In Fiets 06 wordt de volgende vraag gesteld: “Ik heb hooikoorts en daarbij spelen niet zozeer de bekende symptonen me parten, maar wel de vermoeidheid. Recuperatie is een probleem: ik heb een hogere rusthartslag en mijn hartslag gaat niet goed omhoog tijdens het sporten. Mijn maximale hartslag is bijna niet te bereiken. Ik neem cetirizine en dat helpt wel een beetje, maar het neemt lang niet alle vermoeidheid weg. Wat kan ik doen?” Sportarts Edwin Achterberg geeft uitleg!

Hooikoorts is een veel voorkomende aandoening. De belangrijkste klachten zijn een jeukende of kriebelende neus, niezen, neusverstopping, tranende ogen en lichte benauwdheid. Deze symptomen kunnen in meer of mindere mate aanwezig zijn en worden veroorzaakt door een reactie op lichaamsvreemde stoffen; allergenen.

Pollen

De allergenen bij hooikoorts zijn pollen. Pollen zijn een onderdeel van de levenscyclus van planten. Als de pollenkorrels rijp zijn, dan komen ze bij droog en warm weer vrij in de buitenlucht, waarna wij ermee in contact komen via onze slijmvliezen en ademhaling. Het contact tussen deze pollen en de slijmvliezen veroorzaakt een reactie waarbij onder andere de stof histamine vrijkomt. Dat kan bij sommige mensen een ontstekingsreactie veroorzaken en tot bovenstaande klachten leiden.

Ongeveer 20 procent van de mensen heeft ooit gedurende enkele jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten. De periode van het jaar waarin je last hebt, hangt samen met de bloeiperiode van een bepaalde plant, boom of gras. Zo begint het voor sommige mensen al in januari als de hazelaar en de els bloeien. Voor de meesten begint de allergische periode in april als de berk gaat bloeien of van april tot en met oktober als de grassen bloeien. Door de periode waarin je klachten hebt te combineren met de pollenkalender kun je vaak de diagnose al stellen en is aanvullend onderzoek niet nodig. Bij twijfel kan een bloedtest of een huidpriktest worden gedaan om te bepalen op welke pollen je reageert.

“Hooikoorts kun je niet voorkomen, maar wel beperken door de allergenen te vermijden.”

De behandeling bestaat voor het grootste deel uit het vermijden van contact met de pollen. Als het regent dan worden de pollen uit de lucht gespoeld. Dat kan een moment zijn om de ramen open te zetten als je wilt luchten en dat kan een goed moment zijn om toch te gaan trainen. Houd je op de hoogte van de weersverwachting en de hooikoorts-verwachting, zodat je eventuele voorzorgsmaatregelen kunt nemen.

Bij onvoldoende resultaat van de preventieve maatregelen kun je de symptomen onderdrukken met medicatie. Zo zijn er medicijnen die afgifte van histamine remmen, zoals cetirizine en loratadine, en er zijn medicijnen die de ontstekingsreactie remmen – denk aan corticosteroïden neusspray, zoals budesonide, fluticason en mometason. Echt genezen kan meestal niet. Wel is het mogelijk om iemand minder allergisch te maken; te desensibiliseren. Dat is een immunotherapie waarbij allergenen in steeds hogere concentraties worden toegediend. Hierbij wordt verondersteld dat de allergische reactie dan steeds minder heftig wordt. Deze therapie kan 3 tot 4 jaar duren en werkt soms heel goed, maar soms, helaas, ook helemaal niet. Je dokter kan bepalen of je hiervoor in aanmerking kunt komen.

Maar om terug te komen op jouw vraag: je klachten kunnen inderdaad passen bij hooikoorts maar ook bij overtraining. Weet je zeker dat je niet overtraind bent? Hooikoorts kun je helaas niet voorkomen, maar wel beperken door contact met de allergenen te vermijden. Om de symptomen te bestrijden kun je medicatie nemen die de afgifte van histamine remmen. Cetirizine is er zo een. Nadeel van tabletten kunnen de bijwerkingen zijn, waarvan vermoeidheid, slaperigheid, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond en misselijkheid de meest voorkomende zijn. Mocht je daar last van hebben, dan kun je overwegen andere medicatie te proberen, zoals loratadine. Over het algemeen heeft deze iets minder bijwerkingen, maar dat verschilt van persoon tot persoon en is niet te voorspellen. Mocht je ook met loratadine bijwerkingen ervaren dan zou je met je huisarts kunnen bespreken of desensibilisatietherapie een optie voor je is.


Z0 vermijd je pollen:
• Bescherm je ogen door het dragen van een zonnebril
• Probeer je (slaap)kamer pollenvrij te houden door ramen en deuren dicht te houden
• Doe kleding direct in de was nadat je in contact bent geweest met pollen
• Neem voor het slapen een douche
• Stofzuig regelmatig
• Was je beddengoed regelmatig
• Verwijder planten, bomen en struiken waarvoor je allergisch bent uit je tuin

Check de hooikoortsverwachting via hooikoortsradar.nl of pollennieuws.nl.