Sporten met koorts
“Je moet tenminste één dag koortsvrij zijn voordat je weer mag fietsen”Bij koorts mag je daarom niet fietsen. Je moet tenminste één dag koortsvrij zijn voordat je mag sporten! Een verkoudheid is een infectie van de bovenste luchtwegen en wordt meestal veroorzaakt door het rinovirus. Er zijn verwarrend veel benamingen voor verkoudheid: nasofaryngitis, rinofaryngitis of gewoon neusverkoudheid. Verkoudheid is de meest voorkomende infectieziekte. Gemiddeld worden volwassenen jaarlijks twee tot drie keer verkouden en kinderen zes tot twaalf keer. Het is een infectie die meestal 1 tot 4 dagen na de besmetting begint met hoesten, keelpijn, verstopte neus of loopneus, maar ook hierbij kunnen koorts, spierpijn en hoofdpijn ontstaan. Meestal zijn deze symptomen na 7 tot 10 dagen verdwenen, maar ze kunnen ook 3 weken aanhouden. Een verkoudheid is vaak 2 tot 3 dagen na het ontstaan van de symptomen het hevigst. Dat is ook de tijd dat je anderen kunt besmetten. Gelukkig leidt een verkoudheid zelden tot ernstige complicaties, maar wees je bewust dat een verkoudheid soms wordt veroorzaakt door een influenzavirus. We hebben net gezien dat dat wél tot een gevaarlijke situatie kan leiden. Wees daar dus op bedacht.
Griepprik
Je kunt je laten inenten tegen het influenzavirus met de griepprik. In het najaar krijgen zo’n 6 miljoen mensen een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Deze is voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde aandoeningen. Als je de griepprik hebt gehad, dan is de kans dat je besmet wordt met het influenzavirus een stuk kleiner. Raak je toch besmet, dan zijn de symptomen meestal een stuk milder. Zonder griepprik is iedere winter de kans op besmetting met het influenzavirus ongeveer 10 procent, met griepprik heb je 40 procent minder kans om de griep te krijgen. Daarnaast heb je met griepprik minder kans op complicaties. Je kunt je voorstellen dat het ook voor een sporter zinvol kan zijn, want als je minder vaak ziek bent, dan kun je meer en/of beter trainen.Griepvirussen veranderen regelmatig. Daardoor zijn er elke winter andere griepvirussen. De griepprik heeft daarom ieder jaar een andere samenstelling. Het vaccin beschermt je dus alleen voor de griep in dat griepseizoen. Soms is het griepvirus anders dan verwacht of overheerst een ander virus. De griepprik werkt dan minder goed, maar beschermt je wel. Van de griepprik zelf krijg je geen griep. Wel kunnen bijwerkingen als hoofdpijn, lichte verhoging en spierpijnen optreden. Dit is een normale reactie van het lichaam, omdat het afweermechanisme aan de slag gaat.Wel of niet fietsen?
Het kan dus erg gevaarlijk zijn om te fietsen of sporten met koorts, maar hoe zit het dan als je een milde virale infectie hebt? Mag je dan wel sporten? Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat rustige duurtraining het risico op en de ernst van een virale infectie juist vermindert terwijl intensieve inspanning dat juist verhoogt. Met een milde virale infectie mag je dus wel rustige duurtrainingen doen, met koorts absoluut niet.Dit is een artikel uit Fiets 11/2019. Bestel hier deze editie.