Pagina 1 van 1

Idee prijsvergelijk website?

Geplaatst: 07 mei 2011 01:54
door foofman
Hallo,

Ik loop al een tijdje met het idee om een soort van fietsonderdelen vergelijkingssite te maken. Ik doe eigenlijk elk jaar zo'n soort van projectje voor mezelf voor de avond/nachturen als ik niet werk/familie/fiets verplichtingen heb. Dit is een leuke afwisseling en zo hou ik mijn kennis nog een beetje op peil (ben tech proj manager bij een website bedrijf).

Het komt bij mij vaak neer op hetzelfde als ik zoek naar een fietsonderdeel (even kort gezegd):
1 - Uitzoeken welk merk/type het meest positief over gesproken wordt (lees: het meest populair)
2 - Kijken waar dit product verkrijgbaar is en waar het goedkoopst
3 - Zijn er nog reviews positieve/negatieve verhalen over de winkel die je hierboven hebt gevonden

Deze stappen kan je in principe eindeloos herhalen voor alle fietsonderdelen (en ook fietsen). Dit is prima om te zetten naar een prijsvergelijkingssite (zie de 'pricewatch' van tweakers.net voor een ultiem voorbeeld).

Nadelen:
- Te veel content om door 1 persoon in te voeren (veel webwinkels, veel producten, veel variaties op producten, veel prijswijzigingen). Dit zou je op kunnen zetten met een soort communitie/wiki achtige opzet, zodat iedereen deze prijzen kan updaten (en evt de winkels zelf ook)
- Worden de webshops of (lokale)fm-ers hierdoor niet op hun teentjes getrapt (aan de andere kant, zo gaat dat met de markt tegenwoordig, alles wordt via het web vergeleken)

Nu mijn vraag, is er interesse voor zon soort site? Ik ga er geen energie in steken als er geen animo voor is en iedereen lekker zijn eigen manier vindt om zijn producten te bestellen bij webshops.
En is er interesse om zoiets te vullen? Je zou het idee bij meerdere wielerfora kunnen gaan neerleggen en een animo check kunnen doen, maar begin nu even hier.
(en is er al een vergelijkbare site?)

Alvast bedankt voor evt reacties!

edit:
- Al wel een soortgelijke site gezien: http://www.verdetto.nl/
- Webshops zouden een soort van productfeed kunnen aanleveren die automatisch ingelezen kan worden (deze zullen de meeste shops wel klaar hebben liggen)

Geplaatst: 07 mei 2011 02:43
door ridley38
Buiten dat het feit dat het een gigantisch project is, lijkt mij het wel interessant.

Nu ben ik vaak aan het zoeken naar één product en kom ik op veel sites terecht met elk weer een mooie andere aanbieding die onweerstaanbaar is, gevolg, weer te veel extra gekocht dan nodig. Of zelfs spullen gekocht die ik niet eens zocht.

Wat voor mij extra belangrijk zou zijn, of het product op voorraad is.

Aan de andere kant.. "het zoeken naar" is een mooie tijdsbesteding tijdens de vervellingsuurtjes..

Geplaatst: 07 mei 2011 13:52
door marsman
Doen! Zou fantastisch zijn als dit er kwam. Wel graag onafhankelijk, dus geen prijsvergelijk van alleen de leveranciers die meebetalen aan de site of een abbo moeten afsluiten om genoemd te worden zoals je nu ook hebt bij kelkoo, vergelijk.nl etc.

Lijkt me overigens wel een megaklus. Tussenoplossing is wellicht het bijhouden van een prijslijst van veel gekochte onderdelen. Denk aan complete groepen en losse onderdelen daarvan, meest gangbare wielsets, zadels, voorbouw, pedalen, computers, banden etc. Met zo'n kort lijstje wordt het behapbaar en dus ook interessant voor bezoekers. Als je site populair wordt is het voor leveranciers ook weer aantrekkelijk om voor een bepaald onderdeel een aanbieding te doen omdat zij hun prijzen ook gemakkelijk kunnen vergelijken met concurrenten.

Succes!

Geplaatst: 07 mei 2011 23:29
door foofman
Bedankt voor de reacties, ik weet dat het een groot project is, maar ben wel van plan om het in kleine stukken op te pakken (die ervaring heb ik wel na jarenlang websites ontwikkelen). Qua reacties valt het me nog wel een beetje tegen. Ik moet wel een beetje gemotiveerd worden :)

Maar onafhankelijk moet het zeker worden!

Veel gebruikte groepen zjn volgens bij wielsets, pedalen, banden.

Geplaatst: 08 mei 2011 10:15
door brekson
Comparos.nl werkt ook zo een beetje volgens dit principe
Alleen heb ik al gemerkt dat de uitkomst niet altijd juist is

Hoe dit komt ? Misschien wel door het feit zoals hierboven al aangehaald, dat enkele sites een streepje voor hebben

Geplaatst: 08 mei 2011 11:50
door poets
de reacties vallen best wel tegen ja
weet ook niet hoe dat komt,volgens mij heeft ieder wel z'n adres

ik zou het wel prettig vinden,succes als je verder gaat

Geplaatst: 08 mei 2011 13:00
door quint070
Zou fijn zijn als je hier mee door gaat maar hoe wil je dit steeds controleren, door de prijsschommelingen

Geplaatst: 16 mei 2011 02:00
door foofman
Ik ga er rustig mee beginnen, nog een beetje uitzoeken wat er is en inschatten hoe groot het gaat worden en kijken of ik voor het grootste struikelpunt een oplossing kan vinden.
Dat is het invoerwerk (het aantal artikelen en het aantal webshops/prijzen). Ik heb hiervoor 2 ideetjes, óf door medewerking van artikel/prijslijsten van webshops óf door medewerking van de community (die de zelf uitgezochte prijzen meteen op de site zetten, op deze manier heb je ook alleen de relevante artikelen).

Geplaatst: 16 mei 2011 02:23
door foosho
Als de database user-driven is, zul je een hoop fanatieke mensen moeten hebben die er continu mee door gaan. Ik vrees dat dit een probleem is.. al kan het een opstart zijn voor shop-driven.

In het begin zal de medewerking van webshops lastig zijn omdat je als kleine site niet zo interessant bent voor ze. Bijv. tweakers.net heeft pricewatch, die hebben hun eigen database en webwinkels moeten flink betalen om hun prijzen daar te krijgen, maar ja, die hebben dus een userbase van enkele 100.000en leden..

Maar goed, laat je vooral niet van de wijs brengen door wat skeptische opmerkingen! :) Het is sowieso leuk om te maken..

Geplaatst: 17 mei 2011 19:14
door erwinb
Goed idee hoor dit! In welke taal wil je dit gaan programmeren en welk platform?

Ik ben zelf ook met een soort van fiets-database bezig waar je alle frames en geometrieen met elkaar moet kunnen vergelijken. (met plaatjes, tekeningetjes etc.). Dit schiet nog niet hard op en ik weet ook niet wat het uiteindelijke resultaat zal worden (en of het uberhaupt online komt). Dit maak ik in Ruby on Rails.

Geplaatst: 19 mei 2011 01:40
door foofman
Ik ben komende 2 weken nog druk bezig met een ander project, maar daarna ga ik hiermee aan de slag. Ik ga voor een asp.net mvc (gebasseerd op RoR) / mssql omgeving. Ik ben hiermee zeer bekend en heb dit ook redelijk snel af.
Het meeste tijd gaat hem in de grafische vormgeving / ui zitten.

En daarna het vullen. Ik hou jullie hier ook op de hoogte (en als jullie dan een paar prijzen willen vullen ben ik ook weer blij :))

@ErwinB Klinkt ook als een leuk project! Als je nog tips nodig hebt, moet je maar laten weten.

Geplaatst: 21 mei 2011 02:02
door erwinb
Ik heb niet echt tips nodig denk ik, alleen het leren van een nieuwe omgeving (RoR) vanuit mijn achtergrond (ASP.Net Webforms/MVC) valt me nog niet heel hard mee. Ik ontdek wel hele leuke dingen die RoR heeft, maar na 8 jaar ervaring in een bepaalde omgeving is wat nieuws gewoon lastig te leren.

Ik ben ook benieuwd naar je project, als je hulp of tips nodig hebt moet je het ook maar laten weten.