Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Sleutelbeenbreuk: hoelang duurt herstel zonder operatie

brekson
Forum-lid
Berichten: 1289
Lid geworden op: 27 mei 2008 15:55
Locatie: Grensstreek

brekson 09 okt 2015 08:50

Ik lees hier wel eens hoe het sommigen is vergaan bij hun NA operatie, maar ik vraag me af hoe lang het herstel duurt als ik enkel een vlinderverband draag ?
Over een operatie werd er gisteren niet gesproken, en ik was nog een beetje onder de indruk
Kga pas binnen 6 dagen op consult ( gisteren gevallen met de mtb )
Ultimate CF SL DISC 9.0 DI2, Speci Turbo S, Sworks Venge

JoostG
Forum-lid
Berichten: 2893
Lid geworden op: 23 okt 2013 21:38

JoostG 09 okt 2015 09:13

Bij mij schoot het niet en ik ben uiteindelijk na 4 weken alsnog geopereerd (huisarts heeft mij doorverwezen naar specialist die wel nut van opereren inziet). Daarna ging het herstel rap.
insta #gravelgremmen

Chesini ‘Peacock’ - Rodeo Labs Flaanimal 5.0

martijncervelo
Forum-lid
Berichten: 250
Lid geworden op: 20 jul 2012 17:00
Locatie: Den helder

martijncervelo 09 okt 2015 11:58

Bij mij was het na 1 week al duidelijk dat het een heel lang verhaal zou gaan worden, met uitzicht op nihil herstel van normale functie van de arm. Na de operatie heeft het uiteindelijk nog 3 maanden geduurd voordat mijn schouder en arm weer enigszins normaal functioneerden. Fiets inmiddels al wel weer (ATB/WEG) en hardlopen is ook geen probleem meer. Fitness om de arm, schouder en borstspieren te herstellen is een grotere uitdaging geestelijk en lichamelijk zit er nog een rem op die er maar moeilijk af gaat. Ben wel sinds 4 weken aan het zwemmen, schoolslag is absoluut geen probleem maar na 5 baantjes borstcrawl is het wel gedaan. Ik had overigens ook 3 ribben gebroken, dat maakt het geheel er niet prettiger op. Overigens was de pijn na de operatie nog maar een fractie van de pijn die ik ondervond voor de operatie, daar zit in ieder geval al dikke winst in, lichamelijk maar vooral geestelijk.
Mijn sleutelbeen lag in 3'en, een osteosynthese (plaat) met 7 schroeven waren er voor nodig om de boel te reconstuereren.

Mijn tip: je najaar/winter seizoen is naar de knoppen, accepteer dit snel. Neem de tijd om rustig te herstellen en laat het fietsen/sporten waarbij je arm intensief gaat/moet bewegen even voor wat het is. Beperk je tot de oefeningen die je van de orthopeed/fysio mee krijgt.

Als de breuk niet complex is en de botdelen nog tegen elkaar aan liggen kan het zo maar 6 tot 8 weken duren voordat het bot enigszins aan elkaar gegroeid. Maar ik ben geen orthopeed ...
Cervélo S3 & Cannondale F29 Team replica.

dimitrid
Forum-lid
Berichten: 311
Lid geworden op: 27 jul 2010 11:36

dimitrid 12 okt 2015 09:58

Hoi,
Hopelijk ondervind je niet te veel pijn? De eerste nacht na zo een breuk is geen lachtertje.
Ikzelf ben vorige winter ook gevallen waarbij ik mijn sleutelbeen brak. Na aankomst op de spoed hebben de spoedartsen overlegd en beslist niet te opereren en me op te lappen met een verband (het was volgens hun een mooie breuk waarbij het bot niet te ver uit elkaar stond).
Op advies van de arts heb ik me twee weken heel rustig gehouden (kon ook moeilijk anders :D ). Nadien kon ik weer rustig op de tacx beginnen met rustig te trainen.
Na 4 weken een checkup bij de orthopedist en deze gaf aan dat de breuk voldoende terug aan elkaar gegroeid was. Ik mocht dus terug auto-rijden, heffen,...
Uiteindelijk heb ik er nadien nooit meer last van gehad, dus al bij al viel dit verhaal goed mee.

Nee_Nee
Forum-lid HC
Berichten: 6866
Lid geworden op: 19 dec 2013 20:23

Nee_Nee 12 okt 2015 16:53

brekson schreef:Ik lees hier wel eens hoe het sommigen is vergaan bij hun NA operatie, maar ik vraag me af hoe lang het herstel duurt als ik enkel een vlinderverband draag ?
Over een operatie werd er gisteren niet gesproken, en ik was nog een beetje onder de indruk
Kga pas binnen 6 dagen op consult ( gisteren gevallen met de mtb )
Afbeelding

https://www.shoulderdoc.co.uk/article/1448

Is er exact vastgesteld wat je exact hebt? Afhankelijk van wat je hebt, kun je er iets over zeggen. Ben zelf ooit naar een privé-kliniek gegaan. Die staan er heel anders in dan een ziekenhuis. Een ziekenhuis heeft een protocol, dat zegt opereren of juist niet opereren. Bij de zelfde klacht is er dus een verschil per ziekenhuis. In een goeie privékliniek krijgt je heel snel een onderzoek én een uitslag. En ze vragen aan jou wat jij wilt. Bij werd het opereren en daarna zeven weken mitella. Volledig ruk, maar daarna kon ik wel snel weer fietsen

gede
Forum-lid
Berichten: 1037
Lid geworden op: 21 mar 2010 01:38

gede 12 okt 2015 17:35

Jouw vraag is, zoals ook uit de bovenstaande antwoorden, niet eenduidig te beantwoorden. Het herstel is enorm afhankelijk van de aard van de breuk. Ik heb twee keer hetzelfde sleutelbeen gebroken. De eerste keer was het een zogenaamde 'mooie' breuk op één plaats waarbij er niets verschoven was en de eindjes mooi tegen elkaar stonden. Zoals bij veel renners in competitie zat ik daarmee na één week reeds op de rollen (toegegeven, met veel pijn), na een drie weken terug op de weg en na een vijftal weken terug in competitie.

De tweede keer was een heel ander geval. Opnieuw één breukplek, maar met een verschuiving. Aangezien men bij amateurs nog altijd liever een operatie vermijdt als het niet echt nodig is, heeft men ervoor gekozen om het zo te laten genezen. Het probleem was dat het helemaal niet genas omdat de breukeinden te ver (ca. 5 mm) uit elkaar stonden. Na 6 maanden heeft men uiteindelijk beslist om te opereren. Toen zat ik inmiddels wel al een maand of 4 terug in competitie. Het bot had zich intussen met weefsel bijna volledig gefixeerd, maar ik kon er niet de volle kracht op zetten.

Op zich is een sleutelbeenbreuk niet zo dramatisch. Doorgaans is dit een breuk waarmee je relatief snel terug kan fietsen. Dat je winter helemaal voorbij zou zijn, zoals hoger werd gezegd, hoeft niet persé zo te zijn als het een 'mooie' breuk is.

Rbe
Forum-lid
Berichten: 75
Lid geworden op: 03 aug 2013 19:30

Rbe 12 okt 2015 19:25

Bij mij heeft het een week of 10-12 geduurd. complexe breuk ( de ene chirurg wilde opereren en de ander niet :S)
Helaas nooit helemaal goed genezen. zit nu 9 jaar later nog steeds een flinke bult

Gebruikersavatar
ProTon
Forum-lid
Berichten: 424
Lid geworden op: 20 jul 2015 21:02
Locatie: Hillegom

Gebruikersavatar ProTon 12 okt 2015 20:24

Ik snap je vraag maar zou toch echt afwachten wat er over jou breuk wordt gezegt door de arts.
Doorgaans geneest een breuk vanzelf zonder operatie en kan je na 4 tot 6 weken weer voorzichtig gaan fietsen.

Ik ben zelf een maand geleden gevallen en 3 weken geleden geopereerd aan een meervoudige breuk, er is een plaatje aan de voorkant geplaatst, ik mocht alleen maar in de soep roeren, wat nu pas na 3 weken aardig gaat, en dan voorzover ik voelde hoe ver ik kon gaan, morgen afspraak met de arts en dan ga ik vragen wanneer ik weer mag fietsen, daarnaast is de kracht in mijn rechterarm volledig weg en door een longembolie, wat ik aan de operatie heb overgehouden, is mijn conditie ook ver te zoeken, ik laat morgen wel even weten wat ik verders mag doen.

Maar nogmaals luister naar je arts en luister naar je pijn, pijn is stoppen, je zal zien aan de antwoorden dat het revalideren voor een ieder weer anders is.

Suc6 met het herstel.

brekson
Forum-lid
Berichten: 1289
Lid geworden op: 27 mei 2008 15:55
Locatie: Grensstreek

brekson 14 okt 2015 09:24

Thx voor de antwoorden , zo dadelijk op controle
Pijn is verdraagbaar, enkel aanwezig als ik uit ligstand recht wil komen.
Ondertussen nog een aantal mensen gesproken, en er zijn er meerdere met een bult in de plaats van de breuk omdat ze niet geopereerd werden
En wat dan enkel esthetisch een probleempje vormt, fietsen doen ze als de besten
Ultimate CF SL DISC 9.0 DI2, Speci Turbo S, Sworks Venge

Gebruikersavatar
ProTon
Forum-lid
Berichten: 424
Lid geworden op: 20 jul 2015 21:02
Locatie: Hillegom

Gebruikersavatar ProTon 16 okt 2015 10:01

@brekson, wordt je geopereerd, of is het een aantal weken in een vlinderverband?

Ik ben 3,5 week na de operatie en kan net mijn hand op mijn hoofd leggen, mijn hand op mijn rug plaatsen gaat nog moeizaam, vanmorgen geprobeerd op de cyclocrosser te zitten, vergeet het maar dat gaat nog niet ;-(

Gevraagt of ik mocht fietsen, dat mocht, maarja moet het wel gaan ;-)
Autorijden mag ook maar wordt sterk afgeraden, plotseling uitwijken zal niet gaan en dan heb ik dus een probleem, zeker als ik een ongeluk veroorzaak, dus dat gaat hem niet worden.

Gelukkig is er het EK op de baan bij Eurosport ;-)

Gebruikersavatar
Tracing_NL
Forum-lid
Berichten: 655
Lid geworden op: 28 nov 2013 16:32

Gebruikersavatar Tracing_NL 16 okt 2015 10:59

De vraag of er wel of niet geopereerd moet worden is inderdaad vooledig afhankelijk van de aard van de breuk (hier al reeds een paar maal gepost).

Ga je naar België, dan opereren ze alles. Is echter niet altijd beter. Als de breuk echt mooi tegen elkaar zit, niet laten opereren. Vergeet niet dat bij 9 van de 10 mensen een plaatje er later ook weer uit moet. Dus weer een operatie, herstel etc.

Als breuk echter verschoven / meervoudig is. Altijd proberen te laten opereren. Ook als nederlandse arts dit niet persé nodig vind. Dit is het beruchte grijze gebied. Herstel duurt echter veel te lang (voor een sporter ;) ) en kans op bult/deuk en blijvend last (in bv fietshouding!) is vrij groot.
Ouder worden is verplicht, volwassen worden is een keuze.

Gebruikersavatar
de zwarten
Forum-lid HC
Berichten: 4227
Lid geworden op: 17 dec 2006 22:17

Gebruikersavatar de zwarten 22 okt 2015 10:06

Hier ook gebroken, nu 3 weken terug.

De chirurg kwam vragen of ik wou laten opereren, of gewoon vlinderverband.
Hij liet mij dus de keuze. De pijn was niet te houden, en ik wou zo snel mogelijk herstel.

De enige conclusie was dus opereren in mijn geval. Nog geen seconde spijt van. Ik kon bij wijze van spreken binnen de week al vanalles doen met die arm. Dit resulteert in véél minder verzwakking van de schouderspieren, en veel minder revalidatie-kinesitherapie.

Helaas heb ik ook nog klein breukje in de rug, waardoor ik sowieso 3 maand niet mag fietsen. Maar ik verwacht ivm mijn sleutelbeen dat het binnen nog eens 3 weken helemaal OK is. Binnen 9 maanden moet de titanium plaat en 6 bouten er wel weer uit...
Bianchi EV Titanium (koers), Pinarello Asolo (kasseien), Colnago Master (kafee).
Afbeelding©®

Plaats reactie