Zadelpijn, of eigenlijk zitklachten, hebben in het algemeen te maken met drie aspecten:

1.    de mens
2.    het materiaal
3.    de omstandigheden

Mens
Wat de mens betreft telt sekse, leeftijd en de gezondheidstoestand. Heb je een gevoelige huid, dan is het belangrijk de huid vooraf te prepareren zodat die gladder en minder kwetsbaar is. Dat kan goed met zinkzalf bij voorbeeld.

Materiaal: zadel en tussenlaag
Wat het materiaal betreft telt de passing van het zadel, het type zadel, de afstelling van het zadel en de afstelling van de gehele fiets.
De breedte van het zadel is afhankelijk van de zithouding en van de afstand van de zitbotjes. Hoe meer voorover met zit, hoe smaller het zadel kan zijn. Dit heeft te maken met de botstructuur van het bekken. De afstand tussen de zitbotjes varieert per persoon. Bij mannen ligt die afstand tussen de circa 9 tot 14 cm; bij vrouwen tussen de 11 en 15 cm. Dus er is een grote overlap.
De heupomvang als uitgangspunt nemen voor de zadelbreedte, is een denkfout. De heupomvang wordt bij mollige mensen door vet bepaald. Daarmee verandert de afstand tussen de zitbotjes niet.
Ook de ’tussenlaag’ speelt een belangrijke rol: onderkleding en bovenkleding broek of een fietsbroek met een zogenaamde zeem, waar onder geen ondergoed gedragen dient te worden.

Omstandigheden
Ook de omstandigheden hebben een uitermate grote rol. Hoe ongebruikelijker, langer en zwaarder de rit is, hoe groter de kans op zitklachten. Gaat de rit over een hobbelig traject, dan krijgen de billen het zwaar te verduren.
Dat geldt ook op stoffige wegen of hoge omgevingstemperaturen.
Vaak uit het zadel is een eenvoudig en effectieve mannier om het zitvlak te sparen.