OK, toegegeven. De titel is misschien een beetje te positieve weergave, maar uit nieuw onderzoek is in ieder geval gebleken dat veel fietsen geen nadelige gevolgen heeft voor je seksleven.Iedereen weet dat fietsen goed is voor de gezondheid, maar er zijn altijd discussies over de risico’s die je loopt door langere tijd veel druk uit te oefenen op het perineale gebied. Die discussies gaan zowel over mannen als vrouwen. Vorige studies kwamen vaak met gevoelloosheid, pijn of erectiestoornissen bij mannen. Ook werd er gesuggereerd dat de seksuele gezondheid bij vrouwen te lijden had onder veel fietsen. Twee nieuwe studies die afgelopen maand in Boston (USA) werden gepresenteerd tonen aan dat veel fietsen niet zorgt voor extra klachten op het gebied van seksuele gezondheid en de functies van de urinewegen. Goed nieuws toch?
Studie details
De onderzoekers deden hun
studie onder 4000 fanatieke Engelstalige mannelijke sporters van over de hele wereld. 63% daarvan waren fietsers. Zij werden ondervraagd over hun fysieke activiteiten en moesten vragenlijsten invullen als de Sexual Health Inventory for Men (SHIM), International Prostate Symptom Score (I-PSS) en de National Institute of Health Chronic Prostatitis Symptom Index (NIH-CPSI). Fietsen met hoge intensiteit is in het onderzoek gedefinieerd als langer dan 2 jaar, meer dan 3x in de week een gemiddelde van meer dan 40 kilometer per rit rijden.De resultaten voor mannen:
- Mannelijke fietsers hebben niet meer of ernstigere erectie stoornissen dan niet-fietsers.
- Fietsen heeft geen effect op de onderste urinewegen (LUTS).
- Fietsers hebben een hogere gemiddelde score op de sexuele gezondheidstest (SHIM score 20.1 tegen. 18.9) dan niet-fietsers.
- Wel hebben fietsers meer kans op last van gevoelloosheid in het perineale gebied.
- De cardiovasculaire voordelen van het fietsen lijken op te wegen tegen theoretische nadelen.
- Het soort zadel blijkt geen verschil in de testresultaten op te leveren.
Vrouwelijke fietsers
De
studie naar de impact van fietsen op vrouwelijke seksuele en urinale functies werd gehouden onder 2691 fanatieke sporters. 659 daarvan waren fietssters. Zij beantwoorden veelal hetzelfde soort vragen als de mannen met daarbij nog vragen over urineweginfecties. Gebruikte vragenlijsten waren History of urinary tract infections (UTI) en perineal numbness using the Female Sexual Function Inventory (FSFI).De resultaten bij vrouwen:
- Fietsen heeft geen meetbaar effect op de seksuele of urinale functies.
- Vrouwelijke fietsers hebben een significant hogere score op de FSFI scores (22.7 vs. 21.3, p<0.01), en hogere scores in ieder FSFI sub-domein, behalve voor voldoening en pijn.
- Er zijn geen significante verschillen in urinale problemen gevonden tussen fietssters en niet-fietssters.
- Vrouwen die veel fietsen zouden een verhoogde kans op een infectie aan de urinewegen kunnen lopen.
- De fanatieke (2 jaar, 3xpw, 40km per rit) fietssters hebben waarschijnlijk een grotere kans op gevoelloosheid in het perineum en zadelpijntjes.
- Ook bij de vrouwen maakte het type zadel niets uit.
Volgens deze onderzoeken kunnen zowel mannen als vrouwen dus lekker gaan of blijven fietsen. De cardio voordelen zijn bewezen en je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele nadelen op je sexleven. Dus hop, spring er op…je zadel bedoel ik uiteraard. Lekker fietsen!