Pagina 1 van 1

Levensduur Shimano groepen

Geplaatst: 06 okt 2017 14:54
door Raceben
Mijn schoondochter klaagde over haar slecht schakelende racefiets. En aangezien zij mij als handig bestempeld moest ik maar es kijken naar de fiets. Daar begon een avontuur!

Om te beginnen waren de ketting en de cassette van de Shimano 105 3x9 triple versleten. Die heb ik vervangen. Tijdens het afstellen van de groep weigerden de schitter/voorderaileur netjes te schakelen. Verder onderzoek bracht aan het licht dat de schitter defect was.
Toen ontdekte ik dat groeps onderdelen voor 105 triple nog moeilijk te verkrijgen zijn. Na flink googelen kon ik nog een set, dus linker en rechter schifter kopen. Dat de 105 triple niet meer courant is had ik al begrepen maar dat de onderdelen ook schaars worden was een verrassing voorbij.

Enthousiast geworden door de succesvolle reparatie van mijn schoondochters fiets besloot ik mijn eigen Cannondale Quick Speed 2 te upgraden. De Cannondale heeft een recht stuur met MTB shifters en 3x8 Sora materiaal. Dus een racestuur gekocht en Sora triple shifters gezocht. Uiteindelijk kwam ik bij Rose terecht voor zo ongeveer het laatste setje Sora shifters.

Nu ik een paar jaren de racewereld volg en dit forum lees zie ik ook wel hoe Shimano zijn groepen doorontwikkeld. Sinds ik vorig jaar mijn Trek kocht met Ultegra 6800 is die groep ook al weer opgevolgd. Dat is goed natuurlijk. Maar dat er nog vele oudere groepen rondrijden is een feit en dan had ik verwacht dat vervangende onderdelen nog te koop zouden zijn.

Mijn vraag op dit forum is dus de volgende:
Wat is jullie ervaring met het aflopen van de verkrijgbaarheid van groeps onderdelen. Of kopen jullie dermate vaak nieuwe fietsen dat je nooit aan aflopende onderdelen toe komt? Vroeg of laat verdwijnen toch de cassettes en kettingen zou ik denken, om van cracks maar te zwijgen, juist omdat die laatste lang meegaat?

Re: Levensduur Shimano groepen

Geplaatst: 06 okt 2017 14:56
door havana
Vooral cassettes, bladen en kettingen zijn IMHO juist zeer lang verkrijgbaar.

Met shifters enzo kun je iets minder geluk hebben, maar daar zijn MP en eBay voor uitgevonden.

Re: Levensduur Shimano groepen

Geplaatst: 06 okt 2017 15:25
door Marcopfiets
Shifter voor voor maakt niet veel uit lijkt me. Zolang het maar een tripple is. Voor achter heb je een 9 staps shifter nodig. Op dit moment is sora 9-speed. Er blijven dus meestal wel onderdelen beschikbaar in een goedkopere variant. Op dit moment is 8 speed claris, 9 speed sora, 10 speed Tiagra, 11 speed 105 en hoger.

Re: Levensduur Shimano groepen

Geplaatst: 06 okt 2017 15:32
door Marxten
Veel onderdelen zijn redelijk standaard (een 8- of 9-speed ketting is een 8- of 9-speed ketting, ongeacht groep en bouwjaar, ongeveer hetzelfde met cassette) of uitwisselbaar (voor 3x9 zou je bijvoorbeeld naar de huidige of vorige generatie Sora kunnen kijken, maar bijvoorbeeld de huidige Tiagra is niet uitwisselbaar met eerdere 10-speed onderdelen. Behalve ketting en cassette)

Naast dat Shimano een redelijk catalogus heeft, zijn er ook nog andere partijen die reserveonderdelen leveren (KMC, Sunrace, TA, RaceFace, Microshift, Tacx, BBB...)

Ik gebruik het liefst Hollowtech II compatible cranks, omdat dat design (nog) niet veranderd is en dat waarschijnlijk ook nog niet gaat doen. Sommigen hebben liever vierkante assen en ook die zie ik voorlopig nog niet uit de catalogus verdwijnen.

Re: Levensduur Shimano groepen

Geplaatst: 06 okt 2017 15:42
door Marcopfiets
Cranksets voor vierkante assen daarentegen...

Re: Levensduur Shimano groepen

Geplaatst: 06 okt 2017 16:10
door Nee_Nee
Op de site van Sh. staat een uitgebreide tabel van welke spulletjes met elkaar uitwisselbaar zijn in welke productseries.

Re: Levensduur Shimano groepen

Geplaatst: 08 okt 2017 20:57
door walter-
Je hebt de slijtage onderdelen en de onderdelen die in principe niet te repareren zijn.
In de eerste groep heb je kettingen, cassettes , tandwielen en remonderdelen en de verschillende lagers; daar vind je in mijn ervaring nog onderdelen voor groepsets van de laatste 40 jaar.
In de groep van niet -moeilijk- repareerbare onderdelen heb je oa shifters en derailleurs. Shifters zijn moeilijk lang te krijgen in de reguliere handel - ik bedoel dan +15 jaar. Maar veelal is er wel een compatibel alternatief (bv voor de 105 zou je een tiagra, sora of ultegra of misschien wel dura ace hebben kunnen nemen).
Bij shimano heb je veelal dat de x-speed- onderdelen onderling uitwisselbaar zijn. Maar je moet dan voor een oude x-speed die ooit top range was, dikwijls naar een minder x-speed in het huidige gamma. Je oude 8 speed dura ace dacht ik zijn nog steeds uitwisselbaar met een claris groep.

Voor mijn 9 speed dura ace shifter vind ik geen vervangshifter meer - als iemand een 100% werkende rechter heeft.... maar ik kan altijd een andere 9 speed nemen die nog wel in de handel te krijgen is.

Als je dus gewoon wil fietsen is er altijd een optie. Als je 100% 'origineel' wil blijven moet je relatief snel naar alternatieve kanalen (enkele gespecialiseerde -web- shops, eBay, 2de hands sites...).
En het werkt ook omgekeerd. Ik kocht een oude fiets van begin jaren 70 enkel voor het frame en ik kreeg nog geld toe toen ik de onderdelen verkocht - tot mijn verbazing want voor mij voldeden ze niet......

Walter

Re: Levensduur Shimano groepen

Geplaatst: 08 okt 2017 20:59
door walter-
Marxten schreef: 06 okt 2017 15:32 ..., maar bijvoorbeeld de huidige Tiagra is niet uitwisselbaar met eerdere 10-speed onderdelen. ...
Voila; weer iets bijgeleerd....