De dertiende Giro-etappe heeft ongelooflijk veel spektakel opgeleverd. Bauke Mollema maakte deel uit van een vroege vlucht en deed tot het einde mee voor de ritwinst. Uiteindelijk ging de dagzege naar Ilnur Zakarin. Primoz Roglic zag de ene na de andere concurrent wegrijden, maar speelde samen met Vincenzo Nibali poker op het hoogste niveau.

Mollema mee

Trek-Segafredo was niet van plan om afwachtend te koersen. De Amerikaanse ploeg stuurde kopman Bauke Mollema met maar liefst drie ploeggenoten mee naar de vuurlijn. De groep bestond uit bijna dertig renners en samen pakten ze al snel drie minuten voorsprong op het peloton. Mollema was de best geplaatste renner, gevolgd door Ilnur Zakarin.

Bauke Mollema 2019

Veel hoefde de Nederlander niet te doen. Nicola Conci deed het vuile werk en bergop kon Mollema rekenen op Gianluca Brambilla en Giulio Ciccone, de nummers 1 en 2 in het bergklassement. Op de top van de eerste van drie beklimmingen (Colle del Lys, eerste categorie) bedroeg de voorsprong zo’n tweeënhalve minuut. Ciccone kwam als eerste boven en verzekerde zich zo van 40 bergpunten. Virtueel wipte hij over bergleider Brambilla heen. Op de tweede klim kwam Ciccone opnieuw als eerste boven.

Op die Pian del Lupo brak de koers nog ietsje meer open. Miguel Angel Lopez plaatste net als donderdag een aanval en daardoor halveerde de voorsprong van de kopgroep. Het peloton werd uitgedund tot een groep van slechts vijftien renners, met daarin nagenoeg alle klassementsfavorieten. De klassementsmannen die de slag hadden gemist, konden in de afdaling weer terugkeren. Er volgde een stilte voor de storm.

Ceresole Reale

De onregelmatige klim naar Ceresole Reale vormde het sluitstuk van de etappe. Op de 20,3 kilometer lange berg met gemiddeld stijgingspercentage van bijna 6% viel Mikel Landa als eerste klassementsrenner aan. Hector Carretero en Andrey Amador wachtten hem op en hielpen hem een handje. Op dat moment waren Ciccone, Mollema, Zakarin en Mikel Nieve de enige overgebleven aanvallers. Zij reden zo’n twee minuten voor Landa uit.
Simon Yates beleefde opnieuw een mindere dag. De Vuelta-winnaar was de grootste slachtoffer van een tempoversnelling en kreeg even later onverwachts gezelschap van Lopez. De Colombiaan reed lek en moest in de achtervolging op de groep met Roglic en Nibali.

Na een relatief vlakker gedeelte begon het zwaardere deel van de klim op zeven kilometer van het einde. Het werk van de knechten zat er daar op; de kopmannen moesten het zelf afmaken. De voorsprong van Mollema, Zakarin en Nieve was op dat moment nog riant: meer dan anderhalve minuut op Landa en twee minuten op de groep Roglic/Nibali. Met nog vijf kilometer te gaan versnelde Zakarin. Nieve en Mollema hadden in eerste instantie geen antwoord.

Strijd op veel fronten

Ondertussen gebeurde er in de groep met Roglic en Nibali van alles. Slag om slinger werd er gedemarreerd, maar Roglic en Nibali keken vooral naar elkaar. Nibali weigerde om over te nemen van Roglic, waardoor zelfs geloste renners weer konden aansluiten. Zakarin, Mollema en Landa reden alsmaar verder weg. Ook Rafal Majka en Richard Carapaz roken hun kans.

Primoz Roglic 2019

Nieve kon nog even terugkeren bij Zakarin, maar moest zich daarna toch echt gewonnen geven. De Rus kwam als eerste boven en bombardeerde zich plotsklaps tot kanshebber voor de eindwinst. Nieve finishte op een halve minuut achterstand als tweede. Landa werd op 1:20 minuut derde en doet goede zaken in het klassement. Zijn ploegmaat Carapaz reed een ongelooflijke klim en passeerde in allerijl nog Mollema, de Nederlander werd vijfde op bijna twee minuten van de ritwinnaar.

Roglic en Nibali passeerde op 2:57 minuten de meet en geven dus meer dan een minuut toe op Mollema. Yates is het grootste slachtoffer van de dag: de Brit verloor meer dan vijf minuten.

Jan Polanc blijft leider. Hij heeft 2:25 minuten voorsprong op Roglic. Zakarin klimt naar de derde plaats op 2:56 minuten, Mollema volgt als vierde op 3:06 minuten.