Pagina 1 van 2

problemen Shimano Ultegra 6700

Geplaatst: 20 mei 2010 15:04
door miriam
December 2009 heb ik een nieuwe racefiets met een Shimano Ultegra 6700 aangeschaft bij een erkende fietsenwinkel. Door de extreme weersomstandigheden afgelopen winter ben ik pas in maart voor het eerst op deze nieuwe fiets gestapt. Vanaf het begin af aan vond ik de fiets niet lekker schakelen. Ik had hiervoor een andere racefiets met een Shimano Sora afmontage en die schakelde beter dan deze dure Ultegra. Maar heel veel verstand heb ik er technisch gezien niet van en omdat de fietsenwinkel waar ik de fiets gekocht had ver weg zit voor mij heb ik de fiets door een erkende fietsenmaker bij mij in de buurt na laten kijken. Hij constateerde dat mijn linker shifter niet goed is. Ik constateerde zelf inmiddels al dat het erg moeilijk was om met deze shifter naar het kleinste blad te schakelen. Sterker nog; tijdens het klimmen in de heuvels ben ik gevallen doordat ik niet op het kleine blad kon komen (en zo'n hele goede klimmer ben ik niet, dus dat kleine blad had ik wel nodig!) De plaatselijke fietsenmaker adviseerde mij toch terug te gaan naar de fietsenwinkel waar ik de fiets had aangeschaft, omdat het onder garantie valt. Ik heb de fiets vervolgens terug gebracht en na een paar dagen kreeg ik te horen dat er niets met de fiets aan de hand is, maar dat het waarschijnlijk aan mijzelf lag. Er werd mij verteld dat een Sora nu eenmaal makkelijker schakelt dan een Ultegra en dat ik 'het gevoel' hiervoor nog te pakken moest krijgen. Ze hadden de fiets wel een beetje bijgesteld en het zou nu wel iets makkelijker moeten gaan. Ik heb de fiets weer mee naar huis genomen en het schakelen naar het kleine blad ging inderdaad beter. Echter; nu kan ik niet meer naar het grote blad schakelen. Ik kan tegen de shifter duwen wat ik wil, maar hij wil niet gewoon niet verder waardoor hij niet naar het grote blad wil. Mijn man heeft er ook op gereden en krijgt het ook niet voor elkaar. Het rare is dat het wel wil als je de het achterwiel van de fiets optilt, maar als je op de fiets zit en trapt wil het niet. Ik baal er inmiddels enorm van, omdat ik er toch van uit was gegaan dat ik met een fiets van rond de 2500,- euro met deze afmontage een goede koop had gedaan. Mijn goedkope fiets van hiervoor beviel mij een stuk beter qua schakelen en dat vind ik jammer. Herkent iemand deze problemen en / of heeft iemand hier ervaring mee? Wat adviseren jullie mij nu te doen?

Geplaatst: 20 mei 2010 15:11
door eelcoz
Miriam schreef: Ik heb de fiets vervolgens terug gebracht en na een paar dagen kreeg ik te horen dat er niets met de fiets aan de hand is, maar dat het waarschijnlijk aan mijzelf lag. Er werd mij verteld dat een Sora nu eenmaal makkelijker schakelt dan een Ultegra en dat ik 'het gevoel' hiervoor nog te pakken moest krijgen.


'Het gevoel'? Wat een onzin, hoe moeilijk kan schakelen zijn? Dat ligt echt niet aan jou. Ik zou niet meer naar deze FM toe gaan.

Als ik je verhaal zo lees is je fiets gewoon niet goed afgesteld. Dat je niet meer naar het grote blad kunt, is gewoon een kwestie van afstellen en heeft niets te maken met 'moeilijk schakelen' of aanverwante kulverhalen.

Ik zie dat je in Hoogezand woont; wat ik zou doen, is naar een racespecialist in de buurt gaan (CycleTrend in Groningen bijv.), je verhaal uitleggen en hen er naar laten kijken. Dikke kans dat ze het probleem zo opgelost hebben.

Geplaatst: 20 mei 2010 15:37
door roos69
Slechte fietsenmaker Ultegra schakelt echt niet minder dan Sora.
Het zou zelfs beter moeten zijn!. Of de deraileur is slecht afgesteld, of de kabel is te krap afgeknipt en dan is een nieuwe kabel plaatsen blijkbaar teveel gedoe voor de fietsenmaker...
Fijn natuurlijk dat je daar garantie hebt, maar bij zo iemand heb je er niet veel aan!
(af-en-toe even een enter geven verhoogt de leesbaarheid!) :)

Geplaatst: 20 mei 2010 15:41
door mrangry
Wat een extreem gelul van die fietsenmaker, dat Sora makkelijker schakelt dan Ultegra. Ik kan uit ervaring vertellen dat dat echt helemaal uit de lucht gegrepen is. Waarschijnlijk heeft je fietsenmaker inderdaad een fout gemaakt bij het afstellen.

Geplaatst: 20 mei 2010 16:36
door mooncrawler
Klinkt idd als een afstel probleem. Je kan de techdocs van Shimano raadplegen als je het zelf wil doen en filmpjes op youtube bekijken voorbeeld
De tip over de te korte kabel is overigens ook een plausibele oorzaak!

Ik vind het afstellen ook erg moeilijk, een fietsmaken heeft mogelijk het kunstje in 2 minuten gefixed..

succes

Geplaatst: 20 mei 2010 18:41
door miriam
Hartelijk dank voor de reacties zo ver (ook over misschien af en toe een entertje gebruiken, roos. Dit is de tweede keer dat ik op een forum zit, ben er nog niet zo bedreven in).

Ik voelde me al behoorlijk dom na die opmerking over dat ik 'het gevoel' nog te pakken moest krijgen. Ik dacht 'ik kan toch wel schakelen zeker!'

De opmerkingen over de kabel die te kort zou zijn kan ik me wel iets bij indenken, ik was er alleen zelf niet opgekomen. En ik had er zelf ook al aan zitten denken om een onafhankelijke FM in te schakelen en hem objectief te vragen wat hij er van vindt.

Meer tips zijn uiteraard welkom!

Geplaatst: 20 mei 2010 20:19
door elboutero
Miriam schreef:Hartelijk dank voor de reacties zo ver (ook over misschien af en toe een entertje gebruiken, roos. Dit is de tweede keer dat ik op een forum zit, ben er nog niet zo bedreven in).

Ik voelde me al behoorlijk dom na die opmerking over dat ik 'het gevoel' nog te pakken moest krijgen. Ik dacht 'ik kan toch wel schakelen zeker!'

De opmerkingen over de kabel die te kort zou zijn kan ik me wel iets bij indenken, ik was er alleen zelf niet opgekomen. En ik had er zelf ook al aan zitten denken om een onafhankelijke FM in te schakelen en hem objectief te vragen wat hij er van vindt.

Meer tips zijn uiteraard welkom!


Een van de meest gerenommeerde fietsenmakers, Klamer, is in je woonplaats te vinden. Daar kun je net zo goed naar toe gaan dan naar Cycletrend.

Geplaatst: 20 mei 2010 20:36
door miriam
Ik ken Klamer. Hij was ook de FM die mij wees op de fout met de shifter en zei dat ik terug moest gaan. Ik ben erg tevreden over Klamer. Mijn man heeft zijn fiets bij hem gekocht afgelopen februari en is er uitermate tevereden over. Klamer wil de fiets alleen niet repareren, omdat hij vindt dat de FM bij wie ik de fiets gekocht had het netjes moet afhandelen. En daar heeft hij ook wel gelijk in, maar ik ben er gewoon zat van om weer terug te moeten. Ik denk dat ik toch nog een keer aan Klamer ga vragen of hij de fiets niet wil repareren.

Geplaatst: 20 mei 2010 20:44
door elboutero
Erg vervelend dit en kan me goed voorstellen dat je geen zin hebt om weer naar die fietsenmaker te gaan waar je de fiets gekocht hebt.

Klamer kan dat natuurlijk wel vinden maar daar heb jij ook niks aan want die andere fietsenmaker wil blijkbaar het euvel niet verhelpen. Ik zou inderdaad nogmaals naar Klamer gaan of anders alsnog naar een andere FM zoals bijvoorbeeld cycletrend.

Geplaatst: 22 mei 2010 01:03
door jandoedel
Misschien kun je het met deze beschrijving zelf doen.

Geplaatst: 22 mei 2010 02:15
door franklin
Als je niet zo ver weg zou wonen zou ik je graag helpen met afstellen. Niemand hier op het forum die zelf handig is met fietsen en wel in de buurt woont?

Geplaatst: 25 mei 2010 23:16
door allessie
Herken het probleem. Ik kocht een Ultegra afgemonteerde Trek Madone (Mad-one) 4.7 bij Salden. Omdat ik er 200 km vandaan woon, ben ik direct na aflevering ermee gaan rijden. Kreeg de ketting eerst moeizaam en daarna helemaal niet meer op het grote blad voor. Direct terug en linker shifter werd direct vervangen (netjes). Het werkte daarna een tijd goed, om vervolgens weer niet op het grote blad te komen.
Ik heb vervolgens werk de draad losgemaakt en opnieuw afgesteld. Wel even zenuwen toen de shifter niet meer klikte, maar na de 2e poging werkte het weer. Schakelen gaat nu al weer zo'n 1000km prima.
Vind wel dat de ketting met een klap terugkomt op kleinere bladen. Binnenkort laat ik een lokale fm er nog eens naar kijken. Lijkt nog niet de perfecte afstellen, materiaal lijkt niets mis meer mee. Of de oorspronkelijke linker shifter echt niet goed was betwijfel ik.