Onderschat niet wat het alleen fietsen met je kan doen als je mentaal het nodige te verstouwen hebt.
Nee ik zeg niet, ga niet fietsen, ik zeg; bereid je mentaal voor op zware dagen.
Typische momenten om te gaan twijfelen (aan jezelf) wordt je mee geconfronteerd als het weer slechter dan slecht is, als je materiaal je (weer) in de steek laat. Ergens een venijge klim zit die niet op de kaart stond en het met bakken uit de hemel komt. De overnachting die dag verder weg is dan gedacht of zelfs onvindbaar. Bereid je voor op een of meer nachtjes starlight hotel, die vervallen boerenschuur of dat huis in aanbouw.
Als je dat in je systeem hebt zeg ik, fietsen maar. Onderweg gebeuren de meest wonderlijke dingen als je er voor openstaat. Is het 's morgens helemaal ruk dan gebeurt er later die dag weer iets wat je het helemaal doet vergeten.
Ik zou kiezen voor een route door Belgie en Frankrijk en Duitsland links laten liggen omdat Duitsland imho niet een heel fijn fietsland is. Belgie is qua overnachtingen wat lastiger, tenzij je richting Ardennen gaat. Frankrijk biedt mogelijkheden genoeg.
Je zou lid kunnen worden van
warmshowers.org, dat is de internationale fietsers voor fietsers club waar mensen overnachtingen aanbieden aan collega fietsers. Beetje de AirBNB voor fietsers maar dan de basics. Ze hebben een goede site die ook op mobiel werkt met een kaart voor de dichtstbijzijnde overnachtingsmogelijkheden.
Als je WS wat combineert met kleine campings dan heb je een mooie mix van af en toe bij mensen thuis en af en toe de privacy van je tentje.
Neem in ieder geval iets te lezen mee, fietsavonturen doen het bij mij altijd goed. Bijvoorbeeld de boeken van Frank van Rijn. Als je openstaat voor iets spiritueels, dan kan ik een boek van Deepak Chopra aanraden. Stof tot nadenken wat vooral op de fiets zo prettig kan.
De route bepalen, zelf vind ik het altijd leuk om met kaarten bezig te zijn dan met een klein schermpje op een smartphone. Meestal heb ik bij vertrek een globaal idee voor de eerste 2 dagen en laat het daarna over aan het universum.
Qua bagage, alles wat je thuis laat is mooi meegenomen.
Neem alleen mee wat echt noodzakelijk is, koken, zeker als je alleen bent is best een hoop gedoe (of je moet het leuker vinden dan het fietsen zelf) Daarnaast neemt kookgerei veel plaats in. Bij voorkeur ga je op een randonneur zodat je fietstassen lekker laag aan de fiets hangen, lees, laag zwaartepunt. Op de racefiets met een rugzak is zwaar.
Uiteraard een mobiel mee, stel je niet teveel voor van de wifi onderweg. Paar jaar geleden dacht ik onderweg wel via wifi bij een restaurant wat te kunnen doen maar dat viel tegen door de trage en soms klapperende verbindingen. Misschien dat het nu beter is maar dat zou ik niet weten. Uiteraard kun je ook via mobiel internet surfen, weet alleen even niet hoe het er nu met data roaming voor staat.
Wat betreft voeding, dat gaat mij altijd goed af met de supermarkten en bakkertjes onderweg.
's Avonds een restaurantje of als je wel kookgerei hebt iets wat je zelf maakt.
Luister vooral naar je lichaam. Ik laat me altijd leiden door waar ik zin in heb, mijn lichaam stuurt mij wel langs de schappen.
Qua afstanden en rust. Ook daar laat ik me vaak leiden door wat mijn lichaam aangeeft.
Zorg in ieder geval dat er onderweg niks moet en je geforceerd een bepaalt doel wil halen.
Doet je voet zeer, doet je knie vervelend, geef je lichaam dan wat rust. Dat gaat niet als je de dag erop alweer 200 km verder moet zijn want . . . ja de planning.
Het viel mij vaak op dat ik zelf de derde dag van een tocht een terugslag had. Vanaf dag 4 ging het dan steeds makkelijker en kwam ik in een lekker fietsritme.
Neem vooral op gezette tijden je rust tijdens stops, het is geen ramp om een uurtje op een dorpspleintje te zitten genietend van je inkopen. Ok, de eerste 2 kilometers die je dan fietst wil je wel eens denken, ow wat heb ik nu weer gedaan maar je vindt je cadans vanzelf weer terug. Hetzelfde geldt voor terrasjes, zit je lekker, neem het ervan, doe eens gek en bestel nog een cappuccino als je daar nog zin in hebt.