gelijk aan een wetenschappelijke studie. Als jij een bepaald niveau hebt en criteriums zou rijden dan kun je door dichter tegen je plafond aan te komen een mooi resultaat neerzetten. Op een langere tocht kun je echter niet uren in het rood aan je max rijden, dus je plafond moet omhoog. Je zult meer vermogen moeten kunnen trappen.

De intervallen die jij aangeeft zijn best lang voor iemand die maar acht uur kan trainen, het is dan maar de vraag of het een prikkel of een aanslag op je lichaam is, daarnaast ook nog eens een hele training op je omslagpunt.

Een tijd van rond de 6 uur is 29 gemiddeld met 3300 hoogtemeter over 170 km. Met 8 uur per week en zo hard trainen zou ik dat erg knap vinden. De heuvels op de Veluwe zou ik wegblijven, dat is niets vergeleken met wat je daar gaat tegenkomen;)

Re: Trainen voor cyclo

Geplaatst: 19 mei 2015 15:40
door Nee_Nee
Ben jij in verwachting? Of je echtgenote? Dat maakt nog al een verschil bij de voorbereiding op de cyclo en op de gezinsuitbreiding?
In beide gevallen ligt je prioriteit denk ik uiteindelijk op de zelfde plek: thuis.

Ik zou zelf voor uitrijden gaan en de kleur van de medaille maar laten zitten. Laat de Veluwe ook maar zitten, om reden die Alan al aangeeft. Gebruik je tijd zuinig en efficient en vertrek dus op de fiets bij de voordeur. Lange ritten gaan je helpen. Op dit moment is het om 5:00 uur 's ochtends al licht. Maak er gebruik van.

Re: Trainen voor cyclo

Geplaatst: 19 mei 2015 15:55
door 53x11
Mijn zelf bedachte schema voor de transAlp als time-crunched cyclist zijnde:
Zoveel mogelijk woon-werk (25 km enkele reis), minstens 1x/week heen via een omweg (vroeg de deur uit dan)
1x/wk een intensieve training (interval-achtig iets)
In het weekend 100+km, 7u de deur uit
Zoveel mogelijk km's solo, of iig met je kop in de wind
Wanneer mogelijk, vroeg naar bed

Re: Trainen voor cyclo

Geplaatst: 19 mei 2015 17:59
door Serge du Temps
geertjeb schreef:Ik zou toch zeker een paar keer naar de Ardennen gaan om daar te trainen. Ik weet niet waar je woont, maar als je niet te ver boven Utrecht woont kun je in 1 dag op en neer en 160km fietsen daar.
Ardennen wil alvorens de cyclo zeker nog paar keer meepakken. Veluwe is meer als voorbereiding op combinatie veel kilometers en hoogte. Maar kan dan inderdaad beter doorrijden naar Stavelot en omgeving.

Re: Trainen voor cyclo

Geplaatst: 19 mei 2015 18:05
door Serge du Temps
Alan Smeets schreef:Ik weet niet wat jouw niveau is, dus ik kan niets zeggen over je tijd.

De trainingen van "the time crunched cyclist" maken je niet beter. Je hebt momenteel een bepaald plafond en die trainingen brengen je dichter naar dat plafond. Om beter te worden zul je dat plafond moeten verhogen.
Meer vermogen idd. Alleen hoe is dat te realiseren icm beperkte trainingstijd. Ik heb geen 13 uur per week om goede basis aan te leggen. Shortcuts zijn er niet en ik ben er van bewust dat door de beperkte trainingstijd, de progressie ook beperkt is. Maar hoe zorg je dan toch voor een progressie die gezien de situatie toch maximaal is?

Re: Trainen voor cyclo

Geplaatst: 19 mei 2015 18:08
door Serge du Temps
Nee Nee schreef:Ben jij in verwachting? Of je echtgenote?
Wij zijn zwanger...

Maar helemaal eens, prio is thuis. En dat blijft ook zo. Ben al erg dankbaar dat ik in het weekend langere ritten mag maken.
En inderdaad, een wekkertje zetten helpt daar zeker in.

Uitrijden is het doel, maar ben ambitieus. Of dat realistisch is, is weer een ander verhaal :)

Re: Trainen voor cyclo

Geplaatst: 19 mei 2015 19:57
door nijkie
Je kunt op de posbank in 150km 2000hm maken.
Lijkt me goede training de lange klimmen rij je meestal met een regelmatige hartslag.

Re: Trainen voor cyclo

Geplaatst: 19 mei 2015 20:28
door Senza una Donna
Wel veel keren en draaien:)

Re: Trainen voor cyclo

Geplaatst: 19 mei 2015 21:16
door nijkie
Senza una Donna schreef:Wel veel keren en draaien:)
Valt wel mee bijna nooit dezelfde weg goede interval klim training;)

Re: Trainen voor cyclo

Geplaatst: 20 mei 2015 20:11
door Serge du Temps
Na wat meer gelezen te hebben over vergroten van je vermogen, ga ik denk ik 3 van de 4 ritten per week enkel D1 rijden tot augustus. 1x per week dan een intensievere training. In augustus dan wat meer interval invoegen. Gezien de beschikbare tijd zal het wel 'marginal gains' worden, maar dit is dan wel de manier voor een iets grotere motor :)