Van simpele km-tellers tot vermogensmeters en GPS

Twijfels en vragen over toestellen

Gies-Biker
Forum-lid
Berichten: 45
Lid geworden op: 05 nov 2014 11:28

Gies-Biker 20 jul 2017 22:19

Hallo iedereen

Ik ben op zoek naar een nieuwe fietsgps. Na heel wat zoeken heb ik een lijstje van wat mogelijke toestellen opgesteld maar ik heb nog heel wat vragen over ze. Hopelijk kunnen jullie me wat verder helpen.

Het gaat over:
-Bryton Rider 330
-Bryton Rider 310
-Lezyne Super GPS enhanced
-Lezyne Macro GPS
-Sigma rox 11.0

De specificaties die ze zeker moeten hebben (buiten de standaard dingen die op elke fietscomputer zitten zoals afstand, tijd, e.t.c.) zijn: hartslag (max en gem), cadance, calorieteller, hoogtemeter, GPS, rondes (ronde tijd, gem snelheid ronde, hartslag ronde,...).
Alle 5 de toestellen beschikken over deze mogelijkheden denk ik, verbeter me als ik fout ben.

-De eerste vraag die ik heb is of een GPS (om later op strava te posten of ritten terug te kijken) sterk genoeg is in dicht bos. Ik rijd vaak met de crossfiets in het bos en het zou zonde zijn als het ding niet alles registreerd.

-Ik train vaak in het bos op een parcour en daarom wil ik ook graag informaties over mijn rondes hebben. De rondjes van mijn parcour zijn ongeveer 1,5 km lang (ook andere rondjes op de weg van ongeveer 6 km), en zeer handig voor intervals. Is zo'n ronde functie inderdaad dat hij telkens opnieuw begint als je op het knopje duwt of iets dergelijks, of zie ik het volledig fout in? Indien het is zoals ik denk, lijkt de sigma rox 11.0 me het meest uitgebreid t.o.v de andere 4. De andere 4 toestellen beschikken ook allemaal over ronde functies (denk ik), maar ik kan uit de websites niet duidelijk opmaken of er even veel data over de rondes is als bij de sigma rox 11.0. Er staat op de website van sigma de uitleg over "rondefuncties" en "automatische ronde functies" maar wat is het verschil tussen deze?

-Wat ook handig lijkt is zo een navigatie functie. Ik denk begrepen te hebben dat er verschillende soorten zijn o.a. "turn by turn" en "breadcrumbs". Voor sommige soorten heb je je smartphone nodig zodat je fietsgps weergeeft wat je smartphone berekent. Dit is voor mij niet handig aangezien ik kleine basic gsm meeneem op de fiets zodat als hij stuk zou gaan het maar 20 euro kost en zodat hij in m'n zadeltas past. Welke soort navigatie zou dan het beste zijn? Ik vermoed dat "breadcrumbs" je navigeert naargelang je de route al een keer gefiets hebt en hem opgeslagen hebt.

-M'n volgende vraag is; Wat is eigenlijk een doorslaggevend verschil tussen de Lezyne Super GPS enhanced en de Lezyne Macro GPS. Op de site zie ik niet meteen verschil, buiten de optie 'Grades" die de Super GPS enhanced bezit. Is dit het stijgingspercentage van de helling/afdaling?

-Op de site van Bryton staat dat de snelheid berekent wordt a.d.h.v. GPS. Volgens sommigen is dit niet zo nauwkeurig als met een sensor. Normaal gezien zou ik wel een sensort kunnen toevoegen (met juiste connectie dan), maar dit is dan wel een bijkomende kost. Wat zijn de meningen hierover? Ook staat er bij Lezyne bij snelheidsbepaling "GPS/sensor". Is dit dan een mengeling van de 2 of wordt het berekend met sensor als er een sensor is en met GPS als er geen sensor is?

-M'n laatste vraag is: Ik wil m'n fietsgps op zo'n f-mount of hoe zo'n ding ook heet. Zo iets dat je gps in het verlengde van je stuurpen hangt. Maar is dit eigenlijk wel verstandig? Ik rijd vaak in het bos en wil dus niet dat zo'n (relatief) duur toestel meteen er van af flikkert.

Indien er andere toestellen zijn die vergeleken kunnen worden met het type dat ik zoek mag je ze ook wel aankaarten.

Misschien is dit veel in 1 bericht maar hier kan er wel mee terecht denk ik.

Met vriendelijke groeten
Gies

Gebruikersavatar
Lcsmet
Forum-lid HC
Berichten: 16526
Lid geworden op: 30 mar 2009 18:55
Locatie: Het Soete Land van Waes

Gebruikersavatar Lcsmet 21 jul 2017 20:51

Geen idee of je met de door jou genoemde toestellen echt kan navigeren, dat kan jij ook perfect zelf vinden op de website van deze toestellen.
Er is geen enkel gps toestel 100% accuraat in een bos met veel gebladerte met enkel je gps toestel.
"Grades" is inderdaad het stijgingspercentage.
Hoe dikwijls rij je met je fiets tegen een boom? Hoe groot is de kans dat je fietscomputer tegen de grond gaat?

Ik merk dat kostprijs en vooral het kunnen kapot gaan een belangrijk keuzeargument is, bedenk dat alles kapot kan maar niet kapot hoeft te gaan.
Ik heb geen idee wat sommigen allemaal doen met hun uitrusting, ik heb een Garmin 1000 en een degelijke smartphone, beide zijn nog nooit kapot gegaan van het fietsen. :)
I know myself like no one else
Nothing to defend

Gebruikersavatar
dutcharjo
Forum-lid
Berichten: 139
Lid geworden op: 16 okt 2008 00:03

Gebruikersavatar dutcharjo 01 aug 2017 13:19

op de website van lezyne kan je de verschillen tussen de verschillende modellen bekijken. Die tussen de super gps en de macro zijn iets meer dan jij alleen aangeeft, zoals de super gps die gebruik maakt van zowel gps als glonass terwijl de macro alleen van gps gebruik maakt. Verder zijn er nog wat verschillen: hier is het in een document gezet: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

en wellicht heb je hier wat aan:
http://forums.mtbr.com/gps-hrm-bike-com ... 44432.html
Giant Contend SL1 Disc 2017 | Ride Life. Ride Giant.

Plaats reactie